Direct naar: bestsellers | informatief | actueel | kleine lezers | kinderkookboeken | tips op basis van specifieke interesses | Ecoboekjes: duurzame cadeautip | voorleestips
Specifieke interesses: dinoliefhebbers | eenhoorns, draken en andere magische wezens | paardenliefhebbers | jonge geschiedenisliefhebbers | astronauten in spé | kleine dierenliefhebbers | kinderatlassen | jong geleerd... | kleine natuurliefhebbers | archeoloogjes

Bekijk ook:

Beschikbaar vanaf 25 januari Het prentenboek van het jaar
Maximiliaan Modderman geeft een feestje Geschreven voor Joukje Akveld en geillustreerd door Jan Jutte
Campagne De Nationale Voorleesdagen
25 januari t/m 4 februari Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leraren selecteerde de
Ontdek Prentenboek Top 10

ROSE stories

Boeken voor kleurrijkere boekenplank

Onze specialist Wineke
Voor de beste (kinder)boekentips moet je bij onze Wineke zijn.
Nieuw De tovervinger
Roald Dahl Kinderboekenweekeditie
Ontdek meer van Roald Dahl Nu slechts 5,99

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Uitgelicht Ogen
die schitteren in de hoekjes Een betoverend lofdicht: een ode aan jezelf. Joanna Ho's zachte, maar krachtige woorden en Dung Ho's sprekende illustraties
Ontdek inspireren lezers om hun eigen schoonheid en kracht te ontdekken.
Winnaar Woutertje Pieterse Prijs en Gouden Penseel 2022
Terra Ultima De ontdekking van een onbekend continent
Lees meer over de Kinderboekenweek 2022 Elke bladzijde een kunstwerkje

Belangrijke boeken Rose Stories
De schoen van tien miljoen En andere verhalen over armoede
Ontdek Een rijkdom aan verhalen van Anna Woltz, Annet Schaap, Astrid Sy, Bette Westera, Gideon Samson, Maria Lam, Milouska Meulens, Mohana van den Kroonenberg, Najiba Abdellaoui en Reza & Chee-Han Kartosen-Wong. Lees ze en schrijf of teken je eigen verhaal.

Uitgelicht Darya
en de denkmachine Sadaf Soloukey, Shamisa Debroey
Ontdek Hoe werken de hersenen? Waarom is Darya wie ze is? En werkt Darya’s walnoot in haar hoofd hetzelfde als die van haar moeder, die hersendokter is?

Belangrijke boeken Gebakken rijst
met van alles en nog wat!!! Reza Kartosen-Wong, Chee-Han Kartosen-Wong, Maria Koutamanis
Ontdek Omdat eten verbindt

Uitgelicht Harry Potter
Doeboeken, quizboeken, pop-up boeken, breiboeken, kookboeken... Je hoeft je niet te vervelen deze winter
Ontdek Bekijk meer Harry Potter doeboeken waar Harry jaloers op zou zijn...

Uitgelicht Kinderkookboeken
Samen koken, samen eten Voor een gevoel van eigenaarschap en vooral heel veel lol samen
Belangrijke boeken Cyclus Superster
Alles over je lichaam en je menstruatie Milli Hill, Sarah Eichert, Minou op den Velde
Ontdek Stevig in je schoenen staan, begint bij het kennen van je eigen lichaam

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Tips op basis van specifieke interesses

Zoek je een boek voor een echte dino liefhebber? Of een echte Ada (of Aad) Dapper, wetenschapper? Hier vind je tips op basis van specifieke onderwerpen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze expert.

Direct naar: dinoliefhebbers | eenhoorns, draken en andere magische wezens | paardenliefhebbers | jonge geschiedenisliefhebbers | astronauten in spé | kleine dierenliefhebbers | kinderatlassen | jong geleerd... | kleine natuurliefhebbers | archeoloogjes

HIER

Favoriet van een bookloverbaby Als ik een dinosaurus had
Gabby Dawnay Super speels, origineel en lollig en precies een goede lengte om voor te lezen voor het slapen
Meer van Gabby Dawnay
Écht leuk om voor te lezen en samen over te giechelen
Ontdek Gabby Dawnay Ook bij de 100e keer

Naar algemene geschiedenisboeken

De Ruimte

Raketten, astronauten, planeten en sterren

Naar algemene wetenschapsboeken

Serie Outdoor Kids
Vogelspotten, strand en zee, sterrenkijken, spoorzoeken en weervoorspellen, en huttenbouwen Heldere en inspirerende boekjes van Gerard Janssen
Ontdek in logboekstijl voor avonturiers
Bookloverstip Planisfeer
Een kaart van de sterren Om het heelal te ontdekken
Ontdek Weet jij nog de eerste keer dat iemand je vertelde dat de sterren die je ziet, misschien al niet meer bestaan?

Naar algemene wetenschapsboeken Naar kunstboeken voor kinderen

Serie Klimaatjes
Een vrolijk verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar.
Ontdek meer van deze serie De Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Wanneer Kikker een frisse duik neemt, lijkt hij daarna wel een plastic zeemonster. Er plakt allemaal rommel aan zijn kikkerlijf!
Tip: Inspiratie
Voor ouders en verzorgers Om samen je kind de natuur te ontdekken

Archeoloogjes en bioloogjes

Bekijk ook onze Kinderboekenweek pagina

Tip voor Moestuinierdertjes
Moestuintjes, bloementuintjes, heksensoeptuintjes... een waanzinnige manier
Ontdek om de natuur te ontdekken en verantwoordelijkheid te oefenen
Zaklampboekje Speuren in de tuin
Een interactief en educatief boekje Bekijk ook andere edities in deze serie, zoals
Ontdek meer zaklampboekjes Speuren in de dierenwereld, bijenwereld en het kabouterbos

3 redenen waarom voorlezen van onschatbare waarde is

Scroll verder naar beneden voor voorleestips

Misschien vind je dit ook interessant:

Ecoboekjes: boekjes die je kunt planten

Een verantwoord cadeau | duurzaam en origineel kraamcadeau

Voorleestips

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Een boek kiezen

In de bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het tanden poetsen. Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.

Voorlezen met stemmetjes

In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Te moeilijk of niet?

Het kan prettig zijn om van anderen titels van prentenboeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Dan nog kan het zijn dat je aarzelt of het boek niet te moeilijk of te gemakkelijk is.

Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk nét een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en je praat samen over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt.

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kun je jouw kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Laat uw kind vertellen

Geef uw kind gelegenheid om iets te zeggen als u het verhaal voorleest. Het gaat erom dat uw kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Uw kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kunt u dan weer op ingaan. Zo blijft uw kind betrokken bij het verhaal. Laat uw kind het verhaal ook zelf eens navertellen.

Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat uw kind het verhaal beter begrijpen.

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

(Tekst: Hebban | Voorleesdagen 2022)

Kinderboeken kopen

Een kinderboek cadeau doen? Kinderboeken is een van de expertises van De Vries Van Stockum. In onze winkels is voor elk kind van elke leeftijd iets te vinden. We hebben alle populaire auteurs, van Annie M.G. Schmidt, Paul van Loon, Roald Dahl tot Tosca Menten. Onze kasten puilen uit van gewilde series als Dolfje Weerwolfje, De Waanzinnige Boomhut, Warrior Cats, Lotte Wirwar en De Grijze Jager. We hebben boeken voor kinderen die leren lezen, die lezen moeilijk vinden, die graag plaatjes kijken of juist enorme boekenwurmen zijn. 

English Children's Books