Wereld | Indonesië
Proklamasi. Kami bangsa Indonesia dengan ini menjatakan kemerdekaan Indonesia…
(Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij dat Indonesië onafhankelijk is…)
Met deze woorden verklaard Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta definitief de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Na eeuwenlange kolonisatie weigert Nederland de Republiek Indonesië te erkennen en probeert met diplomatie en geweld het oude gezag herstellen. Een bloederige oorlog volgt, die een grote impact zal hebben op de Indonesische en Nederlandse geschiedenis. Uiteindelijk wordt de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 getekend. Tot in de jaren '60 trekken ruim 300.000 mensen (Molukkers, Papoea’s, Chinezen, Indische Nederlanders en Nederlanders) weg uit Indonesië vanwege de nieuwe machtsverhoudingen. Onder anderen 12.500 Molukkers (soldaten van het voormalig KNIL en hun gezinnen. Zij hopen snel terug te keren naar een eigen staat, maar die hoop blijkt vergeefs. In de jaren '70 leidt dit onder anderen tot gijzelingsacties door jonge Molukse activisten, die het hele land schokken.
Tot op de dag van vandaag worstelt men met het koloniale verleden sinds de VOC en de oorloogsmisdaden die gepleegd zijn tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. 75 jaar na de Proklamasi, in 2020, maakte koning Willem-Alexander officieel excuses en feliciteerde hij Indonesië met de onafhankelijkheid.
In veel boeken schrijven auteurs over hun (familie)geschiedenis, maar ook lees je over de trots van een volk dat streed voor zijn onafhankelijkheid en proef je in kookboeken de authentieke smaken van Indonesië. Van kinderboek tot roman tot kookboek, hieronder vind je de beste boekentips.
Bekijk ook: Overzicht van onze pagina's | Onze reisboekentips | Blader door alle reisgidsen
