Gratis verzending vanaf €50,-


Onze liefde voor verhalen delen met zoveel mogelijk mensen.

Dat is waar het bij ons om draait.

          
De Vries Van Stockum is een boekhandel met winkels in Den Haag en Haarlem en een webshop. Hendrik de Vries opende in 1905 zijn boekwinkel in Jacobijnestraat 3 in Haarlem. Inmiddels is de boekhandel uitgegroeid naar 5 omliggende panden, heeft het de Haagse boekhandel Van Stockum (1833) onder haar vleugel, en staat de achterkleindochter van H. de Vries aan het roer. Een onafhankelijke familiebedrijf waarbij alles draait om de liefde voor verhalen, lezen en boeken.                  

Beide winkels hebben een rijke geschiedenis van meer dan een eeuw. Maar de smartwatches van de familie De Vries staan zeker niet stil. Dat zit in het bloed. Wij zijn al meer dan 115 jaar een begrip omdat we niet bang zijn om te evolueren. We zijn als het ware ‘historisch innovatief’ - maar altijd in dienst van dat wat al sinds 1905 onze missie is: onze liefde voor verhalen, voor boeken en voor lezen met zoveel mogelijk mensen delen.


Om onze liefde voor verhalen
met zoveel mogelijk mensen te delen,
is het essentieel dat iederéén
zich welkom voelt in de boekhandel

     “Toen mijn overgrootvader in 1905 de deur van zijn boekhandel aan de Jacobijnestraat opende, liet hij deze bewust gedurende openingstijden open staan. Dat was destijds not done, en een heus schandaal in de boekenwereld. Ik vind het stoer, en mooi en ik ben er waanzinnig trots op dat mijn overgrootvader dat deed. Bijna letterlijk verlaagde hij de drempel om de boekwinkel binnen te stappen."

- Jeltje de Vries (directeur)

    Vroeger was de boekwinkel een portaal naar de rest van de wereld. Hoe breder het assortiment, hoe beter. Door alle digitale ontwikkelingen van de laatste tien jaar ligt de wereld met een tik op je scherm op je deurmat. Het is nu onze taak om klanten de weg te wijzen als ze door de bomen het bos niet meer zien. Om ze te voorzien van persoonlijk en oprecht advies. Om ervoor te zorgen dat de boeken waar wij of onze klanten gepassioneerd of nieuwsgierig naar zijn, klaarliggen, en dat boeken die wij over het hoofd hebben gezien, onderweg zijn naar de klant.     
"Vroeger ging je naar de boekhandel om de wereld te ontdekken. Nu we de wereld in onze zak hebben, hebben we behoefte aan een gids."- Jeltje de Vries (directeur)


Dat is meer dan alleen onze kracht.
Het is een verantwoordelijkheid.

     Ons fysieke assortiment en onze uitgelichte boeken (zowel online als offline). De keuzes die we hierin maken hebben invloed op wat onze klanten kopen. Het is immers onze selectie. Het zijn boeken waarvan wij zeggen "hey, heb je dit al gezien?". Dat geeft ons de kans om boeken die wij belangrijk vinden een extra duwtje in de rug te geven.


We vinden het belangrijk dat íedereen zich welkom voelt in de boekwinkel.
Dat kan alleen als íedereen aansluiting kan vinden bij de verhalen en thema's
en zich kan identificeren met de hoofdpersonen.
Diversiteit is wat ons betreft essentieel om inclusiviteit te normaliseren.

Onze focus ligt daarbij momenteel op de jeugdliteratuur. Kinderboeken kunnen immers een grote invloed hebben op je wereldbeeld.

     Daarom zorgen wij ervoor dat er, naast onze mainstream favorieten en bestsellers, altijd belangrijke titels duidelijk zichtbaar op voorraad zijn. Zo zijn ze niet alleen makkelijk te vinden, maar blijven ze ook top-of-mind bij mensen die misschien minder direct met de thematiek te maken hebben - wat misschien wel minstens zo belangrijk is.De familiegeschiedenis in het kort 

De Vries Van Stockum kent een lange familiegeschiedenis. Zo lang dat we hier een bijzonder korte variant brengen:

Een uitgebreide geschiedenis van onze winkel in Haarlem (H. de Vries) vind je hier.

Den Haag

In 1833 begon Wilhelmus Petrus (WP) van Stockum in Den Haag een boekwinkeltje. De winkel werd ook een uitgeverij, antiquariaat en veilinghuis. Hij gaf het stokje door aan WP jr. en Caspar Marinus van Stockum. De boekwinkel is gebleven.

Haarlem

In 1905 begon Hendrik de Vries in Haarlem een boekwinkeltje. De winkel werd grootverkoper van schoolboeken en later specialist in sportboeken. De winkel ging van Hendrik naar Herman en Johan naar Dolf naar Karin en Jeltje de Vries.

Bijzondere families

De grondleggers hebben gemeen dat het eigenwijze ondernemers zijn die kansen zien, risico’s durven nemen, het nieuwe niet schuwen en in staat zijn om binnen no time een schare loyale mensen aan zich te verbinden. Eigenschappen die gelukkig zorgvuldig zijn doorgegeven.

Een rijkdom aan kennis en expertise

In 2011 zijn de families één geworden waarmee de rijkdom aan kennis en expertise is verdubbeld. Vanaf 2018 dragen ze dezelfde naam: De Vries Van Stockum. Een familiebedrijf, waar alles draait om boeken en boeken alleen.

Verhalen beginnen hier