Onze specialisten

Booklover Bertram


Even voorstellen

Mijn naam is Bertram Koeleman en ik werk sinds 2003 bij De Vries Van Stockum in Haarlem als inkoper en verkoper Literatuur en Kunst. Ik studeerde Engels aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik ben afgestudeerd op het werk van Stephen King en het is daarom waarschijnlijk ook geen verrassing dat ik hou van spannende, griezelige, duistere verhalen, zowel in boekvorm als in films en tv-series. Ik hou van verhalen die zich in een herkenbare werkelijkheid afspelen, waar vervolgens een ongewoon, vreemd, spannend, mysterieus element aan wordt toegevoegd. In mijn werk als schrijver probeer ik dat ook te doen. Mijn mailadres is b.koeleman@devriesvanstockum.nl en ik ben van woensdag tot en met zaterdag bereikbaar voor leestips.

Recent gelezen

De grote meaulnes
De jonge Augustin Meaulnes verdwijnt een paar dagen van school. Hij belandt op een vervallen landgoed waar een gekostumeerd feest wordt gegeven. Daar heeft hij een kortstondige ontmoeting met een mysterieus en beeldschoon meisje waar hij de rest van zijn leven naar op zoek blijft. Een prachtige, sprookjesachtige roman over vriendschap, herinnering en een onmogelijke liefde. De grote Meaulnes is een klein meesterwerk.

All-time Favourites

The Lottery & Other Stories
Shirley Jackson is een van mijn favoriete schrijvers. The Lottery is het verhaal waar ze beroemd mee werd. In een klein stadje in New England wordt al sinds mensenheugenis ieder jaar een sinister ritueel voltrokken. Het verhaal is een beklemmende aanklacht tegen traditie en massahysterie. Deze bundel staat overigens vol met klassieke verhalen, waaronder mijn persoonlijke favoriet The Daemon Lover.
Het echte leven
Een meisje groeit op in de meeste grijze van alle Franse voorsteden, met een angstaanjagende vader en een schim van een moeder. Wanneer haar broertje door een gruwelijk incident getraumatiseerd raakt, besluit ze om haar leven in eigen hand te nemen. Het echte leven is een huiveringwekkende, prachtig geschreven coming of age-roman van een jong Frans talent.
Ik
Ik was al een fan van zijn muziek, maar dankzij Eltons autobiografie ben ik nu ook een fan van de persoon achter de muziek. Openhartig, schaamteloos, hilarisch, zonder een blad voor de mond en zonder zichzelf te sparen vertelt Elton John in Ik het ongelofelijke verhaal van zijn leven, vol met seks, drank, drugs en schitterende liedjes.

Laat me nooit alleen
Een van mijn all time favourites. Echt zo'n roman waar je van tevoren niets over mag lezen of horen: alleen dan heeft dit verhaal de enorme impact die het op mij had. Ontroerend, ontregelend en geschreven in het elegante, koele proza dat Ishiguro's handelsmerk is. Laat me nooit alleen is een moderne klassieker.
Remainder
Ik hou heel erg van schrijvers die een verhaal gecontroleerd kunnen laten escaleren, en zeker wanneer het verhaal van zo'n intense vreemdheid is als Tom McCarthy's Remainder. Een man ontvangt na een ongeluk een enorme schadevergoeding. Daarmee koopt hij een appartementencomplex waarin hij de omstandigheden van het ongeluk probeert te herscheppen. Surreëel, creepy en geschreven met een filmische helderheid, 'Remainder' is net zo verslavend als bizar.
De schaduw van de wind
De schaduw van de wind is ideaal om de wereld om je heen even helemaal te vergeten. Barcelona, jaren dertig. Een jongetje wordt door zijn vader meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken, een enorm depot vol verhalen. Het boek dat hij daar uitkiest, ontketent een avontuur vol mysterie, actie en spanning. Ook de drie vervolgen zijn, elk op hun eigen manier, zeer de moeite waard.