Gratis verzending vanaf €50,-
editor

Booklover Ellen

DEN HAAG - Ellen is al meer dan 25 jaar werkzaam in onze boekhandel in Den Haag. In die tijd heeft ze zich gespecialiseerd in diverse onderwerpen, waaronder Nederlandse literatuur, spannende boeken, Indië/Indonesië, sport, hobby en flora/fauna. Buiten haar werk om is ze een fervent lezer van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ellen: "Ik werk sinds 1993 bij de firma en heb op verschillende afdelingen binnen het bedrijf gewerkt. Sinds een jaar of 15 werk ik in de winkel. Naast lezen heb ik nog twee grote hobby’s namelijk reizen en koken (+ het verzamelen van kookboeken)." Wilt u advies over één van mijn specialisaties? Stuur een mailtje naar e.nieuwenkamp@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel: 070-3028110."

   Oudste eerst 

De tolk van Java
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2017

Uit het juryrapport: In zijn roman De tolk van Java rekent Alfred Birney af met talloze mythen over ons koloniale verleden en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. Enerzijds doet hij dat aan de hand van de herinneringen van een getraumatiseerde KNIL-militair in de Bersiap, de gewelddadige periode in Nederlands-Indië die begon na de capitulatie van de Japanners in 1945 en eindigde met de politionele acties van 1947 en 1949. Deze bloedige, wrede tijd wekt de schrijver op een originele en bovenal volstrekt geloofwaardige manier tot leven.

25/05/2023

Het lied van ooievaar en dromedaris
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2023

Het lied van ooievaar en dromedaris gaat over Eliza May Drayden, schrijfster van een geruchtmakende roman in het Yorkshire van de negentiende eeuw. Tijdens haar leven werd haar boek verguisd, maar in de decennia daarna groeide het meer en meer uit tot een meesterwerk.

De jury van de Libris Literatuur Prijs omschreef Daanje's roman in het juryrapport als 'een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in Picardië en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21e-eeuwse Groningen'.

Daanje draagt de prijs op aan Emily Brontë, de Britse schrijfster uit de negentiende eeuw die als inspiratie diende voor haar roman. "Als zij Wuthering Heights niet had geschreven, dan had ik mijn roman niet geschreven."

25/05/2023

Vlijmscherpe tranen
Winnaar VN-Thriller van het Jaar

Een duizelingwekkend hoog verteltempo, fantastische dialogen en een sprankelende, spitsvondige schrijfstijl vol pareltjes van memorabele zinnen maken dit boek een heerlijke thriller. En niet onbelangrijk: dit is de enige nominatie die de juryleden voortdurend in de lach deed schieten. Een jurylid: ‘Als je zo veel humor tegenover al dat keiharde geweld zet, dan houdt dat elkaar in balans.’ Geestig, ontroerend en keelsnoerend spannend. De VN-Thriller van het Jaar is Vlijmscherpe tranen, een bevrijdende omzetting van levenspijn.

25/05/2023

Sonny Boy
Favoriet

Sonny Boy van Annejet van der Zijl is mijn all-time favoriet! De jonge Surinaamse student Waldemar gaat in Den Haag op kamers wonen bij Rilka, een gescheiden vrouw met 4 kinderen. Waldemar en Rilka krijgen samen een kind met als bijnaam “Sonny Boy”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stellen Rilka en Waldemar hun huis open voor onderduikers maar worden in januari 1944 opgepakt en overleven de oorlog niet. De kleine “Sonny Boy” overleeft de oorlog. Prachtig boek over discriminatie, liefde en oorlog.

25/05/2023

In twintig verhalen vertelt Arend van Dam over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hoe fel de zon ook scheen is extra mooi door de fantastische illustraties van Alex de Wolf. Een prachtig boek voor kinderen, maar zeker ook geschikt voor volwassenen, met verhalen over onder anderen George Maduro (naamgever van Madurodam), Ouwehands dierenpark en Miep Gies .

16/01/2023

Lichter dan ik
Favoriet

Lichter dan ik van Dido Michielsen is een boeiend verhaal over een sterke vrouw ten tijde van de koloniale overheersing van Indonesië. Het gaat over haar hoop en haar gevecht om te overleven. Dit boek geeft je een inkijkje in de vele onderbelichte delen van onze Nederlandse koloniale geschiedenis.

16/01/2023

Op een winterse dag wordt er een lijk gevonden in het ijs. Rechercheur Erika Foster wordt op de zaak gezet. Ze pakt de zaak op geheel eigen manier aan en dit levert haar dan ook een schorsing op. Toch gaat ze door. Krijgt ze de moordenaar te pakken? Vanaf de eerste bladzijde word je in het boek getrokken. Gedurende het verhaal zet Robert Bryndza je verschillende keren op het verkeerde been betreffende de dader. Op het eind word je alsnog verrast. Het meisje in het ijs is een heerlijk spannend boek!

16/01/2023

De vijftienjarige Vanessa krijgt een relatie met haar leraar Engels; Jacob van 42. Deze relatie verandert Vanessa’s leven voorgoed. Zeventien jaar later wordt Jacob door een oud-leerling beschuldigd van seksueel misbruik. Vanessa ziet haar relatie met Jacob als ware liefde. Of heeft ze dat zichzelf al die tijd maar voorgehouden? Na het lezen van dit boek blijf je nog wel een tijdje nadenken. Mijn duistere Vanessa is rauw, duister, beklemmend en enorm aangrijpend.

16/01/2023

Jeruzalem
Favoriet

Dit is niet alleen een heerlijk kookboek, maar ook een prachtige ode aan de stad Jeruzalem. De stad waar beide auteurs vandaan komen. Naast recepten staan er ook leuke stukjes in over de geschiedenis van de stad. De recepten kosten wel wat tijd, maar dan heb je ook wat. Je krijgt gelijk zin om er uit te gaan koken.

16/01/2023

Sonny Boy
Favoriet

Sonny Boy van Annejet van der Zijl is mijn all-time favoriet! De jonge Surinaamse student Waldemar gaat in Den Haag op kamers wonen bij Rilka, een gescheiden vrouw met 4 kinderen. Waldemar en Rilka krijgen samen een kind met als bijnaam “Sonny Boy”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stellen Rilka en Waldemar hun huis open voor onderduikers maar worden in januari 1944 opgepakt en overleven de oorlog niet. De kleine “Sonny Boy” overleeft de oorlog. Prachtig boek over discriminatie, liefde en oorlog.

16/01/2023

Viktor
Aanrader

Viktor is een geweldig debuut van Judith Fanto, dat is opgedeeld in twee verhaallijnen. De eerste over de welgestelde Weens-Joodse familie Rosenbaum in 1914 en de tweede over Geertje Rosenbaum die in 1994 in Nijmegen op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis en daarmee rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven.

16/01/2023

Als echte Jamie fan kan 7x anders natuurlijk niet ontbreken in mijn kookboekenverzameling. Met achttien verschillende hoofdingrediënten kun je elke keer zeven recepten maken. De recepten zijn simpel te maken, ook omdat er bij elk recept duidelijk staat aangeven wat je nodig hebt. Mijn favoriet? De Easy Kip Piri Piri op pagina 246. Smullen!

16/01/2023

Wat een debuut! De avond is ongemak pakt je en neemt je mee in een wereld vol verdriet, onverwerkte emoties en een hoop ongemak. Door de ogen van de tienjarige Jas lees je het verhaal over hoe een jonggestorven broertje zijn stempel drukt op een diepgelovig gezin. De achterblijvers ontwikkelen hun eigen manier om met zijn overlijden om te gaan en hun ouders zijn niet bij machte om hun kinderen te begeleiden. Moeder vervalt in een diepe depressie en Jas verdwijnt steeds meer in haar eigen wereld vol fantasieën. En dan heb ik het niet eens over de adembenemende climax.

16/01/2023

Weer een prachtig mooi verhaal van Jan Brokken, over geschiedenis, cultuur, literatuur en muziek. Het boek vertelt het verhaal van de ouders van Jan Brokken, die als zendeling naar Nederlands-Indië vertrokken. Het vertelt vooral het verhaal van Olga, de jonge vrouw die in Indië zich ontwikkelde tot een welbespraakte dame die zich verdiepte in cultuur, kunst, muziek en vooral de taal Maleis. Olga leefde haar leven intens en met plezier, tot de Tweede wereldoorlog daar een eind aan maakte. Eenmaal terug in Nederland blijkt het lastig de draai te vinden. De moeder die ze was heeft de auteur nooit gekend. De tuinen van Buitenzorg is een echte aanrader!

16/01/2023

Paramaribo
Aanrader

Als liefhebber van alles wat met Suriname te maken heeft kan dit boek natuurlijk niet ontbreken in mijn boekenkast. Culinair ontdekker Judith Cyrus toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken. Een boek dat zowel leuk is voor de beginnende als de gevorderde kok. Aan niet alle ingrediënten is even makkelijk te komen, maar in de grote steden met alle Surinaamse en Aziatische winkels en toko’s moet het geen probleem zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de hete kip op brood op bladzijde 139 en de pruimentaart op bladzijde 247.

16/01/2023

Corona. Lockdown. Nieuwe hobby. Net als zoveel andere mensen in Nederland, ben ook ik veel meer gaan wandelen. En om dan toch wat extra’s te zien onderweg ben ik me gaan verdiepen in stoepplantjes aan de hand van de Minigids Stoepplantjes. De minigids bleek een succes, en daarom nu de zakgids stoepplanten. 104 planten die je in de stad kunt vinden, gewoon op de stoep. Dat wordt weer wandelen!

16/01/2023

Wat een heerlijk boek en wat kan ze toch fantastisch schrijven die Yvonne.

Boek is zowel een aanklacht tegen de wantoestanden in de Jeugdzorg als een monument voor de hoofdpersoon.

Wat het mede tot zo heerlijk boek maakt is dat het zich afspeelt in Den Haag, dat maakt het zeer herkenbaar voor mij als Haagse.

Boek met een lach en een traan gelezen.

16/01/2023