Gratis verzending vanaf €50,-
editor

Booklover Rutger

HAARLEM - Music First, Books Second. Rutger heeft in beide vestigingen gewerkt, maar is momenteel assistent winkelmanager in Haarlem. Wij kennen Rutger ook als wereldreiziger en als iemand die bijzondere foto's maakt. EN we analyseren graag de laatste films met hem! Rutger: Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Al jarenlang werk ik in het boekenvak en sinds mei 2014 bij De Vries van Stockum (ook in Leiden en Den Haag). Zelf lees ik graag literatuur, thrillers en muziek- en kunstboeken. Muziek is mijn eerste liefde. Ik ga veel naar concerten en festivals, doe mee aan filmquizzen en ga vaak naar de bioscoop. Af en toe ben ik amateur dj op alternatieve 80’s party’s. Daarnaast reis ik graag, het liefst door Azië. Wilt u advies over (Engelse) literatuur, thrillers of kunstboeken stuur een mailtje naar r.vanderheijden@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel op telefoonnummer 023-5319458."

   Oudste eerst 

Pleegkind
Aanrader

Prachtig verhaal over iemand die eindelijk geluk denkt te vinden bij pleegouders totdat haar vader weer op de stoep staat...

Nu verfilmd als The Quiet Girl 

22/05/2023

Een hartverscheurend coming-of-age verhaal over verlies, familie, en liefde in een racistisch America. Aanrader voor liefhebbers van Daar waar de rivierkreeften zingen - maar zéker geen aftreksel daarvan! Heeft trouwens ook een inspirerende en veerkrachtige hoofdpersoon.

22/05/2023

Munt
Aanrader

Bijzondere roman over een clash tussen culturen, in gang gezet door een hele oude munt. Leest bijna als thriller en zet je aan het denken over hoe fragiel de mens toch eigenlijk wel is.

22/05/2023

Prachtige roman waarin drie generaties worstelen met discriminatie, twijfel en spijt .

Als een geadopteerde puber over de schreef gaat door pesterijen en geschorst wordt, besluit de onlangs weduwe geworden moeder met dochter te gaan logeren bij haar oudoom. Daar ontspint zich een hele mooie ontmoeting tussen puberdochter en oudoom, waar onverwerkte spijt en de helende kracht van een vlucht in fantasie een belangrijke rol spelen.

Indrukwekkend tot op de laatste bladzijde.

27/01/2023

Prachtige intense thriller afspelend rond Santago de Compostella en de wandelaars van de Camino.

Als een dode priester in een kerk wordt gevonden en een verdachte man wordt opgepakt die hem vergezelde, wordt Bruno - chef van een psychiatrische hulpinstelling - ingeschakeld. De merkwaardige verdachte loopt al 2 jaar rond in de Camino en lijkt een missie te hebben. Bruno en Johan (de verdachte) ontwikkelen een vreemde haat-liefde verhouding.

De gevaarlijke kracht van woorden en de manier om kwetsbare mensen te manipuleren. Het is meesterlijk uitgewerkt en de personages komen goed tot leven. Ik zie de film al voor me.

27/01/2023

Onderworpen
Favoriet

Houellebecq is een volstrekt unieke schrijver, die moeiteloos de huidige maatschappij bekritiseerd. In loepzuiver, genadeloos geschreven proza zet hij je in Onderworpen aan het denken zonder opdringerig te worden. Wat als we in de toekomst moeten kiezen tussen salafistische moslims of rechtsradicalen aan de macht? Een duivels dilemma, waar je niet over na wil denken.

16/01/2023

Oracle night
Favoriet

In Oracle Night vindt de schrijver Sidney Orr, die herstellende is van een ziekte die hem bijna fataal werd, in een kantoorboekhandel een blauw schriftje. Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje. Dit is een heerlijk boek, waarbij je op het einde denkt: “Wat heb ik in hemelsnaam gelezen?” Je wil het boek gelijk nog een keer lezen. Een echte aanrader voor de lezers van Murakami.

16/01/2023

Ger Groot heeft een toegankelijk boek over filosofie geschreven, met fraaie en verrassende illustraties. In duidelijke taal schetst Groot in de De geest uit de fles de geschiedenis van de filosofie en haar betekenis in het dagelijks leven en in cinema, strip en literatuur. De verrassende verbanden maken dit boek een aanrader.

16/01/2023

De voorlezer
Favoriet

Schlink weet met De Voorlezer ons morele kompas volledig te ontregelen. Ik was diep geraakt door deze prachtige roman met zijn ontluisterende ontknoping. Het boek is ook heel aardig verfilmd als The Reader. Het gaat over een jonge Duitse scholier, die een affaire krijgt met een vrouw die tweemaal zo oud is als hij. Van de ene dag op de andere is zij ineens verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

16/01/2023

Een herfstdag in Parijs, laat op de middag. Een Amerikaanse chirurg komt bij toeval oog in oog te staan met de moordenaar van zijn vader. Vanaf dat moment wordt wraak een obsessie. The Day After Tomorrow is een ongeëvenaarde thriller; pakkend van het begin tot het einde. Hoe vaak kan je iemand op het verkeerde been zetten? Folsom trekt je vanaf bladzijde tien het verhaal in om je pas weer los te laten op de laatste bladzijde.

16/01/2023

Donna Tartt schrijft één boek per tien jaar. Haar debuut, De verborgen geschiedenis, is ingeslagen als een bom. Ik heb dit meesterwerk dan ook in één keer uitgelezen op een vlucht van Azië naar Nederland. Ja, als een zwarte bladzijde uit je verleden zo zwaar gaat drukken op je gemoed, dan heb je een moreel dilemma. De hoofdvraag in het boek is dan ook: “Ga ik mijn vrienden verlinken of niet.”

16/01/2023

Op het geniale af is een prachtige opvolger van het gelauwerde Het einde van de eenzaamheid. Francis Dean gaat samen met de onvoorspelbare Anne May en zijn nerdy vriend Grover op reis om uit te vinden wie zijn echte vader is, ervan overtuigd dat het zijn armzalige bestaan zal verbeteren. Een heerlijk boek, dat niet in een hokje past. Een roadnovel, een coming of age verhaal en een psychologische roman in één. Dit boek is gewoon niet weg te leggen. Grappig, spannend en ontroerend tot het laatste woord

16/01/2023

In vier prachtige verhalen maken we kennis met teleurgestelde mensen die met behulp van een tijdmachine hun fouten willen goed maken. Mislukte relaties herstellen, verdwenen brieven terugvinden en eerste ontmoetingen scheppen; het kan allemaal met de teletijdmachine. Of toch niet? Kawaguchi weet je te raken met zijn licht surrealistische verhalen over gewone mensen. Murakami pas maar op Kawaguchi komt eraan.

16/01/2023

D
Aanrader

Heerlijk fantasieboek voor jong en oud, vergelijkbaar met de Narnia reeks van C.S. Lewis en ook een ode aan Dickens. Dhikilo merkt dat de mensen in het dorpje van haar pleegouders de letter D niet meer uitspreken in hun taal. Via een geheime deur bij een dood gewaande professor van haar school weet zij het geheime land Liminus te bereiken, waar ze het moet opnemen tegen dictator Gamp en zijn snode plannen. Michel Faber laat zijn personages alle hoeken van zijn fantasierijke binnenkamer zien, onderstreept terloops hoe een samenleving van taal afhangt en laat en passant zijn licht schijnen op klimaatverandering, polarisering, racisme, xenofobie, onderdrukking en censuur.

16/01/2023

Shuggie Bain
Aanrader

De fantastische Bookerprize winnaar! Shuggie woont met zijn alcoholdrinkende moeder in Glasgow in de donkere jaren '80. Hij probeert zo goed en zo kwaad mogelijk uit zijn milieu te ontsnappen, maar dat is niet gemakkelijk. Met een mooie mix tussen hilarische en ontroerende passages, maar altijd messcherp en filmisch. Shuggie Bain is ook zeker een aanrader voor de fans van Wees onzichtbaar van Murat Isik.

16/01/2023

Een fascinerende filmische thriller uit het koude Finland met een nieuwe rechercheur. Een copycat kopieert de moorden uit het boek van een beroemde thrillerschrijver. Aan Jessica Niemi de taak dit op te lossen, deze zaak treft haar echter meer dan ze had gedacht. De trouwe lezer blijft je verbazen met zijn vele plotwendingen. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van Stieg Larsson. Dit smaakt naar meer.

16/01/2023

Het lied van de Mistral is een heerlijk mysterieus zomerboek over twee amateurarcheologen in de Provence, die door hun opgraving gebeurtenissen in gang zetten die ze niet kunnen overzien. Met onderkoelde humor geschreven door Olivier Mak Bouchard en vol met geweldige Provençaalse legendes en aantrekkelijke natuurbeschrijvingen. In dit verrassende Franse debuut is een opmerkelijke hoofdrol weggelegd voor de onvoorspelbare wind 'de Mistral'.

16/01/2023

Sleutel 17
Aanrader

Tom Babylon is een nieuwe naam in de thrillerwereld die snel bekendheid gaat krijgen. Dit is het eerste deel van 3 razendspannende thrillers. Sleutel 17 is een mooie gelaagde thriller waarin bijzondere personages voorkomen, die echt tot leven komen. Het is een goed uitgewerkt mysterieus verhaal, een pageturner. Ik kan niet wachten op het volgende deel.

16/01/2023

Hard land
Aanrader

Weer zo'n prachtige Benedict Wells na zijn fantastische doorbraakroman . Het einde aan de eenzaamheid weer een prachtige coming of age roman over een onzekere jongen in een harde wereld, die door vriendschap toch geluk weet te vinden. De prachtige taal en onvergetelijke scenes maken dit wederom een juweeltje.

16/01/2023

Er is weer een nieuw boek van Jesus Carrasco, na het fantastische apocalyptische debuut De vlucht en het evenzo mooie en mysterieuze Grond onder mijn voeten. Beiden zijn grote favorieten van mij. Maar nu verrast hij vriend en vijand met een heel nieuw intiem persoonlijk boek. Het prachtige Terug naar huis gaat over een wat egoïstische jongen die na de dood van zijn vader voor zijn licht dementerende moeder gaat zorgen. En dat gooit zijn leven overhoop. Een erg mooi en goudeerlijk verhaal.

16/01/2023

Stern 111
Aanrader

Na de fantastische roman Kruso is Lutz seiler helemaal terug met een geweldige nieuwe roman. Stern 111 speelt in de tijd net na de val van de muur als er complete chaos heerst en niemand weet waar hij aan toe is. Direct na de val van de muur vluchten Carls ouders van Oost-Duitsland naar West-Duitsland - je weet maar nooit of de muur weer opgericht gaat worden. Carl wordt gevraagd op het huis te passen maar hij houdt het niet lang vol en vlucht zelf naar Oost-Berlijn waar hij terecht komt in een commune. Stern 111 geeft een prachtig tijdsbeeld van de eerste jaren na de val van de muur, maar ook hoe een uit elkaar gevallen gezin elkaar weer moet vinden.

16/01/2023

Wat een geweldig boek! Met onderkoelde humor vertelt het een verhaal over een drieling die er achterkomt dat er bij de geboorte geheimzinnige dingen zijn gebeurd.

Met veel bespiegelingen slingert het verhaal tussen Londen, Berlijn en Paaseiland en komen er mysterieuze zaken langs zoals een vrouw die haar driedimensionale zicht verliest en een uiterst moreel verantwoordelijke aap.

Voor iedereen die een prachtig geschreven origineel verhaal wil lezen wat ook een beetje doet denken aan het werk van Murakami.

16/01/2023

Fantastische mindfuck in tekst en verhaal

Dit is pas het tweede boek van Steven Hall - 13 jaar na het fantastische boek Raw shark texts, vertaald in het Nederlands als Gehaaid.

Tja, waar te beginnen.. We hebben te maken met Ergodic literature. Net als het prachtige House of Leaves van Danielevski, gaat het bij deze literaire vorm naast het verhaal ook om de typografishe tekst, zodat je eigelijk met veel zijsprongen het verhaal volgt. Maxwell's demon gaat over Thomas Quinn, beginnend schrijver, zoon van de beroemde journalist dichter dr. Stanley Quinn. Op een ochtend hoort Thomas in zijn antwoordapparaat de stem van zijn 6 jaar geleden overleden vader. Maar daar houdt het niet op. De volgende dag krijgt hij een mysterieuze envelop van Andrew Black de schrijver van Cupids Engine - het megasucces van de assistent van zijn vader, die na zijn grote succes nooit meer iets heeft geschreven. Beide gebeurtenissen veranderen het ingeslapen leven van Thomas totaal en de mindfuck in het verhaal begint waar romanpersonages tot leven komen en waarheid en fictie door elkaar stromen. Steven Hall haalt er wiskunde bij - typografische eigenaardigheden - en vliegt toch niet uit de bocht.

Dit boek verdient een Nederlandse vertaling!

16/01/2023

Bast
Aanrader

Eigenlijk is alles wat ik hierover zeg een spoiler. Maar geloof me het is een prachtig verhaal wat je volledig op het verkeerde been zet.

Gewoon lezen!

16/01/2023

Stikdonker
Aanrader

Wat is deze thriller goed! Van begin tot het eind intens spannend - ook voor de 2 inspecteurs, die ook weer zelf met de nodige problemen zitten. Voor inspecteur Signe Kristiansen Signe komt deze zaak wel heel dichtbij als een seriemordenaar Denemarken onveilig maakt en een groot verzwegen persoonlijk geheim niet meer te verbergen is.

Petje af voor een serie die in kwaliteit alleen maar beter wordt.

16/01/2023

Over de band die nooit geschiedenis schreef.

Een ontzettend geestig verhaal

16/01/2023

Indrukwekkend verhaal over de vriendin van James Joyce, die zich volledig verlliest in adoratie van James en meegaat in zijn uitspattingen. Een bewonderenswaardige prestatie om alles wat over Joyce geschreven is aan te vullen met een ontroerend inkijkje in een onvergetelijk gezin.

Weergaloze roman gebaseerd op waarheid.

16/01/2023

Op een ijskoude nacht in Parijs wordt er een jonge naakte vrouw uit de Seine gehaald. Ze leeft, maar kan zich niet herinneren wie ze is. Ze wordt naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis gebracht, waar met een DNA-test wordt geprobeerd haar identiteit te achterhalen. Ze blijkt een wereldberoemde pianiste, die twee jaar geleden zou zijn omgekomen bij een vliegtuigcrash. En dan ontsnapt ze uit het ziekenhuis.

Meesterlijke thriller spelend in Parijs, met verwijzingen uit de mythologie ,niet weg te leggen tot het einde spannend.

16/01/2023