Marie-Claire

“MC” is ons spring-in-’t-veld die zich vooral bezighoudt met de website (inhoud en verbeteringen) en maakt de wekelijkse nieuwsbrief. Waar nodig filmt en edit ze filmpjes. Ook is ze historica en een argumentatie theorie-nerd, het liefst verliest ze zich 19e-eeuwse klassiekers en spookverhalen.

Direct naar: Favorieten | Queer zomerlezen leeslijst | Uitgelicht | Opvoeding en ouderschap | Kinderboeken | Standaardwerken | Koffietafel- en design wishlist | Blog: meer tijd om te lezen

Terug naar de Bookloversgallerij

Onlangs gelezen She who became the sun
Shelly Parker-Chan Zhu journeys from life as a peasant girl to war and the heights of power. This is a traditional Chinese tale reimagined in a subversive new way, for fans of The Song of Achilles and Across the Nightingale Floor.
Ontdek *****
Page turner Sistersong
Lucy Holland Een kleurrijke en originele page turner
Ontdek voor liefhebbers van light fantasy en folklore

Queer zomerlezen | Booklover's favorieten

Zoek je nog wat kleur voor je strandboekenkrat? Onze booklovers helpen je deze maand op weg met hun lievelingsboeken met queer hoofdpersonen.

Hoewel ik over elk van deze boeken wel een uur zou kunnen praten, moet ik over één titel in het bijzonder iets kwijt: A ladies guide to petticoats and piracy (The Montague Siblings deel 2 | Bekijk hier de Nederlandse vertaling) van Mackenzie Lee.

Felicity Montague is aseksueel en feminist. Maar wat dit boek - in mijn ogen - zo bijzonder maakt, is dat er ook wordt afgerekend met vooroordelen die Felicity zélf heeft over… tja... eigenlijk alle ándere vrouwen. Felicity strijdt met alles wat ze in zich heeft om dokter te worden - iets wat in de 18e eeuw onbegonnen zaak is, gezien alle regels en vooroordelen jegens vrouwen. En dat terwijl ze zelf eigenlijk net zo hard oordeelt over vrouwen die zich volgens de laatste mode kleden en ogenschijnlijk niet ongemakkelijk zijn bij sociale verplichtingen. Dat - en de piraten - vond ik heel verfrissend.

Je kunt dit boek los lezen van de andere boeken uit de serie, hoewel ik denk het lezen van de hele serie op volgorde leuker is. Ik heb namelijk wel even hardop staan juichen toen een figuur werd beschreven die niemand anders kon zijn dan Monty.

Ook op de lijst:

En op de lijst voor mijn peuter:

  • Julian gaat naar een bruiloft - Jessica Love. Sowieso is Julian (van Julian is een Zeemeermin) een prachtig personage en is elke pagina van Love's werk al een kunstwerk an sich (ik heb overwogen een extra boek te kopen, de pagina's eruit te knippen, en deze in te lijsten. Maar ze verkoopt haar werk ook online). Zo prachtig sfeervol en kleurrijk! En de gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn ongeëvenaard. 
  • De boer en de dierenarts - Pim Lammers en Milja Praagman

Game changer Ecologisch tuinieren
Voor beginners Dun boekje, voor een dunne prijs, maar met een hoge informatie dichtheid.
Ontdek Echt het boekje dat je van kaft tot kaft zult verslinden en waardoor je weet wat er nog te leren valt.
Currently reading Dune
De film en de boeken Momenteel bezig in boek 4
Ontdek Bekijk mijn reviews op de productpagina's van deel 1, 2 en 3

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Opvoeding en lifestyle favorieten

Ik heb een kindje in de peuter- (bijna kleuter-) leeftijd. Ik vind het erg belangrijk dat mijn kleintje opgroeit met een kleurrijk wereldbeeld. Daarom ben ik altijd opzoek naar kinderboeken waarin de prachtige diversiteit van de wereld terug te vinden is.

Wat betreft opvoeding haal ik veel inspiratie uit Montessori, gentle parenting (respectful parenting) en antroposofische jaarfeesten en speelgoed.

Ik houd me ook bezig met het verduurzamen van onze lifestyle, met minder afval en minder en duurzamere kleding en spullen. We zijn vegetarisch en eten zoveel mogelijk plantaardig.

ROSE stories

Boeken voor kleurrijkere boekenplank

Favoriete serie Harry Potter
J.K. Rowling Fan van de boeken, de films, en alles wat ermee te maken heeft.
Favoriete auteur Carlos Ruiz Zafón
Verhof der Vergeten Boeken Maar ook zijn YA romans

Volg mij op Hebban

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Meer tijd om te lezen | Maar hoe dan?

Tip van booklover Marie-Claire

's Avonds "gewoon even de tv uit en telefoon wegleggen en een boek pakken" werkt niet voor mij. Ik ben dan te moe om me te concentreren. Iets wat wél werkt voor mij is ... eerder opstaan. Dat is het laatste wat veel mensen willen, maar probeer het eens! Dit is waarom:

Controle over hoe je je dag begint:

Het is in de ochtend bijna magisch. Iedereen slaapt nog. Het is zo stil. En het geeft ook een rustig gevoel te weten dat, wat er die dag ook gebeurt, je in ieder geval tijd hebt genomen voor jezelf. 1-0. Het voelt als een voorsprong op de dag.

Slaperige, maar uitgeruste focus:

Je hebt zelf nog watten in je hoofd, maar dat maakt het des te makkelijker om te focussen op je boek. Je staat nog niet 'aan', dus andere dingen doen, zoals opruimen op prikkels zoeken via je telefoon, komt niet eens in je op. Daarbij heb je slaap opgeofferd om te lezen.... Slaap! Dan zul je lezen ook.

Geen ochtendmens? Geen probleem! Hier is het plan:

Zo'n verandering in je ritme voer je niet zomaar door. Het vereist vooral mentale 'tools' om je voor te bereiden op het stemmetje dat direct bij het afgaan van je wekker zal protesteren: “dit is belachelijk, ik ben een avondmens, nog heel even slapen, ik ben nog niet uitgerust, ik begin volgende week wel".

Mijn motorinstructeur heeft mij jaren geleden onbewust zulke tools gegeven. Elke keer als ik een kleine handeling deed, hoorde ik in m’n oor "Spiegel, 1-0. Schouder, 2-0. Richting, 3-0." Toen ik jaren geleden begon met "mijn voorsprong op de dag" - toen om hard te lopen - paste ik het ook hier toe. Het is eigenlijk een klein, kunstmatig schouderklopje aan jezelf. Zelfs als je het niet echt meent, zoals ik, werkt het toch.

Daar ging ik dan om 05:00:

  • Wekker niet op snooze? 1-0.
  • Overeind gekomen? 2-0.
  • Kleding aan? 3-0.
  • Naar buiten/beneden gaan? 4-0.

Het moeilijke van vroeg opstaan

om iets te doen zoals lezen of hardlopen

is niet het lezen of hardlopen zelf,

maar het aankleden

Als je je daarvan bewust bent, is het zoveel makkelijker om die negatieve stem in je hoofd te negeren. Op dagen dat ik het moeilijker vond, zei ik tegen mezelf: ”je hoeft niet hard te lopen. Maar doe in ieder geval even je kleding aan. Daarna mag je weer naar bed. Dan heb je in ieder geval al 3 punten binnen.” Dat wilde ik wel, in m’n sportkleren verder slapen en er nog "punten" voor krijgen ook. Ik weet dat het knullig klinkt, maar het werkte echt! En uiteindelijk, wanneer ik dan toch m’n kloffie had aangetrokken, gaf me dat zoveel energie, voelde ik me al zo goed over mezelf, dat ik "net zo goed wel even een klein rondje kon lopen, al is het maar 300 meter". Dat werd meestal 2 tot 5 km.

[Bekijk ook: Elementaire gewoontes, van James Clear]

Het vroege opstaan en het negeren van die stemmetjes gaat nu bijna vanzelf. Op tijd naar bed gaan daarentegen blijft lastig voor me, maar lukt vaak wel. Ik probeer het gewoon elke dag opnieuw.

Net zoals dat ik het mezelf trouwens ook niet kwalijk neem als ik een keer niet vroeg opsta. Het lukt dan gewoon die dag even niet. Daarmee is de gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd niet ineens weg of mislukt.

En daarbij is je motivatie natuurlijk ook van belang. Wat drijft je? Sta je vroeg op om hard te lopen omdat je wilt afvallen (iets negatiefs)? Of ga je hardlopen omdat je je de eerste uren daarna altijd zo fantastisch en onverslaanbaar voelt (positief)? Wil je meer lezen, omdat men zegt dat dat goed voor je is of omdat je vindt dat je de klassiekers gelezen moet hebben? Of doe je het omdat je zó kunt genieten van bepaalde boeken en je dit jezelf gunt?

Tegenwoordig heb ik het hardlopen vervangen door lezen omdat de ochtend het enige moment is dat ik me kan concentreren op een boek sinds ik een kindje heb.

En lekker lezen, met een WARM kopje koffie, gehuld in de stilte van je eigen huisje met twee slapende schatten boven, dat heeft ook zo zijn magie.