Boeken over Indië en Indonesië

Verhalen over Indië en Indonesië beginnen hier

Proklamasi. Kami bangsa Indonesia dengan ini menjatakan kemerdekaan Indonesia… (Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij dat Indonesië onafhankelijk is…)

Met deze woorden verklaard Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta definitief de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Na eeuwenlange kolonisatie weigert Nederland de Republiek Indonesië te erkennen en probeert met diplomatie en geweld het oude gezag herstellen. Een bloederige oorlog volgt, die een grote impact zal hebben op de Indonesische en Nederlandse geschiedenis. Uiteindelijk wordt de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 getekend. Tot in de jaren '60 trekken ruim 300.000 mensen (Molukkers, Papoea’s, Chinezen, Indische Nederlanders en Nederlanders) weg uit Indonesië vanwege de nieuwe machtsverhoudingen. Onder anderen 12.500 Molukkers (soldaten van het voormalig KNIL en hun gezinnen. Zij hopen snel terug te keren naar een eigen staat, maar die hoop blijkt vergeefs. In de jaren '70 leidt dit onder anderen tot gijzelingsacties door jonge Molukse activisten, die het hele land schokken.

Tot op de dag van vandaag worstelt men met het koloniale verleden sinds de VOC en de oorloogsmisdaden die gepleegd zijn tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. 75 jaar na de Proklamasi, in 2020, maakte koning Willem-Alexander officieel excuses en feliciteerde hij Indonesië met de onafhankelijkheid. In veel boeken schrijven auteurs over hun (familie)geschiedenis, maar ook lees je over de trots van een volk dat streed voor zijn onafhankelijkheid en proef je in kookboeken de authentieke smaken van Indonesië. Van kinderboek tot roman tot kookboek, hieronder vind je de beste boekentips

Halfjaarlijks Indies Tijdschrift
Indies Tijdschrift is de halfjaarlijkse kwaliteitsuitgave over (post)koloniale cultuur en geschiedenis. Het richt zich op alle geïnteresseerde en/of professioneel betrokken lezers.
Ontdek Met interviews, recensies en foto's.
Moederstad
In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische opa gehoord. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is twintig procent Aziatisch DNA in hem terechtgekomen? Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot.

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Binnenkort weer leverbaar Aarde der mensen
Deel 1 in de serie over Rudy Kousbroek Minke Aarde der mensen geeft inzicht in de Indische maatschappij rond het begin van de twintigste eeuw.
Ontdek De vier delen van De Buru-tetralogie vormen een van de eerste historische romans van Indonesië.
Binnenkort weer leverbaar Kind van alle volken
In Kind Van Alle Volken gaat de Buru-tetralogie verder. Tijdens zijn detentieperiode liet Pramoedya Ananta Toer het manuscript op losse blaadjes uit de gevangenis smokkelen.

Revolusi
Vijf jaar interviewde David Van Reybrouck bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.
Bestseller Lichter dan ik
Winnaar Boekhandelsprijs 2020 Het aangrijpende levensverhaal van een Javaanse vrouw
Ontdek die haar leven vorm probeert te geven in de snel veranderende kolonie Nederlands-Indië.

Molukken

Verdiep je in de Molukken en Molukkers

Nog meer Indonesië boeken