Boeken over Indië en Indonesië

Verhalen over Indië en Indonesië beginnen hier

Indonesië

Verhalen over Indië en Indonesië beginnen hier

Direct naar: | actueel | verwacht | onderzoeksprogramma | kookboeken | magazines | jeugdboeken | reisgidsen | uitgelicht | Suriname

Bekijk alle Vakantiekits

Proklamasi. Kami bangsa Indonesia dengan ini menjatakan kemerdekaan Indonesia… (Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij dat Indonesië onafhankelijk is…)

Met deze woorden verklaard Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta definitief de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Na eeuwenlange kolonisatie weigert Nederland de Republiek Indonesië te erkennen en probeert met diplomatie en geweld het oude gezag herstellen. Een bloederige oorlog volgt, die een grote impact zal hebben op de Indonesische en Nederlandse geschiedenis. Uiteindelijk wordt de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 getekend. Tot in de jaren '60 trekken ruim 300.000 mensen (Molukkers, Papoea’s, Chinezen, Indische Nederlanders en Nederlanders) weg uit Indonesië vanwege de nieuwe machtsverhoudingen. Onder anderen 12.500 Molukkers (soldaten van het voormalig KNIL en hun gezinnen. Zij hopen snel terug te keren naar een eigen staat, maar die hoop blijkt vergeefs. In de jaren '70 leidt dit onder anderen tot gijzelingsacties door jonge Molukse activisten, die het hele land schokken.

Tot op de dag van vandaag worstelt men met het koloniale verleden sinds de VOC en de oorloogsmisdaden die gepleegd zijn tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. 75 jaar na de Proklamasi, in 2020, maakte koning Willem-Alexander officieel excuses en feliciteerde hij Indonesië met de onafhankelijkheid. In veel boeken schrijven auteurs over hun (familie)geschiedenis, maar ook lees je over de trots van een volk dat streed voor zijn onafhankelijkheid en proef je in kookboeken de authentieke smaken van Indonesië. Van kinderboek tot roman tot kookboek, hieronder vind je de beste boekentips

Uitgelicht

Otto de Kat - Het uur van de olifant

Gaat het vergeten worden wat we in Atjeh hebben aangericht, gaan onze kinderen het zich herinneren, zullen onze kleinkinderen er nog enig benul van hebben? Verdwijnt het allemaal, lost het op, alsof het er nooit geweest is?’ In de zomer van 1909 herbeleven Maxim en W.A., twee oud-KNIL-officieren, hun jaren in de Atjehoorlog, die dan nog niet ten einde is. Maxim wordt in nachtmerries achtervolgd door wat hij gezien en misschien gedaan heeft. Zijn vrouw Roy ziet hoe de oorlog hem ziek maakt. W.A. heeft onder het pseudoniem Wekker een vernietigende reeks artikelen geschreven over de misdaden in Atjeh, en bracht Nederland in grote beroering. In een caleidoscoop van herinneringen komt Atjeh overweldigend dichtbij. Heimwee, weerzin, schuld, en zelfs vormen van geluk, wie een stap in Indië heeft gezet, komt er niet meer van los. ‘De geur van een rijstveld, de zon over een kamp dat wakker wordt, iedere klank is er anders, iedere man en vrouw is er anders, Indië is totaal anders. We horen er niet, maar eenmaal daar geweest en je bent verloren.’ Maxim en W.A. zoeken een uitweg uit hun verleden, en Roy is hun kompas.

Uitgelicht

Suza Zijlstra - De voormoeders

In De voormoeders werpt historicus Suze Zijlstra nieuw licht op de sociale, economische en culturele sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen speelden in de 300-jarige Nederlandse overheersing van Nederlands-Indië. Hiervoor reconstrueerde ze de levens van de voormoeders in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse voc-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de opzichtersgezinnen op de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die na de Indonesischeonafhankelijkheid naar Nederland emigreerde. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context.

Onderzoeksprogramma onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 45-50

De dynamiek van het geweld en het gebruik van extreem geweld door Nederlandse militairen in het bijzonder, bezien in een brede context.

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Halfjaarlijks Indies Tijdschrift
Indies Tijdschrift is de halfjaarlijkse kwaliteitsuitgave over (post)koloniale cultuur en geschiedenis. Het richt zich op alle geïnteresseerde en/of professioneel betrokken lezers.
Ontdek Met interviews, recensies en foto's.
Ontdek hier de nieuwste INDAH
De glossy met een Nederlands-Indisch tintje Voormalige PINDAH magazine

11 februari tot 5 juni
Tentoonstelling Rijksmuseum Lees meer

Bekijk ook:

Suriname

Ontdek onze ook onze reisboeken