Onze specialisten

Booklover Rutger


Even voorstellen

Mijn naam is Rutger van der Heijden en ik ben boekverkoper in zowel Den Haag als Haarlem. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Al jarenlang werk ik in het boekenvak en sinds mei 2014 bij De Vries van Stockum. Ik ben verantwoordelijk voor de afdelingen Kunst en Engelse & buitenlandse literatuur in Den Haag. Zelf lees ik ook graag literatuur, thrillers en muziek- en kunstboeken. Muziek is mijn eerste liefde. Ik ga veel naar concerten en festivals, doe mee aan filmquizzen en ga vaak naar de bioscoop. Af en toe ben ik amateur dj op alternatieve 80’s party’s. Daarnaast reis ik graag, het liefst door Azië. Wilt u advies over (Engelse) literatuur, thrillers of kunstboeken stuur een mailtje naar r.vanderheijden@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel op telefoonnummer 070-3028110.

Recent gelezen

Olga Tokarczuk
Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, bekend van de De Jacobsboeken is in deze roman in topvorm. In mooie taal vertelt zij de geschiedenis van de excentrieke Janina Duszejko. Janina is een liefhebber van de natuur, van astrologie en vertaalt graag de poëzie van William Blake. Wanneer er merkwaardige sterfgevallen plaatsvinden in haar gehucht ontpopt zij zich tot een eigenzinnige privédetective. Jaag de ploeg over de botten van de doden is een krachtige aanklacht tegen dierenonrecht, verpakt in een intrigerende detective. Een volstrekt uniek verhaal!
Kafka op het strand
Wat een boek! Het zit zo goed in elkaar, heeft filosofische beschouwingen, pratende katten en mooie vriendschappen. Geniaal verweven in twee ogenschijnlijk afzonderlijke verhalen: Het verhaal van Kafka, de 15-jarige jongen die plotseling van huis wegloopt en terecht komt in een bibliotheek en het verhaal van de 55 jarige Nakata, die na een onverklaarbaar ongeval zijn IQ verliest en een wonderlijke queste begint. Kafka op het strand is Murakami op zijn best. Een boek om nooit meer te vergeten!
100 ideas that changed art
Dit is een geweldig kunstboek dat de lezer laat inzien waar kunst sterk in is. 100 ideas that changed art licht per kunstenaar zijn of haar beroemdste schilderij uit, om te laten zien op welke manier het vernieuwend was. Het gaat over kunstenaars die elk op hun eigen manier vernieuwen, verbazen, ontregelen en ontroeren.

All-time Favourites

De verborgen geschiedenis
Donna Tartt schrijft één boek per tien jaar. Haar debuut, De verborgen geschiedenis, is ingeslagen als een bom. Ik heb dit meesterwerk dan ook in één keer uitgelezen op een vlucht van Azië naar Nederland. Ja, als een zwarte bladzijde uit je verleden zo zwaar gaat drukken op je gemoed, dan heb je een moreel dilemma. De hoofdvraag in het boek is dan ook: “Ga ik mijn vrienden verlinken of niet.”
The day after tomorrow
Een herfstdag in Parijs, laat op de middag. Een Amerikaanse chirurg komt bij toeval oog in oog te staan met de moordenaar van zijn vader. Vanaf dat moment wordt wraak een obsessie. The Day After Tomorrow is een ongeëvenaarde thriller; pakkend van het begin tot het einde. Hoe vaak kan je iemand op het verkeerde been zetten? Folsom trekt je vanaf bladzijde tien het verhaal in om je pas weer los te laten op de laatste bladzijde.
De voorlezer
Schlink weet met De Voorlezer ons morele kompas volledig te ontregelen. Ik was diep geraakt door deze prachtige roman met zijn ontluisterende ontknoping. Het boek is ook heel aardig verfilmd als The Reader. Het gaat over een jonge Duitse scholier, die een affaire krijgt met een vrouw die tweemaal zo oud is als hij. Van de ene dag op de andere is zij ineens verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

De geest uit de fles
Ger Groot heeft een toegankelijk boek over filosofie geschreven, met fraaie en verrassende illustraties. In duidelijke taal schetst Groot in de De geest uit de fles de geschiedenis van de filosofie en haar betekenis in het dagelijks leven en in cinema, strip en literatuur. De verrassende verbanden maken dit boek een aanrader.
Oracle Night
In Oracle Night vindt de schrijver Sidney Orr, die herstellende is van een ziekte die hem bijna fataal werd, in een kantoorboekhandel een blauw schriftje. Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje. Dit is een heerlijk boek, waarbij je op het einde denkt: “Wat heb ik in hemelsnaam gelezen?” Je wil het boek gelijk nog een keer lezen. Een echte aanrader voor de lezers van Murakami.
Onderworpen
Houellebecq is een volstrekt unieke schrijver, die moeiteloos de huidige maatschappij bekritiseerd. In loepzuiver, genadeloos geschreven proza zet hij je in Onderworpen aan het denken zonder opdringerig te worden. Wat als we in de toekomst moeten kiezen tussen salafistische moslims of rechtsradicalen aan de macht? Een duivels dilemma, waar je niet over na wil denken.