Onze specialisten


Even voorstellen

Mijn naam is Rutger van der Heijden en ik ben boekverkoper in zowel Den Haag als Haarlem. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Al jarenlang werk ik in het boekenvak en sinds mei 2014 bij De Vries van Stockum. Ik ben verantwoordelijk voor de afdelingen Kunst en Engelse & buitenlandse literatuur in Den Haag. Zelf lees ik ook graag literatuur, thrillers en muziek- en kunstboeken. Muziek is mijn eerste liefde. Ik ga veel naar concerten en festivals, doe mee aan filmquizzen en ga vaak naar de bioscoop. Af en toe ben ik amateur dj op alternatieve 80’s party’s. Daarnaast reis ik graag, het liefst door Azië. Wilt u advies over (Engelse) literatuur, thrillers of kunstboeken stuur een mailtje naar r.vanderheijden@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel op telefoonnummer 070-3028110.

Recent gelezen

D
Heerlijk fantasieboek voor jong en oud, vergelijkbaar met de Narnia reeks van C.S. Lewis en ook een ode aan Dickens. Dhikilo merkt dat de mensen in het dorpje van haar pleegouders de letter D niet meer uitspreken in hun taal. Via een geheime deur bij een dood gewaande professor van haar school weet zij het geheime land Liminus te bereiken, waar ze het moet opnemen tegen dictator Gamp en zijn snode plannen. Michel Faber laat zijn personages alle hoeken van zijn fantasierijke binnenkamer zien, onderstreept terloops hoe een samenleving van taal afhangt en laat en passant zijn licht schijnen op klimaatverandering, polarisering, racisme, xenofobie, onderdrukking en censuur.
Voordat de koffie koud wordt
In vier prachtige verhalen maken we kennis met teleurgestelde mensen die met behulp van een tijdmachine hun fouten willen goed maken. Mislukte relaties herstellen, verdwenen brieven terugvinden en eerste ontmoetingen scheppen; het kan allemaal met de teletijdmachine. Of toch niet? Kawaguchi weet je te raken met zijn licht surrealistische verhalen over gewone mensen. Murakami pas maar op Kawaguchi komt eraan.
Op het geniale af
Op het geniale af is een prachtige opvolger van het gelauwerde Het einde van de eenzaamheid. Francis Dean gaat samen met de onvoorspelbare Anne May en zijn nerdy vriend Grover op reis om uit te vinden wie zijn echte vader is, ervan overtuigd dat het zijn armzalige bestaan zal verbeteren. Een heerlijk boek, dat niet in een hokje past. Een roadnovel, een coming of age verhaal en een psychologische roman in één. Dit boek is gewoon niet weg te leggen. Grappig, spannend en ontroerend tot het laatste woord.
Zonder gezicht
Bryndza, de auteur van Meisje in het ijs start met een nieuwe serie thrillers rond rechercheur Kate Marshall en de eerste mag er zeker zijn. Inmiddels uit dienst en werkzaam bij de universiteit wordt ze opgeschrikt door moordgevallen die lijken op vroeger. 16 jaar na dato is een copycat van een beruchte seriemoordenaar opgestaan. Spannend tot het einde en een grote belofte voor het vervolg van deze nieuwe thrillerserie.
Het gewicht van de woorden
Na Nachttrein naar Lissabon is Mercier weer helemaal terug met deze prachtige, trage, filosofische roman over taal en hoop. In Het gewicht van de woorden krijgt Simon Leyland na een kleine TIA te horen dat hij nog maar een half jaar te leven heeft. Na zestig dagen hoort hij echter dat hij gezond is en de scanfoto, waarop een hersentumor te zien was, per ongeluk is verwisseld. Hij heeft inmiddels afscheid genomen van vrienden en kennissen en zijn uitgeverij verkocht. Wat nu?! Hij heeft weer heel veel tijd en geld. Door middel van brieven aan zijn al lang overleden vrouw ontvouwt zich dit mooie ontroerende verhaal.
De mensen boven ons
De mensen boven ons is een geweldige literaire thriller. Een tragische gebeurtenis 25 jaar geleden, een gevonden baby, een hippie achtige sekte, verdwenen kinderen en overspel. Verteld vanuit drie personages ontvouwt zich het intrigerende verhaal van Libby, Lucy en Henry. Lisa Jewell ontrafelt op verfijnde wijze alle geheimen in dit boeiende verhaal. Terecht een groot succes in Engeland en nu net vertaald in het Nederlands.

All-time Favourites

De verborgen geschiedenis
Donna Tartt schrijft één boek per tien jaar. Haar debuut, De verborgen geschiedenis, is ingeslagen als een bom. Ik heb dit meesterwerk dan ook in één keer uitgelezen op een vlucht van Azië naar Nederland. Ja, als een zwarte bladzijde uit je verleden zo zwaar gaat drukken op je gemoed, dan heb je een moreel dilemma. De hoofdvraag in het boek is dan ook: “Ga ik mijn vrienden verlinken of niet.”
The day after tomorrow
Een herfstdag in Parijs, laat op de middag. Een Amerikaanse chirurg komt bij toeval oog in oog te staan met de moordenaar van zijn vader. Vanaf dat moment wordt wraak een obsessie. The Day After Tomorrow is een ongeëvenaarde thriller; pakkend van het begin tot het einde. Hoe vaak kan je iemand op het verkeerde been zetten? Folsom trekt je vanaf bladzijde tien het verhaal in om je pas weer los te laten op de laatste bladzijde.
De voorlezer
Schlink weet met De Voorlezer ons morele kompas volledig te ontregelen. Ik was diep geraakt door deze prachtige roman met zijn ontluisterende ontknoping. Het boek is ook heel aardig verfilmd als The Reader. Het gaat over een jonge Duitse scholier, die een affaire krijgt met een vrouw die tweemaal zo oud is als hij. Van de ene dag op de andere is zij ineens verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

De geest uit de fles
Ger Groot heeft een toegankelijk boek over filosofie geschreven, met fraaie en verrassende illustraties. In duidelijke taal schetst Groot in de De geest uit de fles de geschiedenis van de filosofie en haar betekenis in het dagelijks leven en in cinema, strip en literatuur. De verrassende verbanden maken dit boek een aanrader.
Oracle Night
In Oracle Night vindt de schrijver Sidney Orr, die herstellende is van een ziekte die hem bijna fataal werd, in een kantoorboekhandel een blauw schriftje. Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje. Dit is een heerlijk boek, waarbij je op het einde denkt: “Wat heb ik in hemelsnaam gelezen?” Je wil het boek gelijk nog een keer lezen. Een echte aanrader voor de lezers van Murakami.
Onderworpen
Houellebecq is een volstrekt unieke schrijver, die moeiteloos de huidige maatschappij bekritiseerd. In loepzuiver, genadeloos geschreven proza zet hij je in Onderworpen aan het denken zonder opdringerig te worden. Wat als we in de toekomst moeten kiezen tussen salafistische moslims of rechtsradicalen aan de macht? Een duivels dilemma, waar je niet over na wil denken.