Info

Het laatste nieuws begint hier

Direct naar: Den Haag: Verhuizing | Haarlem: Verbouwing | boilerplate

Verhalen beginnen hier

“Toen mijn overgrootvader in 1905 de deur van zijn boekhandel aan de Jacobijnestraat opende, liet hij deze bewust gedurende openingstijden open staan. Dat was destijds not done, en een heus schandaal in de boekenwereld. Ik vind het stoer, en mooi en ik ben er waanzinnig trots op dat mijn overgrootvader dat deed.”

- Jeltje de Vries (directeur)

Wij zijn altijd bezig. We zitten vol ideeën. En een deel kunnen we ook uitvoeren. Op deze pagina vind je de meest recente persberichten.

Persbericht: Den Haag, 2 augustus 2022

Boekhandel De Vries Van Stockum Den Haag
verhuist naar De Passage

Op 1 oktober opent boekhandel De Vries Van Stockum officieel de deuren tussen de prachtige arcades in De Passage.

Het zal een feestelijke opening zijn – temeer omdat de boekverkopers al op zondag 18 september om 18.00 de deur op Spui 40 voor het laatst achter zich dichttrekken. Zodoende is de fysieke winkel vanaf 19 september enkele dagen gesloten. Op 1 oktober vindt de feestelijke opening van de nieuwe winkel plaats. Ze hopen wel al eerder officieus open te gaan. Houd voor updates hun website, nieuwsbrief en/of social media in de gaten.
Klanten kunnen natuurlijk altijd hun boeken bestellen via de webshop, www.devriesvanstockum.nl. En uiteraard is men ook van harte welkom in het filiaal in Haarlem.

Zij verruilen hun plekje aan het Spui voor Passage 11 omdat deze locatie beter past bij de boekwinkel.
“Toen ik hoorde dat dit pand vrij kwam, ging mijn hart wel even sneller kloppen. Hoewel ik fan ben van de uitdrukking ‘kakstrak’, vind ik dat die stijl het beste werkt als saus over een historische basis. Dat past ook bij onze identiteit. Beide winkels hebben een rijke geschiedenis van meer dan een eeuw. Maar ze gingen ook altijd met de tijd mee. We zijn ‘historisch innovatief’ als het ware.

“In onze winkel in Haarlem, die op meerdere ‘De 10 mooiste boekhandels van Nederland’-lijstjes staat, komt die identiteit altijd al fysiek tot uiting. In ons nieuwe winkelpand in Den Haag – in de oudste winkelpassage van Nederland en een heus Rijksmonument - kunnen we daar nu ook heerlijk mee aan de slag!” - aldus Jeltje de Vries, directeur van het familiebedrijf.

Hoewel het oude pand sinds de coronacrisis minder bezocht werd door ambtenaren en ministers, en de boekverkopers een toename zagen van fastfoodafval dat de winkel binnenwaaide, waren ze zeker niet ontevreden over hun plekje aan het Spui. “Er kwam een heel divers publiek - vaak spontaan - gezellig even snuffelen.” De boekverkopers hopen dat zij ook gevonden zullen worden op hun nieuwe plek, 300 meter verderop.

In het nieuwe winkelpand komt een heerlijk comfortabele leestafel waar je lekker de krant kunt lezen of studeren. Want ja, dat mag! Ook in de statige Passage is iedereen welkom bij De Vries Van Stockum. Bagels and Beans – die onderhuurder was van de boekhandel - blijft in het industriële pand aan het Spui. Het programma voor de feestelijke opening op 1 oktober wordt later bekendgemaakt.

De Passage

De Passage Den Haag bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Beide passages hebben hun eigen unieke sfeervolle ambiance met een royaal aanbod aan winkels. De Passage werd tussen 1882 en 1885 speciaal voor het ‘chique winkelen’ gebouwd door Haagse notabelen, naar Parijs’ voorbeeld. De oudste winkelpassage van Nederland, inmiddels een gewaardeerd Rijksmonument, is nog steeds in tact – en hoe. In een prachtige setting van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels vond en vind je er 20 chique winkels, gezellige horecagelegenheden en een hotel. Van toen. En van nu. Overdekt, statig en bijzonder beeldig.

Contact:

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jeltje de Vries (directeur) of onze boekverkopers in onze winkel in Den Haag

Jeltje de Vries:
Telefoon : 023 – 5319458
e-mail : j.devries@devriesvanstockum.nl

Winkel Den Haag
Telefoon: 070 - 3028110
e-mail: spui@devriesvanstockum.nl

Adressen:

Huidige winkel:
Spui 40
2511 BS Den Haag

Nieuwe winkel:
Passage 11 (oude deel)
2511 AB Den Haag

Boilerplate De Vries Van Stockum

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Persbericht: Haarlem, dinsdag 19 juli 2022

Binnenkort bij Boekhandel De Vries Van Stockum Haarlem:
Eten en drinken tussen de boeken

Dit najaar opent boekhandel De Vries van Stockum een stijlvol café in haar prachtige en historische boekwinkel aan de Gedempte Oude Gracht/Jacobijnestraat. Voor haar klanten betekent dit een vervolmaking van de boekwinkelervaring: de boekwinkel als lounge.

Voor boekliefhebbers is de fysieke boekwinkel vaak een plaats om tot rust te komen tussen de boeken, om je te laten inspireren, en om samen over boeken te praten. Dat gebeurt overal in de winkel, maar vooral aan de leestafel. De ‘boekenbar’ wordt een soort leestafel in het kwadraat, met meer capaciteit, comfort en écht lekker eten en drinken.

“Vroeger hadden we behoefte
aan het ontdekken van de wereld.
Nu we de wereld in onze zak hebben,
hebben we behoefte aan een gids.”
– Jeltje de Vries (directeur)

Een gevolg van deze plannen is dat het winkelgedeelte de afgelopen maanden ruimte heeft moeten maken voor de verbouwing. De boekverkopers zijn druk bezig om de boel weer zo overzichtelijk mogelijk te maken en extra kasten zijn in de maak. Het assortiment zal iets moeten krimpen. Hierin voorziet directeur Jeltje de Vries geen probleem:

“De functie van een boekwinkel is veranderd. Vroeger was de boekwinkel een portaal naar de rest van de wereld. Hoe breder het assortiment, hoe beter. Door alle digitale ontwikkelingen van de laatste tien jaar ligt de wereld met een tik op je scherm op je deurmat. Het is nu onze taak – en onze kracht - om klanten de weg te wijzen als ze door de bomen het bos niet meer zien. Om ze te voorzien van persoonlijk en oprecht advies. Om ervoor te zorgen dat de boeken waar wij of onze klanten gepassioneerd of nieuwsgierig naar zijn, klaarliggen, en dat boeken die wij over het hoofd hebben gezien, onderweg zijn naar de klant.”

Zorgen over of de boekhandel niet te veel verandert, begrijpt Jeltje de Vries volkomen: “Zo’n grote verandering maken we natuurlijk weloverwogen. Wij zijn al meer dan 115 jaar een begrip, juíst, denk ik, omdat we ook niet bang zijn om te evolueren. We zijn als het ware ‘historisch innovatief’ - maar altijd in dienst van dat wat al sinds 1905 onze missie is: namelijk dat iederéén zich welkom voelt in de boekhandel om zo onze liefde voor verhalen, voor boeken en voor lezen met zoveel mogelijk mensen te delen.

“En daarbij zijn we trots en zuinig op ons monumentale pand. En dat gaat prima samen met een horecagelegenheid.” Deze ontwikkeling past dus juist goed bij het innovatieve karakter van de boekhandel, en ook esthetisch gezien blijft het de oude vertrouwde boekhandel van Haarlem.

De Vries vindt het belangrijk dat iedereen zich, ook straks in het café, thuis voelt. Of je nou van fysieke boeken houdt, een e-book of luisterboek prefereert, of dat je gewoon de verhalen van het afgelopen weekend wil uitwisselen. En ja, je mag hier ook heerlijk in je eentje zitten lezen, schrijven, of werken.

De details, zoals de daadwerkelijke openingsdatum en de naam zijn nog niet bekend. Wel zijn ze nieuwsgierig naar de ideeën van hun klanten en hebben daarom een winactie opgezet waarmee je een ‘borrelbon’ kunt winnen.  

Contact:

Bij vragen kunt u contact opnemen met Jeltje de Vries
Telefoon : 023 – 5319458
e-mail : j.devries@devriesvanstockum.nl

--------------- noot voor de redactie -------------

De Vries Van Stockum
De Vries Van Stockum is een boekhandel met winkels in Den Haag en Haarlem. Hendrik de Vries opende in 1905 zijn boekwinkel in Jacobijnestraat 3 in Haarlem. Inmiddels is de boekhandel uitgegroeid naar 5 omliggende panden, heeft het de Haagse boekhandel Van Stockum (1833) onder haar vleugel, en staat de achterkleindochter van H. de Vries aan het roer. Een onafhankelijke familiebedrijf waarbij alles draait om de liefde voor verhalen, lezen en boeken.

De Vries Van Stockum Haarlem
Jacobijnestraat 7
2011 TG Haarlem
Telefoon : 023 – 5319458
e-mail: haarlem@devriesvanstockum.nl

De Vries Van Stockum Den Haag
Spui 40 (let op, deze winkel gaat binnenkort verhuizen! Lees hier meer)
2511 BS Den Haag
Telefoon : 070 - 3028110
e-mail: spui@devriesvanstockum.nl