Onze specialisten

Booklover Léon


Even voorstellen

Ik ben Léon van der Hulst. Na mijn studie geschiedenis ben ik in 1995 in het boekenvak beland. Sinds 2015 werk ik bij boekhandel De Vries van Stockum in Den Haag. De liefde voor geschiedenis is gebleven. Bij De Vries van Stockum is het mijn specialisatie. Daarnaast lees ik vooral literatuur. Buiten boeken zijn mijn interesses wielrennen en voetbal. Ik ben niet alleen een lezer, ik schrijf zelf ook. De onverbiddelijke bestsellers De Kleine Geschiedenis van Den Haag voor Dummies en De Kleine Geschiedenis van Leiden voor Dummies zijn van mijn hand. Vanzelfsprekend zijn beide titels verkrijgbaar in onze winkel en kunnen worden gesigneerd. Tips nodig over geschiedenisboeken? Schroom niet te bellen of te mailen: l.vanderhulst@devriesvanstockum.nl of 070 3028110.

Recent gelezen

The Habsburgs
De duizendjarige geschiedenis van het Habsburgse Rijk is eigenlijk een meeslepende familiegeschiedenis. Door een uitgekiende huwelijkspolitiek, een constante productie van nakomelingen en een flinke dosis geluk wist de familie eeuwenlang een vooraanstaande rol op het Europese toneel te spelen. Een wereldrijk als een familiebedrijf. Randy is een heerlijke verteller uit de Britse traditie. De eerste hoofdstukken over de vroege middeleeuwen zijn even doorbijten, maar het geduld wordt ruimschoots beloond. In juni verschijnt de Nederlandse vertaling.
Een huis in Engeland
In nachten dat hij de slaap niet kan vatten nachten keert Maarten Asscher in gedachten terug naar huis van zijn grootouders. Elke zomer verbleef hij bij hen in hun huis in Engeland. Pas later ontdekte hij de verzwegen verhalen en familiegeheimen.
Leven en lot
Een epische geschiedenis van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vol met onvergetelijke personages. Zoals Tolstoi in Oorlog en Vrede de Russische veldtocht van Napoleon tot leven wekte, zo doet Vasili Grossman dat in Leven en Lot voor die van Hitler.
De Rattenlijn
Philippe Sands duikt in De Rattenlijn in de geschiedenis van Otto Wächter, een hoge nazi die na de oorlog de dans wist te ontspringen. Zijn zoon Horst (een old-school kasteelheer) is nog steeds overtuigd van diens onschuld. Een fascinerende vertelling over leugens, gerechtigheid, liefde, schuld, onschuld en loyaliteit. En ook nog eens goed geschreven!
Buiten de lijnen
Buiten de lijnen is een baksteen van een boek, met honderden verhalen over vergeten voetballers. Onmogelijk om weg te leggen. Je móet ze allemaal lezen. Frank Heinen is met afstand de beste sportschrijver van Nederland en ver daarbuiten.
M.
Een duizelingwekkende roman als een op hol geslagen achtbaan. Scurati maakt van de jonge Benito Mussolini een onvergetelijke romanfiguur in M. Een boek vol met schurken, opportunisten en idealisten dat je treft als een mokerslag vol op de kin.

All-Time Favourites

Radetzkymars
Alles van Joseph Roth is fantastisch. Als ik er één uit zijn werk moet kiezen is dat De Radetzky mars. Een dramatisch epos over de ondergang van het Habsburgse Rijk aan de hand van het leven van Luitenant Von Trotta. Een melancholisch verhaal over overleven in een snel veranderende wereld.
De renner
Tim Krabbé ging als dertiger fanatiek wielrennen. In De renner zitten wij in zijn hoofd tijdens de loodzware Ronde van Mont Aigoual, een amateurkoers in de Ardeche. De fysieke inspanning, de pijn en de gedachten tijdens de rit; de lezer voelt het mee. De renner was voor mij de aanleiding om een racefiets aan te schaffen (en die vervolgens een half jaar onaangeraakt in de schuur te laten staan).
Slaapwandelaars
Slaapwandelaars vertelt het verhaal over hoe een lokale terreuraanslag in Sarajevo uitmondde in de Eerste Wereldoorlog. De historicus Christopher Clark beschrijft hoe de diverse Europese regeringen reageerden op de crisis. De fatale beslissingen die zij namen uit angst, overmoed, verkeerde aannames, incompetentie en misplaatste loyaliteit. Clark wijst geen schuldige aan voor de oer catastrofe van de twintigste eeuw.

Rampjaar 1672
In 1672 balanceerde de Republiek op het randje van de afgrond. Historicus Luc Panhuysen laat in Rampjaar 1672 aan de hand van de correspondentie van de familie van Reede zien hoe Nederland dat jaar overleefde. Vader Godard Adriaan was diplomaat in Pruissen, zoon Godard diende in het leger, moeder Margharetha vluchtte uit het familieslot naar Amsterdam. Meeslepende geschiedschrijving van de bovenste plank.
Moskou op sterk water
Venitsja heeft dorst. Altijd en heel veel dorst. Je zou kunnen zeggen dat de drank zijn leven beheerst. Venedikt Jerofejev beschrijft Venitsja’s in alcohol gedrenkte treinreis in het Rusland van de jaren ’70. Moskou op sterk water is grappig, filosofisch en één lang delirium. Je zou er dorst van krijgen.
Dreamers
Hoe zou het zijn als de verbeelding aan de macht kwam? In 1918 gebeurde het. In München werd de journalist en schrijver Kurt Eisner de president van de Vrije republiek Beieren. Literaire zwaargewichten als Ernst Toller, Thomas Mann en Rainer Maria Rilke steunden hem. Volker Weidermann beschrijft met veel vaart dit politieke experiment in zijn boek Dreamers, when the writers took power, Germany 1918.
Ingenieurs van de ziel
Hij is de ongekroonde koning van de literaire non-fictie: Frank Westerman (al kan Jan Brokken er ook wat van). Ingenieurs van de ziel vertelt het verhaal van de Sovjetschrijvers. Andrej Platonov, Konstantin Paustovski en mindere goden stelden zich in dienst van het Sovjet ideaal van de nieuwe mens. Maar de teleurstelling lag al snel op de loer. Wát een verteller is die man!
Verloren adel
De Russische revolutie van 1917 vaagde de aristocratie van de aardbodem. Binnen enkele maanden werd een sociale klasse die eeuwen het Russische Rijk in weelde had geregeerd, opgejaagd, verdreven en vermoord. Maar Verloren adel is ook een verhaal van aanpassing en overlevingsdrang. Meesterlijk vertelt door Douglas Smith.
De vergelding
In 1944 werd in het Zuid Hollandse dorpje Rhoon, het geboortedorp van Jan Brokken, een Duitse soldaat gedood bij een sabotagedaad. De wraak van de bezetter is meedogenloos: zeven mannen worden geëxecuteerd en hun huizen in brand gestoken. Decennialang wordt er in het dorp gezwegen. Jan Brokken gaat in De vergelding op zoek naar antwoorden: wie pleegde de daad? Waarom? Was het een ongeluk?