Onze specialisten

Terug naar de Bookloversgallerij


Even voorstellen

Ik ben Léon van der Hulst. Na mijn studie geschiedenis ben ik in 1995 in het boekenvak beland. Sinds 2015 werk ik bij boekhandel De Vries van Stockum in Den Haag. De liefde voor geschiedenis is gebleven. Bij De Vries van Stockum is het mijn specialisatie. Daarnaast lees ik vooral literatuur. Buiten boeken zijn mijn interesses wielrennen en voetbal. Ik ben niet alleen een lezer, ik schrijf zelf ook. De onverbiddelijke bestsellers De Kleine Geschiedenis van Den Haag voor Dummies en De Kleine Geschiedenis van Leiden voor Dummies zijn van mijn hand. Vanzelfsprekend zijn beide titels verkrijgbaar in onze winkel en kunnen worden gesigneerd. Tips nodig over geschiedenisboeken? Schroom niet te bellen of te mailen: l.vanderhulst@devriesvanstockum.nl of 070 3028110.

Bekijk ook: geschiedenisboeken en filosofieboeken

Waanzinnige liefde

Alma Mahler, de weduwe van componist Gustav Mahler was de femme fatale van de internationale kunstwereld aan het begin van de vorige eeuw. Eén van haar veroveringen was de schilder Oskar Kokoschka. Maar het liep slecht af en Alma verliet Oskar al snel. Kokokschka was ontroostbaar en kwam nooit over het verlies heen. Hij liet een levensgrote pop maken. Deze leek verdacht veel op Alma. De schilder gebruikte die voor schilderijen en nam de pop mee naar het theater, café en restaurant. De foto op het omslag van het boek De waanzinnige liefde van Alma Mahler en Oskar Kokoschka zegt genoeg over de obsessie van Oskar voor Alma.

Gevaarlijke liefde

Hij was een van de machtigste mannen van Oostenrijk-Hongarije: baron Franz Conrad van Hötzendorf. Chef-staf van het leger en een voorstander van een agressieve buitenlandse politiek. In 1907 zat hij naast Gina van Reininghaus, de 27 jarige vrouw van een rijke zakenman. Twee weken later stond Hötzendorf, 55 en weduwnaar, op de stoep van huize Reininghaus. Hij kon niet meer zonder Gina leven en wilde met haar trouwen. Gina wees hem de deur: ze had daarvoor 7 redenen: haar man en 6 kinderen. Maar een echte militaire houwdegen geeft niet snel op: twee weken later stuurde hij zijn adjudant naar Gina: Franz kon niet meer leven zonder haar en dreigde een einde aan zijn leven te maken. Gina ging overstag zo begon een affaire tussen beiden. Gina’s man werd afgekocht met lucratieve orders voor het leveren van goederen aan het leger. Zo werd Gina zijn minnares. In het conservatieve Wenen moest dat geheim blijven. Na de dood van Hötzendorf werd in zijn bureau een album gevonden getiteld: Tagebuch meiner Leiden. Hierin zaten meer dan 3000 brieven die de chef-staf tussen 1907 en 1915 aan Gina had geschreven. Brieven die hij nooit verstuurde uit angst dat de affaire zou uitkomen. Brieven die voor historici een onschatbare bron vormen voor de gemoedstoestand van één van de sleutelfiguren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van Von Hötzendorf en zijn Gina staat te lezen in het onvolprezen Slaapwandelaars.

Recent gelezen

My Father's Letters

Stichting Memorial verzamelde uit hun archief hartverscheurende brieven uit de Goelag. Memorial wil de herinnering aan de Goelag en de Stalinistische terreur levend houden. Dit ondanks de tegenwerking van de Russische autoriteiten die deze zwarte bladzijde wil vergeten, en zelfs werkt aan de rehabilitatie van Stalin. Miljoenen Russen werden in de Sovjet Unie gedeporteerd naar werkkampen in Siberië. De brieven van gevangenen aan hun mannen, vrouwen en kinderen vertellen een ontroerende en onthutsende geschiedenis. Familieleden die elkaar in veel gevallen nooit meer zouden zien. De brieven werden naar buiten gesmokkeld, soms verborgen in kleding en pakketjes. Correspondentie vol hoop, vertwijfeling, liefde en vaak verbijstering. Een ontroerend beeld van mensen vermalen door de raderen van de staat. En ook nog eens schitterend uitgegeven.

De Coolsingel bleef leeg

Met afstand het beste voetbalboek in het Nederlands, na 25 jaar (volkomen terecht) opnieuw uitgegeven. Hugo Borst volgde Feyenoord in het seizoen 1995-1996. Zoals zo vaak een seizoen vol dramatiek. De Feyenoorder is immer Himmelhoch jauchzend, of zum Tode betrübt. Borst zat er bovenop en middenin, op een manier die in deze tijd door eigen social media kanalen van de club, mediatraining en voorlichters niet meer zou kunnen. Het resultaat is een fascinerend inkijkje in de club. Vol klassieke karakters, de autoritaire voorzitter Jorien van de Herik ('Stalin aan de Maas'), de nukkige trainer Willem van Hanegem, diens sluwe opvolger Arie Haan, de intrigant Peter Bosz en een spelersgroep die vaker op de dansvloer te vinden was dan op het trainingsveld. Een tijdloos Shakespeariaans koningsdrama, vol overspannen verwachtingen, macht, loyaliteit, verraad en de Baja Beach Club. Lees het, en leer over Feyenoord, Rotterdam, de voetbalwereld en het menselijk tekort.

Belaagd paradijs

Volgens de Georgiërs was het aards paradijs gelegen in hun land. Maar de geschiedenis van Georgië is allerminst paradijselijk. Gelegen op het kruispunt tussen drie grote rijken (het Perzische, Turkse en Russische) kreeg het land het zwaar te verduren. Marc Jansen schreef een beknopte geschiedenis. Het boek begint wat traag, maar als we in de negentiende eeuw belanden komt Marc Jansen pas goed op gang. Een fascinerende geschiedenis van een mysterieus land.

Jef Last

Hij is nu bijna vergeten, maar halverwege de vorige eeuw was Jef Last wereldberoemd in Nederland. Last was de vleesgeworden veelzijdigheid: schrijver, provocateur, journalist, vertaler, schilder, strijder voor de homorechten, communist, ex-communist, echtgenoot en vader. Hij was bevriend met Frans intellectuelen, vocht in de Spaanse burgeroorlog en zat in de oorlog in het verzet. Rudi Wester weet Jef Last tot leven te brengen in deze fijne biografie. De titel doet het leven van Last eer aan, een merkwaardige geschiedenis.

Alles voor niets
Op het landgoed van Katharina von Globig in Oost-Pruisen gaat alles zijn trage, rustige gang. Zij en haar zoontje Peter leven een rustig leven vol dromen en literatuur. De enige stoorzender is de fanatieke overbuurman. Zonder zich bewust te zijn van de gevaren biedt Katharina onderdak aan een onderduiker. Het gevaar en de oorlog lijken ver weg. Maar de allesvernietigende storm staat voor de deur. En indrukwekkend verhaal over oorlog, terreur en naïviteit.
Metropolis
Volgens Ben Wilson is het de grootste uitvinding van de mens: de grote stad. Hij geeft een indrukwekkend overzicht van steden door de millennia heen. Van de eerste grote stad Uruk tot de huidige megapolis Lagos. Een fascinerende reis langs wereldsteden uit de geschiedenis, de stad als broedplaats van innovatie en ideeën. De stad als motor van de geschiedenis.

All-time Favourites

Radetzkymars
Alles van Joseph Roth is fantastisch. Als ik er één uit zijn werk moet kiezen is dat De Radetzky mars. Een dramatisch epos over de ondergang van het Habsburgse Rijk aan de hand van het leven van Luitenant Von Trotta. Een melancholisch verhaal over overleven in een snel veranderende wereld.
De renner
Tim Krabbé ging als dertiger fanatiek wielrennen. In De renner zitten wij in zijn hoofd tijdens de loodzware Ronde van Mont Aigoual, een amateurkoers in de Ardeche. De fysieke inspanning, de pijn en de gedachten tijdens de rit; de lezer voelt het mee. De renner was voor mij de aanleiding om een racefiets aan te schaffen (en die vervolgens een half jaar onaangeraakt in de schuur te laten staan).
Slaapwandelaars
Slaapwandelaars vertelt het verhaal over hoe een lokale terreuraanslag in Sarajevo uitmondde in de Eerste Wereldoorlog. De historicus Christopher Clark beschrijft hoe de diverse Europese regeringen reageerden op de crisis. De fatale beslissingen die zij namen uit angst, overmoed, verkeerde aannames, incompetentie en misplaatste loyaliteit. Clark wijst geen schuldige aan voor de oer catastrofe van de twintigste eeuw.

Rampjaar 1672
In 1672 balanceerde de Republiek op het randje van de afgrond. Historicus Luc Panhuysen laat in Rampjaar 1672 aan de hand van de correspondentie van de familie van Reede zien hoe Nederland dat jaar overleefde. Vader Godard Adriaan was diplomaat in Pruissen, zoon Godard diende in het leger, moeder Margharetha vluchtte uit het familieslot naar Amsterdam. Meeslepende geschiedschrijving van de bovenste plank.
Moskou op sterk water
Venitsja heeft dorst. Altijd en heel veel dorst. Je zou kunnen zeggen dat de drank zijn leven beheerst. Venedikt Jerofejev beschrijft Venitsja’s in alcohol gedrenkte treinreis in het Rusland van de jaren ’70. Moskou op sterk water is grappig, filosofisch en één lang delirium. Je zou er dorst van krijgen.
Dreamers
Hoe zou het zijn als de verbeelding aan de macht kwam? In 1918 gebeurde het. In München werd de journalist en schrijver Kurt Eisner de president van de Vrije republiek Beieren. Literaire zwaargewichten als Ernst Toller, Thomas Mann en Rainer Maria Rilke steunden hem. Volker Weidermann beschrijft met veel vaart dit politieke experiment in zijn boek Dreamers, when the writers took power, Germany 1918.
Ingenieurs van de ziel
Hij is de ongekroonde koning van de literaire non-fictie: Frank Westerman (al kan Jan Brokken er ook wat van). Ingenieurs van de ziel vertelt het verhaal van de Sovjetschrijvers. Andrej Platonov, Konstantin Paustovski en mindere goden stelden zich in dienst van het Sovjet ideaal van de nieuwe mens. Maar de teleurstelling lag al snel op de loer. Wát een verteller is die man!
Verloren adel
De Russische revolutie van 1917 vaagde de aristocratie van de aardbodem. Binnen enkele maanden werd een sociale klasse die eeuwen het Russische Rijk in weelde had geregeerd, opgejaagd, verdreven en vermoord. Maar Verloren adel is ook een verhaal van aanpassing en overlevingsdrang. Meesterlijk vertelt door Douglas Smith.
De vergelding
In 1944 werd in het Zuid Hollandse dorpje Rhoon, het geboortedorp van Jan Brokken, een Duitse soldaat gedood bij een sabotagedaad. De wraak van de bezetter is meedogenloos: zeven mannen worden geëxecuteerd en hun huizen in brand gestoken. Decennialang wordt er in het dorp gezwegen. Jan Brokken gaat in De vergelding op zoek naar antwoorden: wie pleegde de daad? Waarom? Was het een ongeluk?