Boeken over Haarlem

Bekijk ook: winkelnieuwstoeristische informatie | openingstijden en adres

Nieuw: de enige echte, limited edition De Vries Van Stockum Haarlem tote bag
Laat zien dat je je lokale boekhandel steunt door ons overal mee naar toe te nemen.
Ontdek Stevige canvas tas met artwork van Alice Mulder.
Ontdek De Geschiedenis
van onze boekhandel in Haarlem Over de panden en de oprichting
Ontdek van H. De Vries Boeken tot De Vries Van Stockum

Gesigneerd Mons Aurea
Woelige jaren op een Haarlemse Huishoudschool Marianne Overbeeke
Uitgelicht Troubadour
Peter Bruyn De Waag in Haarlem als muziekpodium

Het grote Bavoboek

25 september 1520: met de nodige precisie wordt het vergulde kruis op de vieringtoren van de Bavo geplaatst, 78 meter boven de grond. De kerk is nu officieel ‘af’, ook al zou er nog veel aan gebouwd, verbouwd en gerestaureerd worden. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de glazen, het wereldberoemde orgel, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Om alle kennis te bundelen heeft de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk een team van specialisten samengesteld: bouw-, kunst- en architectuurhistorici, archeologen, muziekdeskundigen en natuurlijk ook rondleiders die bij de kerk betrokken zijn – kenners bij uitstek. Hun teksten, samen met historisch beeldmateriaal en speciaal vervaardigde foto’s en 3D-tekeningen, bieden gedetailleerd inzicht in de rijke geschiedenis van de Bavo.

De Grote Houtstraat

De ruggengraat van het boek wordt gevormd door de ruim honderd tekeningen die de Haarlemse tekenaar CHIEL BRAAT (1962) van alle gebouwen in de Grote Houtstraat maakte. Aan de hand van deze rijke collectie tekeningen en de afzonderlijke gemaakte tekeningen met gevelrijen wordt de iconische straat voor de buitenstaander beschreven. Komend van buiten de stad wordt de hele straat gevel voor gevel beschreven. De geschiedenis. De bewoners. De bedrijven. Honderden foto's, kaarten, illustraties, uitgebreide teksten. Tientallen publicisten, historici, kunstenaars, journalisten en andere vooraanstaande en bekende Haarlemmers leveren hun eigen(zinnige) bijdrage aan dit boek.

Haarlemse Tegels
Bijna een eeuw wandtegelnijverheid te Haarlem komt in deze uitgave voor het eerst aan het licht in al zijn facetten. Meer dan 500 afbeeldingen van gedecoreerde wandtegels en tegeltableaus als eerste aanzet tot een staalkaart helpen u om Haarlemse productie in de 17e eeuw te kunnen onderscheiden. Auteur Peter Sprangers, met eerdere succesvolle uitgaven als De kunst van De Gruyter, Utrechtse Tegels 1600-1900 en Amsterdamse tegels 1588-1647.

Boeken over Haarlem kopen

Zoek je een boek over Haarlem? Dan zit je hier goed. Of je nu een reisgids voor een leuk dagje uit zoekt of een mooi fotoboek van Haarlem cadeau wilt geven, De Vries Van Stockum heeft het in huis. Zelfs de doorgewinterde Haarlemse mug weten wij te verbazen. We hebben boeken over de highlights van Haarlem: de Haarlemse Hofjes, de Haarlemse schilder Frans Hals, Stadsmolen De Adriaan of De Bavo. En boeken over de bijzondere wijken, het aangrenzende natuurgebied De Kennemerduinen en alledaagse verhalen uit de hoofdstad van Noord-Holland.