Onze specialisten

Terug naar de Bookloversgallerij


Even voorstellen

Mijn naam is Cas Botman en ik ben boekverkoper in Haarlem. Ik ben getrouwd en heb drie inmiddels volwassen zoons. Sinds 2018 werk ik bij De Vries van Stockum, waar ik verantwoordelijk ben voor de Wetenschapsafdeling. Ik houd van boeken, veel en divers, maar de rode draad is meestal de natuurlijke omgeving en hoe wij mensen die beïnvloeden of vangen in gedachten en woorden. Een Engelse roman is daarbij net zo goed als een filosofische verhandeling. In mijn vrije tijd cross ik graag door de duinen op mijn racefiets en luister ik naar (meestal) luidruchtige muziek. Wilt u advies over wetenschap en non-fictie, stuur dan een mailtje naar c.botman@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel op telefoonnummer 070-3028110.

Cas is sinds september 2021 samen met Rutger assistent winkelmanager en zit in de Volkskrant Boekenpanel.

Volg Cas op Hebban

Lees hier het artikel in de Volkskrant Boekenbijlage van 03-02-2022

Lees hier het artikel in de Volkskrant Boekenbijlage van 12-11-2021

Onlangs gelezen

Gastvrijheid

Chris Keulemans, onder andere bekend van culturele instellingen als de Balie en de Tolhuistuin, is vanaf jonge leeftijd op heel wat plekken op deze wereld geweest, als reiziger of als tijdelijke bewoner. In Gastvrijheid schrijft Keulemans vanuit een stilgevallen Amsterdam-Noord vanuit zijn eigen ervaringen over het fundamentele belang van gastvrijheid. Die gastvrijheid is met nadruk geen ruilhandel, geen gecalculeerde uitwisseling, maar een belangeloos geven en nemen - een doorgeven vanuit het hart.

Het boek ademt een verlangen naar mensen, naar samenkomen om te praten, te drinken en te eten en ruimte geven aan anderen. Ik heb een tijdje om het boek heen gelezen, waarschijnlijk omdat het me op eerste gezicht niet aansprak. Maar eenmaal begonnen greep het me vast, en ontroerden Keulemans' verhalen en herinneringen aan Syrië, Sarajevo, Algerije en Amsterdam me. Het boek vertelt over authentieke mensen en hun verhalen, over de indringende banden die ontstaan tussen gast en gastgever. En daarmee geeft het woorden aan mijn eigen verlangen naar gezelschap, gesprekken, contact - een verlangen naar het einde aan de pandemie en naar een begin van belangeloos doorgeven. Als de mensen in dit boek het kunnen, te midden van alle ellende, armoede en rampspoed die ze meemaken, wat weerhoudt ons dan?

Groundhog day?

Geert Buelens gaat in dit boek terug naar 1972, het jaar waarin de NASA de ‘Pale Blue Dot’-foto – van de aarde vanuit de ruimte – en de Club van Rome Grenzen aan de Groei publiceerden. Tegen de achtergrond van zijn persoonlijke leven laat Buelens (*1971) zien wat een kantelpunt 1972 was. Alle kwesties rondom milieu en klimaat die we nu kennen waren ook toen al gaande, inclusief de lobby’s en de desinformatie, slogans als ‘een beter milieu begint bij jezelf’, van het toekennen van rechten aan de natuur, en het bekende geworstel met 'true pricing', het verdelingsvraagstuk, activisme en politieke confrontatie. Zelfs de stikstofproblematiek. Het werpt de vraag op wat we de afgelopen vijftig jaar precies zijn opgeschoten, en wat we daar misschien van kunnen leren. Een belangrijk, inspirerend boek.

All-time Favourites

De Ontsnapping van de natuur

Ik houd van wetenschappelijke boeken die ruimte laten voor het onbekende. Carlo Rovelli’s Helgoland, of Michael Blastland’s The Hidden Half bijvoorbeeld. Een mooi vaderlands voorbeeld is De Ontsnapping van de Natuur. Biologen Oudman en Piersma schrijven hierin over trekvogels, evolutie en landbouw, en pleiten voor wetenschappelijke bescheidenheid. Een nuchter boek dat duidelijk maakt dat er ‘meer is tussen hemel en aarde’ dan wij meten en weten.

A field guide to getting lost

Rebecca Solnit is misschien het meest bekend van haar feministische en cultuurkritische pamfletten; zo introduceerde ze de term ‘mansplaining’ en schreef ze over de maatschappelijke druk op vrouwen om kinderen te krijgen. Ik vind haar minstens zo goed als ze schrijft over landschappen en de natuur. Ze verbindt de plaatsen waarover ze schrijft altijd met het persoonlijke verhaal en met de bredere cultuur, en verwerkt dat hier tot een korte, poëtische serie essays. Deze ‘veldgids’ is een prachtige ode aan het onbekende en aan sense of place, om helemaal in te verdwalen.

Het grote wereldtoneel

In amper honderdvijftig bladzijden beschrijft Philipp Blom de kanteltijd waarin wij leven. Hij laat zien dat juist onze successen de huidige economische, democratische en klimaatproblemen veroorzaken. En hoe de geschiedenis en de wetenschap ons mensen allang uit het stralende middelpunt hebben verwezen. Maar hoe denk je een andere toekomst? Blom zoekt het in menselijke verbeelding en nieuwe verhalen over de wereld waarin we leven.

Verweven leven

De natuur bestaat uit duidelijk te onderscheiden ecosystemen, populaties en individuen. Tenminste, dat denken we. Dit blik veranderende boek zet dat idee vakkundig bij het grofvuil. Sheldrake vertelt niet alleen over schimmels en hun onduidelijke grensgebieden met algen, planten en andere levensvormen. Hij trekt die lijn door naar de manier waarop wij zélf verweven en verknoopt zijn met al het niet-menselijke. Van de ideeën in ons hoofd tot de bacteriën in ons lichaam..

Obsessie

Deze roman is een veelkoppig monster: zowel detective en historische metafictie als een liefdesverhaal en een literair experiment, en bovendien doorspekt met sagen en sprookjes, brieffragmenten en poëzie. Het verhaal draait om bezetenheid, onze obsessieve drang naar liefde en maatschappelijke bevestiging; naar macht en het occulte; naar literaire betekenis en eenduidige historische en biografische waarheden. Dit alles is razend knap door de literaire blender gehaald, en maakte indertijd als aankomend letterkundige grote indruk op me.