Het dikke denkboek

Filosofie voor beginners
Nederlands | 01-11-2022 | 368 blz.
Auteur(s): Reynier Molenaar
Illustrator: Sieger Zuidersma
Bewerker: Norma Montulet, Fabien van der Ham, Francien Homan
Bindwijze: Paperback
ISBN/ISBN13: 9789082851571
Filosofie hoort bij de democratie en is onmisbaar bij onderwijs en opvoeding. Het draagt bij aan de manier waarop je kritisch na kunt/moet denken over (zogenaamde vanzelfsprekende) aspecten in en van de wereld. Ook hedendaagse thema’s als: de verdeling van rijkdom, de multiculturele samenleving, de manier waarop wij omgaan met de aarde, pandemieën en te nemen maatregelen en vluchtelingenproblematiek zijn bij uitstek onderwerpen waarover kinderen met elkaar kunnen praten en debatteren. Door deze gesprekken op filosofische wijze te laten plaatsvinden (de zogenaamde Socratische methode) winnen deze gesprekken aan diepte en nuancering. Het Dikke Denkboek appelleert bovendien aan de intrinsieke behoefte van jongeren om hun wereld te onderzoeken en vragen te stellen, om op zoek te gaan naar antwoorden en perspectieven. Ze leren op speelse wijze over filosofen en hun worsteling om over hun eigen lastige dilemma's na te denken en minder te oordelen in vastgeroeste denkbeelden. Het ontwikkelen en vormen van een eigen mening hoort daarbij. Deze tweede druk is aangevuld met onder meer een lijstje voor de geïnteresseerde filosofen in de dop. Sieger Zuidersma, stripmaker en kunstschilder, illustreerde Het Dikke Denkboek met zijn onweerstaanbare cartoons en tekeningen.
Compacte, speelse introductie voor jongeren vanaf 12 jaar in de wereld van de westerse filosofie. Elk hoofdstuk bevat een thema met bijbehorende filosoof, van Thales van Milete tot Sartre.
Referentie:
€ 16,95

Betaal bij ons veilig met:

Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis!
Voorraad in de winkel
navigeer snel

Gegevens

Samenvatting

Het Dikke Denkboek gaat over filosofie. Een boek vol leuke weetjes en interessante vraagstukken. Geen al te zware kost, maar wel bedoeld om je aan het denken te zetten. Filosoferen, hoe doe je dat precies? Aan de hand van themavragen krijg je stukje bij beetje een idee. Voorbeelden van antwoorden op die vragen worden gegeven via bekende filosofen uit de Westerse traditie. Van Thales en Plato tot Bergson, Wittgenstein en Sartre. Bijvoorbeeld: Wat is kennis? Wie ben ik eigenlijk? Kan ik wel iets zeker weten? Hoe weet ik precies wat goed is? En wat rechtvaardig? Bestaat God nu wel of niet? Kom je daar überhaupt achter, en hoe dan? Van filosofie word je behoorlijk wat wijzer; niet in de eerste plaats over jezelf. Het betwijfelen van uitspraken en meningen leert dat de waarheid niet zo simpel in elkaar zit. Tegelijkertijd ontdek je dat je slimmer bent dan je aanvankelijk dacht. Want iedereen kan filosoferen! Filosofie is behalve nuttig ook gewoon onwijs (!) leuk. Voor een gesprek aan tafel of op een feestje of in de klas. Maar interessanter dan dat: eindelijk kan je die betweters eens lekker de mond snoeren met jouw filosofische inbreng! DUIK IN DE WERELD DIE FILOSOFIE HEET * ZOEK ZELF JE ANTWOORDEN OP LEVENSVRAGEN * WORD NOG WIJZER EN NOG SLIMMER * LEER FILOSOFEREN, ARGUMENTEREN EN REDENEREN * MAAK KENNIS MET DE 15 GROOTSTE FILOSOFEN DIE OOIT GELEEFD HEBBEN * LEER HUN BEROEMDE UITSPRAKEN UIT JE HOOFD * VERBAAS EN VERMOEI JE OUDERS, GROOTOUDERS, LERAREN, BUREN EN KLASGENOTEN MET JE KENNIS * GENIET VAN DE PUZZELS, WEETJES EN PRIKKELENDE VRAGEN * LACH LUID OM DE GRAPPIGE CARTOONS EN ANEKDOTES * WORD EEN NOG GROTERE WEETAL * VERBETER DE WERELD EN BEGIN MET DIT BOEK!

Korte omschrijving

Compacte, speelse introductie voor jongeren vanaf 12 jaar in de wereld van de westerse filosofie. Elk hoofdstuk bevat een thema met bijbehorende filosoof, van Thales van Milete tot Sartre.

Details

Details
Titel Het dikke denkboek
Auteur(s) Reynier Molenaar
Illustrator Sieger Zuidersma
Bewerker Norma Montulet, Fabien van der Ham, Francien Homan
Productvorm Paperback
Taal Nederlands
Aantal pagina`s 368
Uitgever Vrije Uitgevers, De
Publicatiedatum 01-11-2022
Afmetingen 200mm x 127mm x 34mm
Gewicht 456gr
ISBN/ISBN13 9789082851571

Beoordelingen

Schrijf je eigen review
U plaatst een review over:Het dikke denkboek
Waardering