Je wordt bedankt, Bin Laden

20 jaar Nederland in Afghanistan (2001-2021)
Nederlands | 20-09-2021 | 400 blz.
Auteur(s): Jorrit Kamminga
Bindwijze: Paperback
ISBN/ISBN13: 9789493137028
‘Diepgravend en persoonlijk, maar niet gelijkhebberig. Alleen daarom al mag dit boek bovenop de stapel Afghanistan-literatuur.’ – Christ Klep, militair historicus ‘Wie zich een oordeel wil vellen over de ontwikkelingen in Afghanistan, het falen van de politiek en de getrouwe inzet van militairen en ontwikkelingswerkers, doet er goed aan eerst dit boek te lezen.’ – Jan Pronk, voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking
Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid.
€ 21,95

Betaal bij ons veilig met:

Levertijd: binnen 3 werkdagen
Voorraad in de winkel
navigeer snel

Gegevens

Samenvatting

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, de politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid, van de reactie van Paars II op 9/11 tot en met het einde van de Nederlandse missie en de trieste evacuatie in augustus 2021. Osama bin Laden en de aanslagen van 9/11 brachten Nederland in Afghanistan. De bescheiden bilaterale band van vóór 2001 veranderde bliksemsnel in een uiterst intensieve relatie met talloze diplomatieke, militaire, humanitaire en ontwikkelingsbijdrages. Twintig jaar later zaten ‘we’ er nog steeds, tot eind juni 2021 zelfs nog met militairen. De terugtrekking van de troepen werd al veel eerder verwacht; de snelle terugkeer van de Talibaan zeker niet. Jorrit Kamminga – zelf inmiddels ruim 16 jaar aan het werk in Afghanistan – blikt terug op hoe het allemaal begon en wat het voorlopig heeft opgeleverd voor de Afghanen. Hij analyseert eerst de Afghaanse werkelijkheid. Wat is er in twee decennia veranderd? Hoe ziet conflict in Afghanistan eruit en wat zijn de oorzaken? Hoe zit het nu met de Talibaan en Al Qaeda? Het is een verhaal van veel halflege en halfvolle glazen, zelfs zonder de terugkeer van de Talibaan als tragische apotheose. Daarna komt de Haagse werkelijkheid aan bod. In een tour de force ontleedt de auteur twintig jaar politiek debat over de verschillende missiebijdrages van Nederland. Hij beschrijft een wonderlijke wereld van stokpaardjes of juist wispelturige standpunten van bewindspersonen, Kamerleden en hun politieke partijen. Afghanistan zorgt voor honderden uren pittig Kamerdebat die ook in sterke mate politiek Den Haag zelf hebben beïnvloed: van grote onenigheid tussen en binnen partijen tot de val van het kabinet-Balkenende IV over de missie in Uruzgan. Het is aan het eind van het boek de belangrijkste vraag na 20 jaar Nederland in Afghanistan: hebben wij Afghanistan veranderd of heeft dat land vooral onze eigen politiek beïnvloed? Eén ding is zeker: 20 jaar lang is Afghanistan een constante in ons buitenlands beleid geweest. De ‘missiemachine’ is door blijven draaien. Zelfs bij onduidelijke mandaten, groeiende onveiligheid, Nederlandse slachtoffers of onenigheid binnen de coalitie.

Korte omschrijving

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid.

Details

Details
Titel Je wordt bedankt, Bin Laden
Auteur(s) Jorrit Kamminga
Productvorm Paperback
Taal Nederlands
Aantal pagina`s 400
Uitgever Jalapeno Books
Publicatiedatum 20-09-2021
Afmetingen 238mm x 169mm x 36mm
Gewicht 807gr
ISBN/ISBN13 9789493137028

Beoordelingen

Schrijf je eigen review
U plaatst een review over:Je wordt bedankt, Bin Laden
Waardering