
Mira's Boekenclub: Helden van toen, helden van nu - Hektor en Aleksej Navalny
Op zondag 4 mei vindt de eerste lezing plaats in een serie terugkomende bijeenkomsten o.l. v. Mira Feticu bij Boekhandel De Vries Van Stockum in Den Haag (Passage 11). Deze eerste keer heeft als thema Helden van toen, helden van nu, en staat het boek Patriot van Aleksey Navalny centraal.
Helden zijn van alle tijden: Hektor, Aleksej Navalny, Odysseus, Volodymyr Zelensky. Wat ons raakt zijn de moed en de offers die onze helden in naam van hun principes brengen: Hektor van Homerus (Ilias) en Aleksej Navalny, bijvoorbeeld. Andromache, de vrouw van Hektor, verwijt hem dat hij haar weduwe maakte: ‘Uw moed wordt nog uw dood’ (boek 6, 257). Waarom kon Hektor niet verder leven met haar en hun zoon? Net als Aleksej Navalny wist Hektor dat hij vermoord zou worden, maar hij besloot te vechten. Als we het fragment lezen waarin Navalny , in zijn boek, ‘Patriot’, schrijft dat hij niet bij de familiefeesten en vieringen aanwezig zal zijn, niet op de familiefoto’s zal staan, moeten we weer aan Hektor denken. Wie zijn onze helden?
Wat: Lezing en discussie
Wie: Mira Feticu
Waar: Boekhandel De Vries Van Stockum in Den Haag (Passage 11 )
Wanneer: Zondag 4 mei | 14:00 uur
Aanmelden: graag aanmelden via passage@devriesvanstockum.nl
Wil je op de hoogte blijven van deze boekenclub
en als eerste alle informatie over de volgende bijeenkomsten ontvangen?
Schrijf je dan in voor de extra nieuwsbrief via deze link.
Over het boek

Aleksej Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan ‘Patriot’ begonnen. Het omvat zijn levensverhaal: zijn jeugd, zijn wending naar activisme, zijn huwelijk en familie, zijn toewijding aan het uitdagen van het regime dat erop uit is hem het zwijgen op te leggen en zijn overtuiging dat verandering niet kan worden tegengehouden en onvermijdelijk zal komen.
In levendig en spannend proza, inclusief nooit eerder gepubliceerde correspondentie vanuit de gevangenis, vertelt Navalny over onder meer zijn politieke carrière, de vele aanslagen op zijn leven, de levens van mensen die het dichtst bij hem stonden en de aanhoudende campagne die hij en zijn team hebben gevoerd tegen een regime dat steeds dictatorialer werd.
‘Patriot’ is Navalny’s laatste brief aan de wereld. Het is geschreven met de passie, humor, oprechtheid en moed waarom hij terecht werd geroemd. Een ontroerend verhaal van zijn laatste jaren, jaren die hij doorbracht in de meest wrede gevangenis ter wereld. Het herinnert ons eraan waarom de principes van individuele vrijheid zo fundamenteel zijn, en het is tevens een oproep om door te gaan met het werk waarvoor hij zijn leven heeft gegeven.
Navalny’s weduwe Joelia Navalnaja: “Dit boek is niet alleen een testament van zijn leven, maar ook van zijn standvastige toewijding aan het gevecht tegen de dictatuur – een gevecht waarvoor hij alles heeft gegeven, en uiteindelijk zijn leven. Lezers zullen de man leren kennen die ik diep heb liefgehad, een man van grote integriteit en niet aflatende moed. Het delen van zijn verhaal eert niet alleen de herinnering aan hem maar zal ook anderen inspireren op te staan voor rechtvaardigheid en de waarden die er werkelijk toe doen nooit uit het oog te verliezen.”
Winnaar National Book Critics Circle Award for autobiography
Over de auteur
Mira Feticu (Roemenië, 1973) debuteerde in 1993 in haar vaderland met een dichtbundel. In 2012 verscheen haar Nederlandse debuut: Lief kind van mij. Daarna volgden De ziekte van Kortjakje; Tascha, De roof uit de Kunsthal; Al mijn vaders en Picasso’s keerzijde. In 2021 verscheen Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. In De Volkskrant riep Matthijs van Nieuwkerk het uit tot ‘Een van de verrassendste, vooruit, beste boeken van 2021’.
"Ik ben geboren in een dorp onder de Karpaten, in communistisch Roemenië. Tijdens de Val van de Muur zat ik in een internaat van een pedagogisch instituut, want ik wilde juffrouw worden. Maar na het internaat ging ik Letteren studeren in Boekarest. Na mijn studies Roemeense en Franse letteren en Vergelijkende literatuurwetenschap in Boekarest, werkte ik als radiomaker en als onderzoeker maakte ik deel uit van het redactionele collectief van het grote Woordenboek van de Roemeense Literatuur. Ik heb een proefschrift geschreven over de Roemeense dichteres Gabriela Negreanu.
"In Roemenië heb ik twee boeken gepubliceerd: Femei cu veverițe (Vrouwen met eekhoorntjes) en Povestea Penelopei (Het verhaal van Penelope), waarvan de eerstgenoemde diverse nominaties ontving. Voor de liefde ben ik naar Nederland gekomen en vrij snel begon ik in mijn nieuwe taal te schrijven. In 2012 verscheen Lief kind van mij en in 2013 kwam De ziekte van Kortjakje uit. In 2015 volgde mijn derde Nederlandse boek, Tascha. De roof uit de Kunsthal bij Uitgeverij Jurgen Maas. Bij dezelfde uitgeverij verscheen in 2019 Al mijn vaders; bij Uitgeverij Querido Fosfor verscheen Picasso’s keerzijde. In 2021 verscheen bij De Geus mijn Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (shortlist Jan Hanloessayprijs) en in 2024 verscheen er een luxe, tiende editie van mijn ode aan het Nederlands. In De Volkskrant riep Matthijs van Nieuwkerk het uit tot een van de verrassendste, beste boeken van 2021. Over mijn liefde voor de bibliotheek verscheen er in 2023 ‘Geheugen, geschiedenis, beschaving’, bij uitgeverij De Geus. Momenteel werk ik aan een boek over de functies van de taal in het rouwproces.
Bekijk ook: Winkelnieuws | Winkelinformatie boekhandel Den Haag | Winkelinformatie The English Bookstore | Boeken over Den Haag | Leestips van onze boekverkopers