Duurzaamheid

Direct naar: | Vega en vegan kookboeken | Uitgelicht | Algemene Rechten van de Natuur | Attainable sustainable chique: gidsen voor een duurzamere woon- en lifestyle | Travel light | Tuinieren | Groene opvoeding | Klimaat, reizen en ondernemen | Lekker scrollen

Attainable sustainable chic | Stap voor stap naar een duurzamere lifestyle

Omdat duurzaamheid één van de thema's is waar ons hart sneller van gaat kloppen, laten we je graag de mooiste boeken zien die je kunnen inspireren om duurzamer te leven. Zónder verwijtend vingertje. Mét de nadruk op leuke, praktische, en haalbare tips en tricks. Dan wordt duurzamer leven ineens veel leuker en ontdek je dat het heel stijlvol kan zijn.

Zó blijft het haalbaar | Stapje voor stapje

Een duurzamere lifestyle hoeft niet tobberig te zijn. En ook niet in één keer radicaal anders. Het blijft haalbaar als je begint met gewoon één kleine stap. Kies er eentje die voor jou makkelijk is. Eentje waarbij de kans op een klein succesje groot is. Dan blijf je gemotiveerd.

Zó wordt het leuk | Wat houdt je nu bezig?

Begin met iets wat jij nu interessant vindt. Ben je bezig met je tuin (opnieuw) inrichten? Kijk dan ook eens voor inspiratie in een boek over ecologisch tuinieren. Wil je je kookrepertoire uitbreiden? Je kunt net zo makkelijk een vega of vegan recept aanleren. Wil je eens iets anders cadeau geven dan een set met matchende badkamer producten? Hoe bijzonder om je zelfgemaakte zeep te geven in duurzame herbruikbare verpakkingen met een door jouw geschilderd label?

Misschien ontdek je hier wel een nieuwe hobby...

Een duurzamere lifestyle begint hier

Rubriek uitgelicht Vegan en plant-based kookboeken
Plantaardig eten is niet zo moeilijk als het lijkt Deze boeken helpen je op weg
Lees meer Stap-voor-stap een duurzamer boodschappenlijstje begint hier
Rubriek uitgelicht Vegetarische kookboeken
Als volledig plantaardig of veganistisch eten nog te uitdagend is Deze boeken helpen je op weg
Lees meer Stap-voor-stap een duurzamer boodschappenlijstje begint hier

Vintage DIY DOE HET LEKKER DUURZAAM
Duurzame woonstyling met opgeknapte kringloopvondsten Jinske Verpalen laat je zien hoe je je kringloopschatten omtovert tot de leukste accessoires voor in huis.
Tip: Zeep
Zelf natuurlijke zeep, shampoo en beautyproducten maken Misschien wel een nieuwe hobby
Ontdek Een badkamerplankje vol uniforme glazen flesjes en blikjes met je eigen label...

Kondo your closet DE CAPSULEGARDEROBE
Zo krijg je een opgeruimde kledingkast en leer je perfect mixen & matchen Heb je een kast vol kleren maar niets om aan te trekken? Vind je het moeilijk om iets weg te doen? Koop je vaak iets wat je achteraf niet draagt?
Ontdek Ze helpt je met jouw kleding elk seizoen in een ‘capsulegarderobe’ in je kast te hangen en zo terug te brengen tot dat wat je draagt.
Tip: DUURZAAM ONLINE SHOPPEN
Praktijkgids voor e-commerce van morgen Hoe groen is mijn pakje werkelijk? Welke impact heeft de stroom aan bestelwagens op onze luchtkwaliteit? Is fysiek of Webwinkelen de meest duurzame keuze?

Duurzaam tuinieren | begrippen

Biologisch

Producten die je bestemd zijn voor de verkoop, mogen pas 'biologisch' heten, als ze voldoen aan het EKO keurmerk. Het is dus een wettelijk beschermde term. 

Biologische productie kenmerkt zich doordat er zo veel mogelijk rekening gehouden wordt met milieu, dier en mens.

Biologisch-Dynamisch

Producten mogen 'biologisch-dynamisch' heten, als ze voldoen aan het Demeter keurmerk.

Biologisch-dynamische productie is een soort next level biologische teelt waarbij compost en diversiteit centraal staat. Er gelden extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. De grondlegger is Rudolf Steiner, de antroposoof wiens naam je ook vaak hoort in relatie tot de Vrije School.

Naast de gesloten kringloop, wordt er ook gestreefd naar een volledige voortplantingscyclus van dier en gewas en spelen ook kosmische en spirituele aspecten een rol.

Ecologisch

Producten die ecologisch zijn, hebben een natuurlijke samenhang met de natuur.

Er komen geen vervuilende producten aan te pas en wanneer het ecologische product of object niet meer nodig is, kan het gecomposeerd worden. 

Je zult in een ecologische tuin dus ook geen chemische bestrijdingsmiddelen tegenkomen. De nadruk ligt op het voorkomen van ziekten, plagen en onkruid, bijvoorbeeld door de keuze van standplaats, combinatieteelt en vruchtwisseling. Maar de planten zijn bijvoorbeeld van een ras dat van nature gedijt in de omgeving, hebben een optimale standplaats, en de zaden zijn van robuuste biologische teelt. Onkruid wordt voorkomen door fysieke barrieres, zoals bodembedekking.

Ecologische tuinen kenmerken zich door een zo groot mogelijke biodiversiteit en evenwicht. Dit trekt dus ook natuurlijke vijanden voor plagen aan. Er worden geen kringlopen of voedselketens verstoord. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld de bodem. Ook wordt er geen water verspild en afscheidingen worden gemaakt van bijvoorbeeld hout van een boom of takken van hetzelfde perceel. 

Permacultuur

Permacultuur ageert misschien wel het sterkst tegen de milieuproblematiek in het algemeen. De grondslag van permacultuur is dat het er vanuit gaat dat het land altijd in productie is. En van daar uit probeer je ecosystemen te creeeren in je tuin die zichzelf in stand houden. Dit gaat het best als je kijkt naar de natuurlijke lokale ecosystemen. Er is dus geen 'one size fits all'. 

Het resultaat is een productief perceel waar je weinig energie in hoeft te steken. Je laat de natuur zoveel mogelijk zelf doen. 

Bronnen: deze informatie komt van Velt en De Biotuinwijzer. Lees meer op hun websites, of in dit prachtige nieuwe standaardwerk.

Stap voor stap een biodiverse tuin
Ontketen een groene revolutie in je eigen achtertuin. In dit boek lees je hoe gemakkelijk het groene verschil maakt. Met veel praktische tips, verrassende ideeën (adopteer een legkip) en laagdrempeligo projecten (maak een vijver in een bak) de jou gaan helpen bij het groener maken van je tuin.
Uitgelicht De Tuinjungle
Tuinieren om de wereld te redden Waar je ook bent, de kans is groot dat er nog geen stap bij je vandaan wormen, pissebedden, duizendpoten, vliegen, kevers, wespen, bijen en allerlei andere beestjes min of meer in stilte hun leven leiden.
Ontdek Goulson laat zijn lezers meekijken in de fascinerende en soms ook krankzinnige wereld van deze ondergewaardeerde helden van onze tuin.

Game changer Ecologisch tuinieren
Voor beginners Dit boekje lees je in een avond uit
Ontdek Waarom en hoe ecologisch tuinieren
Uitgelicht Hebben bijen onkruid nodig?
De ultieme vraagbaak voor diervriendelijk en groener tuinieren. Dit boek geeft antwoord op fascinerende tuinvragen. Ontdek meer dan 100 interessante en leuke manieren om duurzaam te tuinieren.

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Tip: SEASONS MOESTUIN
Zaaien, oogsten, (in)maken, koken Seasons moestuin laat zien hoe je op een eenvoudige manier begint met een moestuin, hoe je met de natuur mee tuiniert en hoe je de oogst verwerkt in heerlijke gerechten.
Ontdek Een fijne inleiding in het moestuinieren en een super praktische gids met per gewas zaaien, verzorgen, oogsten en recepten.
Uitgelicht GUERRILLA GARDENING
Handboek voor buurtvergroeners Met Guerrilla Gardening zet je als bewoner je eigen buurt in bloei. Het is tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin.
Ontdek Van het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en plant erin zetten, tot een complete buurttuin. Dit boek staat boordevol tuininspiratie en laat zien dat je met groen ook de bijen, vlinders en vogels weer terugbrengt in onze wijken.

Ecoboekjes

Non-fictie jeugdboeken The Green Planet
Leisa Stewart-Sharpe BBC
Ontdek Het kinderboek naar de baanbrekende serie van David Attenborough
Kindereditie Het verborgen leven
van bomen Het populaire boek van Peter Wohlleben, herschreven voor kinderen

Uitgelicht Pretopia
33 inspirerende toekomst scenario's voor duurzame ondernemers Stefaan Vandist
Ontdek Het nieuwe groot: de verbinding tussen heel veel kleins
De weg naar Duurzaam ondernemen
Managementboek van het jaar In 5 stappen naar positieve impact

Klik hier

Om lekker te scrollen

Bekijk ook: