Onze specialisten

Booklover Saartje


Even voorstellen

Hallo, mijn naam is Saartje en ik ben de specialist Kinderboeken en YA voor de winkel in Haarlem. Ondertussen kan ik mijn salontafel niet meer zien onder alle boeken die ik nog wil lezen, maar toch weet ik nog tijd vrij te maken voor andere dingen. Naast boeken ben ik ook dol op theater en alles dat met Italië te maken heeft! Na mijn studies heb ik een tijdje voor de klas gestaan, maar werk sinds 2018 met veel plezier bij De Vries Van Stockum. Al van kinds af aan lees ik alles wat los en vast zit, maar hou in het bijzonder van kinderboeken, fantasy en geschiedenis. Wil je advies over kinderboeken en YA? Stuur dan een mailtje naar s.kuijs@devriesvanstockum.nl of bel tijdens openingstijden naar 023-5319458 en dan help ik je graag bij het vinden van het perfecte boek!

Recent gelezen

De boekbinder
Wat een prachtig boek is dit! De boekbinder vertelt het verhaal van boerenzoon Emmett, die in de leer gaat bij een vrouw die de herinneringen en trauma’s van mensen kan wegbinden in een boek. Het kleine fantasie element doet niets af aan de geloofwaardigheid van dit heftige, romantische en spannende verhaal. Bridget Collins heeft een boek geschreven dat ik niet meer weg kon leggen toen ik eenmaal begonnen was. Een aanrader voor iedereen die, net als ik, helemaal in een boek kan verdwijnen.
Klein Konijn helpt mama
Het tweede boek over Klein Konijn is weer net zo leuk als het eerste. Klein Konijn helpt mama heeft opnieuw een grappig verhaal en felgekleurde, geestige tekeningen over de avonturen van een eigenzinnig peuterkonijntje. Zijn moeder vraagt hem om een brief te gaan posten. Klein Konijn kan natuurlijk heel goed helpen, maar wordt onderweg afgeleid door al het moois wat hij ziet. Hij raakt de brief een paar keer kwijt, maar vindt die toch terug. Het verrassende slot wordt alleen zichtbaar in de illustraties van John Bond.
De IJzige Verloofde
Al vanaf de eerste pagina was ik betoverd door De ijzige verloofde. Christelle Dabos sleept je mee in een volstrekt originele wereld die zijn klauwen in je slaat en niet meer loslaat. Naast een fantastisch verhaal schittert dit boek ook door het sfeervolle taalgebruik, dat de Hemelburcht in felle kleuren tot leven brengt. Een boek dat iedere fantasyliefhebber moet lezen. Ik beloof dat je er geen spijt van krijgt!
Sophie op de daken
Sophie op de daken is het soort boek dat je vanaf het eerste hoofdstuk grijpt. Je volgt de koppige Sophie door de straten van Parijs, terwijl ze zoekt naar haar moeder met de hulp van kinderen die op de daken van de stad wonen. Een aangrijpend verhaal over familie, vrijheid en jezelf zijn. Door niet alle antwoorden te geven houdt Katherine Rundell je aandacht constant vast. Haar prachtige taalgebruik is de kers op de taart en blijft nog lang nazinderen.
De gemene moord op Muggemietje
Een geestig detectiveverhaal voor kinderen dat vooral door zijn bijzondere vormgeving en pakkende humor mijn hart wist te veroveren. Als een mug tussen de pagina’s van een boek geplet wordt krijgt het boek de schuld en moet voor straf de kast in. De letters gaan samen met het boek op jacht naar de echte moordenaar in een klas vol kinderen. In De gemene moord op Muggemietje schrijft Ted van Lieshout weer lekker out of the box en daarom zullen kinderen ook smullen van dit verhaal.
Zonder handen
Een boek dat het goed zal doen op de leeslijst van middelbare scholieren. Zonder handen is het verhaal over een 19-jarige vrouw, die samen met een mysterieuze jongen wraak neemt op haar vroegere kwelgeesten. Ianthe Sahadat slaagt er goed in om je het hele boek te laten gissen naar de werkelijke gebeurtenissen. Wat is echt en wat niet? Persoonlijk miste ik een emotionele connectie met de protagonist, die gedurende het hele boek erg passief blijft, wat mijn leesplezier duidelijk temperde.

All-time Favourites

De Veger
Een spannend en hartverwarmend verhaal over een schoorsteenvegertje dat op een dag een monster vindt. Het duo Nan en Charlie heb ik meteen in mijn hart gesloten. Zij is dapper, maar sluit zich uit angst af van de wereld, terwijl Charlie haar met zijn eindeloze optimisme en warmte uit haar schulp probeert te lokken. De Veger is het soort boek dat je laat huilen met een glimlach op je gezicht.
De kleuren van magie
Liefde op het eerste gezicht, dat is de enige manier om te omschrijven hoeveel ik van De kleuren van magie hou. Spannende fantasy met een stoere heldin en personages die zich moreel constant in grijs gebied begeven. Al bij de eerste zin werd ik gegrepen en las door tot de hele trilogie uit was. Een heerlijke weglezer en wat mij betreft de beste YA fantasy serie in jaren!
Harry Potter
In mijn rijtje van favoriete boeken kan Harry Potter natuurlijk niet ontbreken. Ik ben opgegroeid met Harry, Ron en Hermelien. Eerst voorgelezen door mijn vader, maar daarna ook nog heel vaak zelf. Van deze wereld zal ik nooit genoeg krijgen en ik denk dat alle kinderen tenminste één keer in hun leven de Zweinsteinexpres moeten nemen en zich onder moeten dompelen in de magie van J.K. Rowling.
De horlogemaker van Londen
Ik kocht dit boek in Londen, omdat ik het zo leuk thematisch vond, maar het duurde anderhalf jaar voor ik het oppakte van mijn TBR stapel. Daarna heb ik het niet meer losgelaten. Natasha Pulley introduceert in De horlogemaker van Londen een heerlijke Steampunk wereld vol verrassingen, spannende plotwendingen en octopussen van tandwielen. En wat het beste is? Het tweede deel is zo mogelijk nóg beter!
Het geheime bondgenootschap
Het beste Pullman boek ooit! Ik was al dol op de Noorderlicht trilogie, maar met zijn nieuwe serie overtreft hij al mijn verwachtingen. Het geheime bondgenootschap is razend spannend en trekt je nog verder in de wereld van Lyra. De kers op de taart is de diepzinnige filosofie achter de Daemons, die nooit het verhaal overschaduwd, maar overal aanwezig is. Ik kan niet wachten tot het derde Boek van Stof uitkomt.
Merel
Misschien spreekt dit boek mij wel zo aan omdat ik zelf ook een stille puber was. De worstelingen van Merel, een slim en dromerig meisje, zijn herkenbaar en juist daarom geeft ze me hoop. Ook voor haar is er geen wondermiddel waardoor alles ineens logisch is, maar langzaamaan durft ze meer contact te maken met anderen door haar liefde voor muziek. Dit is het boek dat ik op mijn veertiende in handen had willen hebben.