Onze specialisten


Even voorstellen

Hallo, mijn naam is Saartje en ik ben de specialist Kinderboeken en YA voor de winkel in Haarlem. Ondertussen kan ik mijn salontafel niet meer zien onder alle boeken die ik nog wil lezen, maar toch weet ik nog tijd vrij te maken voor andere dingen. Naast boeken ben ik ook dol op theater en alles dat met Italië te maken heeft! Na mijn studies heb ik een tijdje voor de klas gestaan, maar werk sinds 2018 met veel plezier bij De Vries Van Stockum. Al van kinds af aan lees ik alles wat los en vast zit, maar hou in het bijzonder van kinderboeken, fantasy en geschiedenis. Wil je advies over kinderboeken en YA? Stuur dan een mailtje naar s.kuijs@devriesvanstockum.nl of bel tijdens openingstijden naar 023-5319458 en dan help ik je graag bij het vinden van het perfecte boek!

Recent gelezen

Gargantis
Ik ben ontzettend fan van de avonturen van Herbie en Violet in het geheimzinnige Owee aan Zee. Na het mysterie van de Malamander te hebben ontrafeld, komen ze dit keer oog in oog met het stormmonster Gargantis. Dit tweede avontuur is nog beter dan deel één. Vol spanning waarbij je je nagels stukbijt, humor waar je hardop om lacht en kleurrijke personages. Deze serie heeft het potentieel om uit te groeien tot de nieuwe megahit in kinderboekenland. Dit boek verschijnt eind februari in het Nederlands, maar dat geeft je precies genoeg tijd om Malamander (opnieuw) te lezen.
Mexican Gothic
Ik ben dol op Mexicaanse literatuur (hallo, magisch realisme) en gek op donkere landhuizen waar al dan niet spookt. Over dit boek van Silvia Moreno-Garcia hoorde ik alleen maar goede dingen, dus moest het ervan komen. Het fantasy element was sterker dan ik had verwacht en ik vond het lastig om me in te leven in de heldin. De sfeer in het boek was daarentegen fantastisch en het boek leest lekker door. Ik vloog vooral door de laatste honderd pagina’s van Mexican Gothic.
Bloom
Het voordeel aan boekenliefhebber zijn is dat je vaak ook veel boekminnende vrienden hebt. Dit boek kreeg ik cadeau van iemand die mijn smaak en humeur perfect had ingeschat. Bloom is een romantische YA Graphic Novel, die dieper gaat dan je op het eerste gezicht denkt. De zoektocht naar identiteit en zelfbeschikking is zeker net zo belangrijk als die eerste liefde. De illustrator weet in relatief simpele tekeningen toch een heel levend beeld neer te zetten.
Vrouw, meisje, anders
Vrouw, meisje, anders won in 2019 de Booker Prize en het is eigenlijk zonde dat Bernardine Evaristo die moest delen met Margaret Atwood. In negen levens vertelt Bernardine Evaristo het verhaal van zwarte vrouwen in Engeland sinds het begin van de 20ste eeuw. Negen levens vol pijn, maar ook vol doorzettingsvermogen en kracht. De krachtige stijl, die soms veel weg heeft van vrij vers, ondersteunt het scherpe commentaar op racisme, armoede, kansenongelijkheid, seksualiteit en gender. Elk verhaal is tegelijkertijd een mozaïekstuk als een op zichzelf staand geheel. Een ware tour de force van de eerste zwarte vrouw die de Booker Prize won.
Gloei
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de diverse verhalen van lhbtiq+ jongeren in Nederland. Edward van de Vendel interviewt een breed scala aan verschillende 15- tot 25-jarigen om hen te vragen naar hun leven, dromen en uitdagingen. Van homoseksuele jongens en lesbische meisjes, tot mensen die zich niet zien als man of vrouw. Van vluchtelingen die uit hun land zijn vertrokken tot religieuze jongeren die op zoek zijn naar de balans tussen hun geloof en hun seksualiteit. De prachtige illustraties van Floor de Goede onderstrepen nog eens de diversiteit van de geïnterviewden en de gedichten die Edward van de Vendel schreef bij elk interview raken vaak een gevoelige snaar.
Addie Larue
Een Faustiaanse fantasy van één van mijn favoriete auteurs. Een meisje sluit een deal met de duisternis om voor eeuwig te leven, er is alleen een addertje onder het gras. Niemand herinnert zich Addie Larue zodra ze uit hun blikveld verdwijnt. Een spannend, historisch fantasyboek waarmee je heerlijk op de bank kunt kruipen. Het verhaal voert je onmiddellijk mee in de wereld van Addie en laat niet los. Wat zou jij doen om eeuwig te kunnen leven?

All-time Favourites

De Veger
Een spannend en hartverwarmend verhaal over een schoorsteenvegertje dat op een dag een monster vindt. Het duo Nan en Charlie heb ik meteen in mijn hart gesloten. Zij is dapper, maar sluit zich uit angst af van de wereld, terwijl Charlie haar met zijn eindeloze optimisme en warmte uit haar schulp probeert te lokken. De Veger is het soort boek dat je laat huilen met een glimlach op je gezicht.
De kleuren van magie
Liefde op het eerste gezicht, dat is de enige manier om te omschrijven hoeveel ik van De kleuren van magie hou. Spannende fantasy met een stoere heldin en personages die zich moreel constant in grijs gebied begeven. Al bij de eerste zin werd ik gegrepen en las door tot de hele trilogie uit was. Een heerlijke weglezer en wat mij betreft de beste YA fantasy serie in jaren!
Harry Potter
In mijn rijtje van favoriete boeken kan Harry Potter natuurlijk niet ontbreken. Ik ben opgegroeid met Harry, Ron en Hermelien. Eerst voorgelezen door mijn vader, maar daarna ook nog heel vaak zelf. Van deze wereld zal ik nooit genoeg krijgen en ik denk dat alle kinderen tenminste één keer in hun leven de Zweinsteinexpres moeten nemen en zich onder moeten dompelen in de magie van J.K. Rowling.
De horlogemaker van Londen
Ik kocht dit boek in Londen, omdat ik het zo leuk thematisch vond, maar het duurde anderhalf jaar voor ik het oppakte van mijn TBR stapel. Daarna heb ik het niet meer losgelaten. Natasha Pulley introduceert in De horlogemaker van Londen een heerlijke Steampunk wereld vol verrassingen, spannende plotwendingen en octopussen van tandwielen. En wat het beste is? Het tweede deel is zo mogelijk nóg beter!
Het geheime bondgenootschap
Het beste Pullman boek ooit! Ik was al dol op de Noorderlicht trilogie, maar met zijn nieuwe serie overtreft hij al mijn verwachtingen. Het geheime bondgenootschap is razend spannend en trekt je nog verder in de wereld van Lyra. De kers op de taart is de diepzinnige filosofie achter de Daemons, die nooit het verhaal overschaduwd, maar overal aanwezig is. Ik kan niet wachten tot het derde Boek van Stof uitkomt.
Merel
Misschien spreekt dit boek mij wel zo aan omdat ik zelf ook een stille puber was. De worstelingen van Merel, een slim en dromerig meisje, zijn herkenbaar en juist daarom geeft ze me hoop. Ook voor haar is er geen wondermiddel waardoor alles ineens logisch is, maar langzaamaan durft ze meer contact te maken met anderen door haar liefde voor muziek. Dit is het boek dat ik op mijn veertiende in handen had willen hebben.