Een week vol boeken

Jouw Reading Challenge begint hier

Jouw Reading Challenge begint hier

De Boekenweek ging niet door, maar De Vries Van Stockum maakte er in samenwerking met Hebban toch een week vol boeken van.

Samen met meer dan 160 deelnemers lazen we vijf boeken in één week. Boeken die je in één avond (maximaal anderhalf uur) kon lezen, van verschillende genres en verschillende thema’s. Met zorg geselecteerd door onze boekhandelaren en geschikt voor iedereen. Horizons werden verbreed en deelnemers lazen boeken die ze normaal niet op zouden pakken.

Nog even nagenieten van de Reading Challenge of het extra materiaal (opnieuw) bekijken? Of je nu hebt meegedaan of niet, hier vind je de introducties en interviews terug. Op Hebban kun je daarnaast de discussies teruglezen en de rest van het extra materiaal bekijken.

We hopen de volgende keer weer veel mooie boeken met jullie te mogen lezen!

Reading Challenge
De Reading Challenge is inmiddels voorbij, maar al het materiaal en de discussies zijn nog terug te vinden op Hebban. Klik op onderstaande link om op onze Hebban spot te komen. Vanuit de spot kun je bij de leesclubjes per dag komen, of volg de linkjes onderaan deze pagina om direct het materiaal van een bepaalde dag te bezoeken.
Hoe ga je meer lezen? Een goede leesgewoonte ontwikkelen
In de moderne wereld is het moeilijk om tijd vrij te maken om te lezen. Als je al een momentje voor jezelf vindt, dan is de verleiding groot om Netflix aan te zetten of even door Facebook te scrollen.
Lees meer Toch willen we je uitdagen om een begin te maken met een leesgewoonte. Lees hier waarom en hoe je een goede start maakt met de gewoonte om dagelijks te lezen

Dag 1
Kunnen we praten, Joris Luyendijk

Het is weer bijna tijd voor verkiezingen, dus een boek over politiek kon niet ontbreken. ‘Kunnen we praten’ gaat echter niet over de verschillende kleuren die ons politieke landschap rijk is, maar juist over het voeren van een gesprek over onze politieke verschillen. Zonder ruzie of strijd. Het gaat over ervaringen, niet over meningen. En stelt vragen over de dingen die mensen hebben meegemaakt om hun vertrouwen te doen wankelen. Het doel van dit initiatief van Joris Luyendijk was simpel: “mensen in hun eigen woorden aan het woord laten, zodat we beter van elkaar gaan snappen hoe we in de wereld staan.”

Is zijn opzet geslaagd? Onze boekverkoper Léon ging vorige week in gesprek met Joris Luyendijk en vroeg hem het hemd van het lijf. Over zijn boek en de reacties die hij kreeg, maar ook over de aankomende verkiezingen. Is het vertrouwen weer terug? Zijn we beter naar elkaar gaan luisteren? Of zijn we de afgelopen jaren helemaal niets opgeschoten?

Dag 2
En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer, Fredrik Backman (vertaling: Edith Sybesma)

En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer’ is een boek over herinneringen en afscheid nemen. De grootvader in het boek verliest langzaam zijn herinneringen en zijn familie moet al afscheid van hem nemen voor hij gestorven is.

Fredrik Backman is bekend geworden met ‘Een man die Ove heet’. Een boek over een bittere man, die elke ochtend zijn vaste inspectierondje door de buurt loopt, hoewel hij al lang geen voorzitter van de vereniging van eigenaren is. Wanneer hij nieuwe overburen krijgt, zetten zij zijn leven compleet op zijn kop. ‘Een man die Ove heet’ is ook verfilmd. Door de filmtrailer krijg je een beetje een idee van de sfeer van het boek.

 

Dag 3
De kleine prins, Antoine de Saint-Exupéry (vertaling: Erik van Muiswinkel)

Veel mensen zien ‘De kleine prins’ als een kinderboek. Het wordt veel verkocht voor geboortes of aan mensen die een leuk voorleesboek zoeken. Ook de uitgever zelf wist in 1943 niet waar ze het boek moesten plaatsen. Er werd gedacht dat ze het manuscript van een kinderboek zouden krijgen, maar bij het lezen bleek het niet zo eenduidig te zijn. Al snel werden er in New York marketingcampagnes ingezet om het boek niet alleen aan kinderen, maar juist ook aan volwassenen te verkopen. De diepere lagen en filosofische thema’s die in ‘De kleine prins’ worden aangesproken vinden in volwassenen een weerklank die voor kinderen nog niet duidelijk is.

Over de hele wereld werd ‘De kleine prins’ omarmd en het is inmiddels in ongeveer vierhonderd talen en dialecten vertaald. Iemand die alles kan vertellen over het boek en de auteur is Erik van Muiswinkel. Eind vorig jaar verscheen zijn nieuwe vertaling van ‘De kleine prins’ en dit is ook de editie die in het boekenpakket zat. Boekverkoper Saartje heeft uitgebreid met hem gesproken over Antoine de Saint-Exupéry, de thema’s van het boek en de nood om het opnieuw te vertalen.

Dag 4
We moeten allemaal feminist zijn, Chimamanda Ngozi Adichie (vertaling: Hien Montijn)

Chimamanda Ngozi Adichie is een Nigeriaanse auteur, die op haar negentiende in Amerika ging studeren. Ze wordt gezien als één van de belangrijkste Afrikaanse auteurs van het moment en haar boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Onze boekverkoper Serena is helemaal fan en droeg één van haar essays dan ook aan voor onze Reading Challenge.

In 2013 sprak ze in een TedTalk over feminisme. In ‘We should all be feminists’ sprak ze zich uit over de noodzaak van een inclusief feminisme. Niet op een aanvallende toon, maar juist met zachte woorden, in een poging om het belang ervan aan te tonen. Om te laten zien dat de hele samenleving baat heeft bij een wereld waarin vrouwen en mannen gelijk zijn. In 2014 bracht ze het uit in essay-vorm. In het Nederlands werd de titel vertaald als 'We moeten allemaal feminist zijn'. Hier onder is ook de TedTalk terug te kijken.

Dag 5
Het kleine meisje van meneer Linh, Philippe Claudel (vertaling: Manik Sarkar)

“Een oude man staat op het achterdek van een boot. In zijn armen houdt hij een lichte koffer en een pasgeborene, nog lichter dan de koffer. De oude man heet Meneer Linh. Hij is de enige die weet dat hij zo heet, want iedereen die het wist is om hem heen gestorven.” Zo begint ‘Het kleine meisje van meneer Linh’ van Philippe Claudel, een verhaal over verlies, maar ook over connectie. Over de verbondenheid tussen mensen, zelfs wanneer ze elkaars taal niet spreken. Het is ook een verhaal over een vluchteling, die alles is kwijtgeraakt en een nieuw leven moet opbouwen in een vreemd land.

‘Het kleine meisje van meneer Linh’ is een boek dat ons heel dicht bij de vluchteling laat komen en ons intens laat meevoelen met zijn wereld en werkelijkheid. Iets dat in het dagelijks leven voor veel mensen onmogelijk blijft. We horen en lezen veel over de vluchtelingenproblematiek, maar wat weten we nu écht? Wordt ons beeld niet vertekend door alle (politieke) meningen waar we de hele dag mee geconfronteerd worden?

Stichting Vluchteling heeft vorig jaar een onderzoek gedaan naar wat Nederlands (denken te) weten over vluchtelingen. De ideeën over de vluchtelingencrisis blijken lang niet altijd te stroken met de werkelijkheid. Daarom ging onze directeur Jeltje in gesprek met Marilyn Fikenscher van Stichting Vluchteling.

 

Bloopers

Wij hebben ontzettend veel lol gehad bij het maken van alle filmpjes voor de Reading Challenge, maar daarbij ging natuurlijk ook wel eens iets fout. Kijk mee achter de schermen van de Reading Challenge met deze bloopers.

Direct naar al het materiaal op Hebban: