Surinameweek | wORKSHOP mADAME jEANETTE: sIMPELE sURINAAMSE gROENTERECEPTEN MET PIT, DOOR rAGHENIE bHAWANIE
Op zaterdag 29 november geeft Raghenie Bhawanie een workshop Surinaams koken bij Boekhandel De Vries Van Stockum in Den Haag (Passage 11). We gaan langs de verschillende invloeden die Suriname rijk is en Raghenie Bhawanie zal een uitleg geven over hoe de keuken in de loop der jaren is ontstaan en veranderd.
Over het boek
Van authentieke Surinaamse roti tot pindasoep met boerenkool.
Surinaams eten zwaar, moeilijk en tijdrovend? Niet als het aan Raghenie ligt. In Madame jeanette serveert ze meer dan honderd gerechten, waarvan het overgrote deel met groenten in de hoofdrol. Denk aan bami, pom, stamppot met de Hindoestaanse specerijenmix masala, Surinaamse bruine bonen met rijst, chutney, zuur en mangotaart. Dat eten met pit niet altijd pittig hoeft te zijn legt ze ook uit in dit kookboek, vernoemd naar de aromatische peper die geliefd is in heel Suriname en ver daarbuiten.
De Surinaamse keuken omarmen is de Surinaamse keuken begrijpen; een smeltkroes met roots in Afrika, Indonesië, India en China. Madame jeanette staat naast recepten bomvol met familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een uitgebreid verslag van een culinaire studiereis naar Suriname. Met fotografie die van de bladzijden spat en een flinke dosis humor biedt Raghenie een kijkje in de traditionele Surinaamse keuken om er vervolgens een moderne draai aan te geven met Hollandse parels als biet, spitskool en spruitjes en met Surinaamse groenten als kousenband, sopropo en okra.
Over de auteur
Raghenie Bhawanie is geboren en getogen in de Friese hoofdstad, waar zij een volledig Hindoestaanse opvoeding genoot door haar Surinaamse moeder. Ze at pas appelmoes op haar achtste, maar kreeg Surinaamse gerechten met van oorsprong Javaanse, Creoolse, Indiase en Chinese invloeden met de paplepel binnen. Die culinaire smeltkroes bekeek zij met hernieuwde interesse voor Madame jeanette. Raghenie is communicatiestrateeg, culinair columnist en receptontwikkelaar en woont en werkt in Amsterdam.
Wat: Surinaamse kookworkshop
Waar: Boekhandel De Vries Van Stockum, Den Haag (Passage 11)
Wanneer: Zaterdag 29 november | 14.00 uur
Toegang: Gratis
Aanmelden: Graag, via evenementen@devriesvanstockum.nl
Over de Surinameweek
Van 21 t/m 30 november is het Surinameweek bij ons in de winkel in Den Haag.
Aanleiding is Srefidensi Dey – de Surinaamse onafhankelijkheidsdag op 25 november – die dit jaar precies vijftig jaar geleden werd ingeluid. Op 25 november 1975 werd Suriname een zelfstandige republiek, na eeuwen van koloniale banden met Nederland. Sindsdien is Srefidensi Dey uitgegroeid tot een dag van trots, herdenking en verbondenheid, die wereldwijd door Surinamers wordt gevierd. Met de Surinameweek staan we stil bij dit bijzondere jubileum, en vieren we de rijke cultuur, literatuur en geschiedenis van Suriname.