Gratis verzending vanaf €50,-


Boekenclub | Tips voor close reading

Neem (voor het eerst) deel aan een boekenclub en weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken of voorbereiden? Op deze pagina lees je onze tips.

Boekenclub | Inspiratie voor de voorbereiding

Allereerst: niets moet, alles is goed (althans: bij onze boekenclub). Je mag het geheel doen zoals jij dat fijn vindt.
Als jij bijvoorbeeld het liefst het boek leest en dan aanschuift tijdens de bijeenkomst, zonder notities o.i.d., is dat he-le-maal perfect.

Heb je zelf al een fijne manier gevonden? Houd die dan vooral aan en lees niet verder op deze pagina!
We hebben deze pagina bewust niet prominent in beeld gebracht, omdat we bang zijn dat deze tips overweldigend en daarmee ontmoedigend zijn.

Heb je geen idee en ben je opzoek naar wat handvaten of inspiratie?
Lees dan gauw verder op deze pagina.

Boekenclub | De bijeenkomst zelf

'Niets moet' geldt ook voor de bijeenkomst zelf (althans: bij onze boekenclub). Zoals er ook geen "huiswerk" is, is er ook geen "participatieplicht".

Of je nou het hoogste woord wilt voeren met allerlei notities en quotes, lekker wilt improviseren en meepraten, of gewoon alleen luisteren naar wat anderen erover te vertellen hebben: alles is goed!

Boekenclub: Tips voor close-reading

Het advies op deze pagina geen algemene handleiding, maar een verzameling suggesties voor als je écht niet weet hoe je het aan wilt pakken. De tips die volgen zijn dus bedoeld voor mensen die graag wat handvaten willen.

Markeer tijdens het lezen je favoriete stukken, met een markeerstift, potlood of gewoon met een post-it.

Schrijf eventueel je gedachten of vragen in de marges of op de post-it. Je kunt dit gewoon willekeurig doen. Maar misschien zie je wel een patroon of thema? Welke ontwikkelingen maken de personages (of het verhaal zelf) door binnen dat thema?

Markeer je nooit dingen, en weet je niet zo goed wat er te markeren valt? Het gouden advies dat ons ooit is gegeven is: “Look for the weird.”

Wat is maf? Wat gebeurt er of doet een personage dat je onverwachts of onbegrijpelijk vindt? Of juist raar maar stiekem heel erg herkenbaar? Hoe is de wereld in het boek anders dan jouw wereld? Wat valt op?

Dat is eigenlijk alles. Kun je hiermee verder? Lees dan vooral niet verder!

Voorbeeldvragen voor verdieping tijdens of na het lezen

Wil je meer specifieke dingen om over na te denken? Hieronder volgen wat vragen die je misschien interessant vindt. Laat je vooral niet overweldigen en kies er gewoon één uit die je leuk vindt om over na te denken.

Vragen die je jezelf eventueel kunt stellen zijn:

- Heb je meer van deze auteur gelezen? Wat valt je op als je het vergelijkt?

- Heb je reviews van dit boek gelezen? Wat vind jij?

- Heb je meer boeken gelezen die hier op lijken? Op wat voor manier lijken ze op dit boek? En hoe verschillen ze?

- Zegt dit boek iets over de normen en waarden binnen de maatschappij, tijdsgeest, of een bepaalde generatie? Zo ja: wat dan?

- Brengt dit boek iets wat je nog nooit eerder hebt gelezen? Brengt het je op nieuwe gedachten? Is het innovatief binnen het genre?

- Wie (of wat voor soort mensen) zou je dit boek aanraden? En nog leuker: wie zou je dit boek ab-so-luut afraden?

- Kun je jezelf herkennen in een personage uit dit boek?

- Wie maakt de grootste transformatie door?
 Is dat de hoofdpersoon (zoals in de meeste verhalen)? Of: de omgeving verandert omdat de hoofdpersoon juist blijft zoals hij/zij is/zijn (denk aan Paddington en de nieuwe Wonka). En: maak je zelf als lezer ook een transformatie door (zoals bijvoorbeeld bij Shogun)? Brengt het je op andere ideeën?