Gratis verzending vanaf €50,-

Je wordt bedankt, Bin Laden


Nederlands | 14-09-2021 | 400 pagina's

9789493137028

Paperback / softback


€ 21,95

  in winkelwagentje
 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Verzendkosten €1,95 | Gratis verzending boven de €50,-
Korte beschrijving/Annotatie

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid.

Tekst achterflap

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, de politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid, van de reactie van Paars II op 9/11 tot en met het einde van de Nederlandse missie en de trieste evacuatie in augustus 2021. Osama bin Laden en de aanslagen van 9/11 brachten Nederland in Afghanistan. De bescheiden bilaterale band van vóór 2001 veranderde bliksemsnel in een uiterst intensieve relatie met talloze diplomatieke, militaire, humanitaire en ontwikkelingsbijdrages. Twintig jaar later zaten ‘we’ er nog steeds, tot eind juni 2021 zelfs nog met militairen. De terugtrekking van de troepen werd al veel eerder verwacht; de snelle terugkeer van de Talibaan zeker niet. Jorrit Kamminga – zelf inmiddels ruim 16 jaar aan het werk in Afghanistan – blikt terug op hoe het allemaal begon en wat het voorlopig heeft opgeleverd voor de Afghanen. Hij analyseert eerst de Afghaanse werkelijkheid. Wat is er in twee decennia veranderd? Hoe ziet conflict in Afghanistan eruit en wat zijn de oorzaken? Hoe zit het nu met de Talibaan en Al Qaeda? Het is een verhaal van veel halflege en halfvolle glazen, zelfs zonder de terugkeer van de Talibaan als tragische apotheose. Daarna komt de Haagse werkelijkheid aan bod. In een tour de force ontleedt de auteur twintig jaar politiek debat over de verschillende missiebijdrages van Nederland. Hij beschrijft een wonderlijke wereld van stokpaardjes of juist wispelturige standpunten van bewindspersonen, Kamerleden en hun politieke partijen. Afghanistan zorgt voor honderden uren pittig Kamerdebat die ook in sterke mate politiek Den Haag zelf hebben beïnvloed: van grote onenigheid tussen en binnen partijen tot de val van het kabinet-Balkenende IV over de missie in Uruzgan. Het is aan het eind van het boek de belangrijkste vraag na 20 jaar Nederland in Afghanistan: hebben wij Afghanistan veranderd of heeft dat land vooral onze eigen politiek beïnvloed? Eén ding is zeker: 20 jaar lang is Afghanistan een constante in ons buitenlands beleid geweest. De ‘missiemachine’ is door blijven draaien. Zelfs bij onduidelijke mandaten, groeiende onveiligheid, Nederlandse slachtoffers of onenigheid binnen de coalitie.

Slogan/Promotie

‘Diepgravend en persoonlijk, maar niet gelijkhebberig. Alleen daarom al mag dit boek bovenop de stapel Afghanistan-literatuur.’ – Christ Klep, militair historicus ‘Wie zich een oordeel wil vellen over de ontwikkelingen in Afghanistan, het falen van de politiek en de getrouwe inzet van militairen en ontwikkelingswerkers, doet er goed aan eerst dit boek te lezen.’ – Jan Pronk, voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Biografie

Jorrit Kamminga (Bathmen, 1976) is als associate fellow verbonden aan Instituut Clingendael en is directeur van RAIN Ethics, een mondiaal observatorium voor ethiek en beleid rondom kunstmatige intelligentie in de veiligheidssector. In 2005 ging hij voor het eerst naar Afghanistan, waar hij een aantal jaar zou wonen en later elk jaar meerdere keren terug zou komen. Via drugsbeleid kwam hij uiteindelijk in Afghanistan te werken op de bredere wisselwerking tussen ontwikkelings- en veiligheidsvraagstukken. Met Chronoscoop maakte hij in 2009 de documentaire Afghanistan, Land of Wonders, over de Russische ervaringen in Afghanistan, gevolgd in 2012 door Angry Young Men?, een videoserie over Afghaanse jongeren. Tussen maart 2014 en december 2020 werkte hij voor Oxfam Novib in Afghanistan.

Details

EAN :9789493137028
Auteur: 
Uitgever :Jalapeno Books
Publicatie datum :  14-09-2021
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :238 mm
Breedte :169 mm
Dikte :36 mm
Gewicht :807 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :400
Keywords :  9-11;aanslagen 11 september 2001;nederland in afghanistan;oorlog afghanistan;osama bin laden;taliban jorrit kamminga