Gratis verzending vanaf €50,-

De waarheid zal me bevrijden


Nederlands | 25-10-2022 | 416 pagina's

9789048864966

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 22,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Verzendkosten €2,95 | Gratis verzending boven de €50,-
Korte beschrijving/Annotatie

Het aangrijpende verhaal van Alejandra, een trans vrouw die gevlucht is uit Mexico

Tekst achterflap

In een klein dorp in Mexico leeft de jonge Alejandra een uitzichtloos bestaan. Door armoede gedreven en op zoek naar genegenheid, verkoopt ze al op haar dertiende haar lichaam. Ondertussen leert ze dat ze anders is, dat het hier voor haar niet veilig is. Ze gaat naar de VS, maar zonder papieren is het leven ook daar niet gemakkelijk.

In 2015 komt Alejandra aan op Schiphol en krijgt ze een enkeltje Ter Apel. Ondanks grote tegenspoed - de stroperige procedures, afwijzingen en depressie - houdt ze haar ultieme zoektocht naar vrijheid vol. Ze verlangt te leven, lief te hebben en te zijn wie ze werkelijk is.

De waarheid zal me bevrijden is het aangrijpende verhaal van Alejandra, een trans vrouw op zoek naar een veilig thuis. Bij vlagen een verdrietig verhaal, maar levenslust en doorzettingskracht overheersen van begin tot eind.

Recensie/Quote

Een boek van literaire proporties, een hedendaagse odyssee door continenten en identiteiten, even sprankelend als donker. Ortiz schrijft met een verrassend onsentimentele toon, ingehouden en feitelijk, en het effect is dat haar verhaal - een aaneenschakeling van onrecht, tragiek en ellende - de lezer nooit murw beukt. Het komt des te harder aan, de tegenstrijdigheid en zinloosheid van het Nederlands migratiebestel.
Waar dit boek als document in slaagt, is Ortiz en andere vluchtelingen in hun menselijkheid bewaren. Misschien is dat de waarheid die nodig is om haar te bevrijden van een onmenselijk systeem. Levendig vertaald door journalist Simone Peek.

Biografie

Alejandra Ortiz is een trans vluchtelinge uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ze heeft een taalhuis opgezet, symposia georganiseerd en meegeschreven aan onderzoeksrapporten, allemaal om de positie van trans vluchtelingen te verbeteren. Voor haar werk ontving zij de Winq Community Award 2023.

Details

EAN :9789048864966
Auteur: 
Uitgever :Overamstel Uitgevers
Vertaler : Simone Peek
Publicatie datum :  25-10-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :209 mm
Breedte :135 mm
Dikte :35 mm
Gewicht :501 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :416
Keywords :  aanmeldcentrum;al galidi;alejandra;asiel;asielzoeker;azc;bevrijden;biografie;budel;coa;coc;depressie;echt;gay;geleen;ind;journalist;lhbt;lhbtiq;lieke marsman;limburg;maastricht;memoir;misstanden;nederland;ortiz;peek;refugee;rodaan;schrijver;simone;simone peek;ter apel;trans;transgender;transseksueel;vlucht;vluchteling;waarheid