Gratis verzending vanaf €24,99

Donderslag


Nederlands | 12-06-2023 | 320 pagina's

9789045045368

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 29,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Verzendkosten €1,95 | Gratis verzending boven de €24,99
Korte beschrijving/Annotatie

In een ode aan de zeventiende-eeuwse schilderkunst toont Laura Cumming ons de betekenis van kunst in ons hedendaagse leven.

Winnaar The Writers’ Prize 2024!

Tekst achterflap

Delft, 12 oktober 1654; Carel Fabritius is aan het werk in zijn atelier als de binnenstad wordt opgeschrikt door een explosie, gevolgd door een donderslag zo hard dat hij honderd kilometer verderop nog te horen is. Fabritius is een van de honderden die deze explosie in een buskruithandel niet overleeft. Zijn tijdgenoot en rivaal Johannes Vermeer ontsnapt ternauwernood aan de dood.

In Donderslag vertelt Laura Cumming dit in nevelen gehulde verhaal, dat ze behendig verweeft met haar kennis van de zeventiende-eeuwse schilderkunst en bespiegelingen over de betekenis van kunst in ons leven. Ze reist door Nederland op zoek naar de plekken die niet alleen de schilders, maar ook haar eigen vader, de Schotse kunstenaar James Cumming, inspireerden.

Donderslag gaat over de impact die een schilderij kan hebben en over de onzekerheid van het menselijk leven, dat in een oogwenk voorbij kan zijn.

Recensie/Quote

De beschouwingen over de schilderijen zijn de beste delen van Donderslag. […] Kunstkritiek is voor alles de kunst van het beschrijven en Cumming beheerst die kunst als geen ander. Haar karakteriseringen doorstaan standaard de typeringstest: ze gaan deel uitmaken van je eigen kijkervaring. Je kunt ze niet meer níét zien.'

Biografie

Laura Cumming is kunstcriticus van The Observer. Ook schreef ze voor Vogue, The Guardian en New Statesman. Haar boek over Velazquez, Achter het verdwijnpunt, was genomineerd voor de Bailie Gifford Prize en werd een New York Times bestseller. On Chapel Sands werd door Sunday Times uitgeroepen tot ‘Memoir of the Year’.

Details

EAN :9789045045368
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Vertaler : Henny Corver
Publicatie datum :  12-06-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal/Talen : Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :135 mm
Dikte :23 mm
Gewicht :424 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :320