Gratis verzending vanaf €24,99

Vaderland


Nederlands | 26-04-2023 | 320 pagina's

9789026327971

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 28,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Verzendkosten €1,95 | Gratis verzending boven de €24,99
Korte beschrijving/Annotatie

Een biografie die de familiegeschiedenis vertelt alsook het verhaal van de omstreden Elzas waar de roots liggen van The New Yorker journalist Bilger. Voor de lezers van De stamhouder van Münninghoff.

Tekst achterflap

Hoe kunnen we in het reine komen met onze familiegeschiedenis?

Vaderland is een buitengewone tocht door de turbulente vorige eeuw. We volgen het pad van één familie door de wrakstukken van de geschiedenis. Het resultaat is een zeldzaam goed geschreven en invoelende familiegeschiedenis die leest als een spannende roman.

De Duitse ouders van Burkhard Bilger emigreerden na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Over het verleden werd weinig tot niet gesproken. Tot de dag dat zijn moeder een anekdote vertelt uit het jaar 2000, toen ze het plaatsje in de Elzas bezocht waar haar vader had lesgegeven. Voor de school ontmoette ze een oude man, aan wie ze vertelde dat haar vader, Karl Gönner, er tijdens de oorlog woonde en directeur van de school was. Had hij hem misschien gekend? De man keek haar verbijsterd aan en zei: ‘Jazeker, ik heb zijn leven gered.’

Dit is het begin van Vaderland, een biografie die Bilgers familieverhaal combineert met de geschiedenis van de omstreden Duits-Franse Elzas, waar zijn ouders vandaan kwamen. Bilger onderzoekt het naziverleden van zijn grootvader, die ook het vertrouwen had van het Franse verzet. Hij werd na de oorlog gevangengenomen maar uiteindelijk vrijgesproken.

Bilger baseert zich op interviews, archiefonderzoek in de Elzas, dagboeken en brieven van familieleden en ten slotte op onderzoek ter plaatse.

Voor de lezers van De stamhouder van Alexander Münninghoff en De haas met de amberkleurige ogen van Edmund de Waal

Biografie

Burkhard Bilger is redacteur bij The New Yorker. Hij schrijft ook voor The New York Times, The Atlantic en Harper’s Magazine en zijn stukken zijn meerdere malen verschenen in de ‘Best American’-series. Bilgers eerste boek, Noodling for Flatlands, werd genomineerd voor de PEN/ Martha Albrand Award.

Details

EAN :9789026327971
Auteur: 
Uitgever :Ambo/Anthos B.V.
Publicatie datum :  26-04-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal/Talen : Nederlands
Hoogte :215 mm
Breedte :136 mm
Dikte :28 mm
Gewicht :412 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :320