Recepten

Een schonere toekomst begint hier

Voorproefje | Vegan recepten van BOSH!

Deze week zullen we elke dag nieuwe recepten delen van BOSH!

Direct naar:

BOSH | Healthy Vegan

Met meer dan 80 heerlijke nieuwe recepten met minder suiker en vet

BOSH! staat voor een nieuwe manier van koken. Zonder vlees en zuivel, met minder suiker en vet, maar boordevol smaak! BOSH! Healthy vegan staat vol met voedingshacks en lifestyle-tips voor een gezond vegan voedingspatroon met gerechten die je doen watertanden. Henry Firth en Ian Theasby vertellen je hoe je kleurrijker kunt eten, doelgerichter kunt leven en bereikbare doelen kunt stellen om je gezondheid te verbeteren, ongeacht of je nu kiest om volledig veganistisch te gaan eten of niet. Met gezonde nieuwe familiefavorieten, veelzijdige lunchideeën, showstoppers die zelfs indruk maken op de grootste steakliefhebber, de lekkerste snacks en waanzinnig goede toetjes boordevol vitaminen en smaak.

Bestel dit boek

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief verhalen beginnen hier

Wekelijkse update met tips, de agenda, cadeauhulp & inspiratie.

Vegan recepten van BOSH!

 

Recept: Vegan BOSH!-Repen

Iedereen heeft weleens iets ongezonds gepakt om de lekkere trek te stillen.

Maar met deze knapperige fruitrepen heb je altijd iets lekkers en voedzaams

te snoepen. Ze zijn dan misschien niet suikerarm, maar alle zoetheid is

afkomstig van het gezonde fruit zelf. Doordat de repen veel vezels bevatten

houd je langer een vol gevoel.

VOOR 10 REPEN

150 g havermout
50 g gemengde noten
(zoals hazelnoten,
amandelen, walnoten,
cashewnoten)
3 eetl. geraspt kokos
50 g gemengde zaden
100 g gemengd gedroogd
fruit (zoals krenten,
rozijnen, kersen en
abrikozen)
100 g medjooldadels
1 sinaasappel
2 eetl. gemalen lijnzaad
1½ theel. kaneel
snufje zout
2 kleine bananen
(ca. 140 g)
1 eetl. vanille-extract
4 eetl. amandelboter
 

Ook nodig:

2 BAKPLATEN |RASP | ROOSTER | KOELKASTDOOS

Bereidingswijze:

VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 °C | BEKLEED EEN BAKVORM VAN 20 X 20 CM MET BAKPAPIER 

Verdeel de havermout, noten, het kokos en de zaden over beide bakplaten | Rooster alles 5-7 minuten

Hak het gedroogde fruit grof | Ontpit de dadels en hak ze fijn; doe al het fruit in een kom | Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom en pers de vrucht erboven uit | Laat het fruit 5 minuten weken

Haal de geroosterde ingrediënten uit de oven en laat ze afkoelen | Hak de noten grof | Doe alle geroosterde ingrediënten bij het fruit in de kom | Schep het gemalen lijnzaad, de kaneel en het zout erdoor

Pel de bananen en prak ze in een kom tot een gladde massa | Meng het vanille-extract en de amandelboter erdoor | Schep het havermoutfruitmengsel erdoor

Schep het mengsel in de bakvorm | Verdeel het over de bodem en strijk de bovenkant glad | Bak het in 20-25 minuten goudbruin

Haal het uit de oven en laat het in de vorm helemaal afkoelen | Haal het eruit, snijd het in tien repen en bewaar die in een goed afgesloten trommel

 

 

Recept: Feelgood-Burger

Deze burger is zo geweldig dat we hem op de cover hebben gezet. We

hebben niet alleen een lekkere veganistische burger bedacht, maar ook een

gezondere superlekkere burgersaus en een rokerige suikervrije relish. Geef

de aardappelschijfjes erbij. Fastfood was nog nooit zo lekker.

VOOR 2 PERSONEN

RELISH

½ kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 kleine verse rode chilipeper
150 g kerstomaatjes
½ eetl. olijfolie
¼ theel. gerooktepaprikapoeder
½ eetl. tomatenpuree
1 theel. sojasaus
¼ theel. ahornsiroop
½ limoen
zout en versgemalen zwarte peper

BURGERS

130 g bataat
½ ui
2 eetl. olijfolie
85 g gare zilvervliesrijst
1 eetl. broodkruimels
snufje zout
snufje versgemalen
zwarte peper
snufje gemalen
komijnzaad
snufje knoflookpoeder
snufje gerooktepaprikapoeder
2 theel. bloem
130 g zwarte bonen uit blik

GOUDGELE AARDAPPELSCHIJFJES

150 g nieuwe aardappels
½ eetl. olijfolie
chilivlokken, naar smaak

BURGERSAUS

1½ eetl. plantaardige yoghurt
½ theel. sriracha
¼ theel. gele mosterd
½ theel. rodewijnazijn

SERVEREN

20 g zuivelvrije kaas
1 vleestomaat (of plakken van 2 verschillend gekleurde vleestomaten)
1 kleine sjalot
2 volkorenbroodjes (ca. 80 g per broodje)
4 blaadjes sla

Ook nodig:

RASP | MIDDELGROTE KOEKENPAN | KEUKENMACHINE

Bereidingswijze:

VERWARM DE OVEN VOOR OP 200 °C | BEKLEED 2 BAKPLATEN MET BAKPAPIER

Bereid de relish:

Snipper de rode ui | Rasp de knoflook | Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees fijn | Snijd de tomaten in vieren Verhit de olijfolie in de koekenpan op matig vuur | Bak de ui met een snufje zout al roerend 4-5 minuten | Bak de knoflook en chilipeper 1 minuten mee | Voeg de tomaten, het paprikapoeder, de tomatenpuree en sojasaus toe | Laat alles 15 minuten sudderen en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen | Roer de ahornsiroop erdoor | Haal de pan van het vuur, knijp het limoensap erboven uit en breng op smaak met zout en peper | Doe de relish in een kom en zet hem weg | Veeg de pan schoon

Schil de bataat en snijd hem in blokjes van 2 cm | Leg de blokjes op een van de bakplaten en bak ze 30 minuten in de oven Goudgele aardappelschijfjes | Snijd de aardappels in schijfjes van 3-4 mm dik | Meng de olijfolie met een snufje zout en peper en wat chilivlokken in een kom | Schep de aardappelschijfjes erdoor tot ze helemaal met de olie zijn bedekt | Verdeel de schijfjes over de tweede bakplaat en bak ze samen met de bataat 20-25 minuten | Draai ze na 15 minuten om en bak ze goudbruin en knapperig

Bereid ondertussen de burgersaus | Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en zet de saus weg

Snipper de ui voor het burgermengsel | Verhit de helft van de olie in de schone koekenpan | Bak de ui in 8-10 minuten glazig en zacht | Doe de ui in een grote kom en veeg de pan schoon Haal de bataat uit de oven en houd de aardappelschijfjes warm in de afkoelende oven

Burgers:

Doe de bataatblokjes in de keukenmachine | Voeg de rijst, broodkruimels, het zout, de peper, het komijn-, knoflook- en paprikapoeder en de bloem toe | Spoel de zwarte bonen af, doe ze in de keukenmachine en meng alles tot een dik mengsel | Doe het bij de ui in de kom en meng alles met een lepel | Verhit de resterende olie in de pan op matig vuur | Verdeel het burgermengsel in tweeën en vorm er met je handen burgers van | Bak de burgers aan elke kant in 3 minuten goudbruin

Verhit ondertussen de grill | Rasp de kaas | Snijd twee plakken van 5 mm dik van de tomaat en bewaar de rest van de tomaat voor iets anders | Snipper de sjalot | Strooi de kaas de laatste minuut over de burgers in de koekenpan, zodat hij smelt | Halveer de broodjes en rooster de snijvlakken onder de hete grill in 1 minuut goudbruin

Serveren:

Besmeer de bovenste helft van elk broodje met een theelepel burgersaus | Verdeel 1½ eetlepel relish over de onderste helft van elk broodje (bewaar restjes relish maximaal 5 dagen in een goed gesloten bakje in de koelkast) | Leg de burgers op de relish en strooi de gesnipperde sjalot erover | Verdeel de tomaat en sla over de burgers | Leg de bovenkant van het broodje erop en leg de burgers op een bord | Schep er wat goudgele aardappelschijfjes omheen en serveer direct