Direct naar:
Vegan recepten van BOSH!
VOOR 10 REPEN
150 g havermout
50 g gemengde noten
(zoals hazelnoten,
amandelen, walnoten,
cashewnoten)
3 eetl. geraspt kokos
50 g gemengde zaden
100 g gemengd gedroogd
fruit (zoals krenten,
rozijnen, kersen en
abrikozen)
100 g medjooldadels
1 sinaasappel
2 eetl. gemalen lijnzaad
1½ theel. kaneel
snufje zout
2 kleine bananen
(ca. 140 g)
1 eetl. vanille-extract
4 eetl. amandelboter
Ook nodig:
2 BAKPLATEN |RASP | ROOSTER | KOELKASTDOOS
Bereidingswijze:
VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 °C | BEKLEED EEN BAKVORM VAN 20 X 20 CM MET BAKPAPIER
Verdeel de havermout, noten, het kokos en de zaden over beide bakplaten | Rooster alles 5-7 minuten
Hak het gedroogde fruit grof | Ontpit de dadels en hak ze fijn; doe al het fruit in een kom | Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom en pers de vrucht erboven uit | Laat het fruit 5 minuten weken
Haal de geroosterde ingrediënten uit de oven en laat ze afkoelen | Hak de noten grof | Doe alle geroosterde ingrediënten bij het fruit in de kom | Schep het gemalen lijnzaad, de kaneel en het zout erdoor
Pel de bananen en prak ze in een kom tot een gladde massa | Meng het vanille-extract en de amandelboter erdoor | Schep het havermoutfruitmengsel erdoor
Schep het mengsel in de bakvorm | Verdeel het over de bodem en strijk de bovenkant glad | Bak het in 20-25 minuten goudbruin
Haal het uit de oven en laat het in de vorm helemaal afkoelen | Haal het eruit, snijd het in tien repen en bewaar die in een goed afgesloten trommel

VOOR 2 PERSONEN
RELISH
½ kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 kleine verse rode chilipeper
150 g kerstomaatjes
½ eetl. olijfolie
¼ theel. gerooktepaprikapoeder
½ eetl. tomatenpuree
1 theel. sojasaus
¼ theel. ahornsiroop
½ limoen
zout en versgemalen zwarte peper
BURGERS
130 g bataat
½ ui
2 eetl. olijfolie
85 g gare zilvervliesrijst
1 eetl. broodkruimels
snufje zout
snufje versgemalen
zwarte peper
snufje gemalen
komijnzaad
snufje knoflookpoeder
snufje gerooktepaprikapoeder
2 theel. bloem
130 g zwarte bonen uit blik
GOUDGELE AARDAPPELSCHIJFJES
150 g nieuwe aardappels
½ eetl. olijfolie
chilivlokken, naar smaak
BURGERSAUS
1½ eetl. plantaardige yoghurt
½ theel. sriracha
¼ theel. gele mosterd
½ theel. rodewijnazijn
SERVEREN
20 g zuivelvrije kaas
1 vleestomaat (of plakken van 2 verschillend gekleurde vleestomaten)
1 kleine sjalot
2 volkorenbroodjes (ca. 80 g per broodje)
4 blaadjes sla
Ook nodig:
RASP | MIDDELGROTE KOEKENPAN | KEUKENMACHINE
Bereidingswijze:
VERWARM DE OVEN VOOR OP 200 °C | BEKLEED 2 BAKPLATEN MET BAKPAPIER
Bereid de relish:
Snipper de rode ui | Rasp de knoflook | Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees fijn | Snijd de tomaten in vieren Verhit de olijfolie in de koekenpan op matig vuur | Bak de ui met een snufje zout al roerend 4-5 minuten | Bak de knoflook en chilipeper 1 minuten mee | Voeg de tomaten, het paprikapoeder, de tomatenpuree en sojasaus toe | Laat alles 15 minuten sudderen en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen | Roer de ahornsiroop erdoor | Haal de pan van het vuur, knijp het limoensap erboven uit en breng op smaak met zout en peper | Doe de relish in een kom en zet hem weg | Veeg de pan schoon
Schil de bataat en snijd hem in blokjes van 2 cm | Leg de blokjes op een van de bakplaten en bak ze 30 minuten in de oven Goudgele aardappelschijfjes | Snijd de aardappels in schijfjes van 3-4 mm dik | Meng de olijfolie met een snufje zout en peper en wat chilivlokken in een kom | Schep de aardappelschijfjes erdoor tot ze helemaal met de olie zijn bedekt | Verdeel de schijfjes over de tweede bakplaat en bak ze samen met de bataat 20-25 minuten | Draai ze na 15 minuten om en bak ze goudbruin en knapperig
Bereid ondertussen de burgersaus | Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en zet de saus weg
Snipper de ui voor het burgermengsel | Verhit de helft van de olie in de schone koekenpan | Bak de ui in 8-10 minuten glazig en zacht | Doe de ui in een grote kom en veeg de pan schoon Haal de bataat uit de oven en houd de aardappelschijfjes warm in de afkoelende oven
Burgers:
Doe de bataatblokjes in de keukenmachine | Voeg de rijst, broodkruimels, het zout, de peper, het komijn-, knoflook- en paprikapoeder en de bloem toe | Spoel de zwarte bonen af, doe ze in de keukenmachine en meng alles tot een dik mengsel | Doe het bij de ui in de kom en meng alles met een lepel | Verhit de resterende olie in de pan op matig vuur | Verdeel het burgermengsel in tweeën en vorm er met je handen burgers van | Bak de burgers aan elke kant in 3 minuten goudbruin
Verhit ondertussen de grill | Rasp de kaas | Snijd twee plakken van 5 mm dik van de tomaat en bewaar de rest van de tomaat voor iets anders | Snipper de sjalot | Strooi de kaas de laatste minuut over de burgers in de koekenpan, zodat hij smelt | Halveer de broodjes en rooster de snijvlakken onder de hete grill in 1 minuut goudbruin
Serveren:
Besmeer de bovenste helft van elk broodje met een theelepel burgersaus | Verdeel 1½ eetlepel relish over de onderste helft van elk broodje (bewaar restjes relish maximaal 5 dagen in een goed gesloten bakje in de koelkast) | Leg de burgers op de relish en strooi de gesnipperde sjalot erover | Verdeel de tomaat en sla over de burgers | Leg de bovenkant van het broodje erop en leg de burgers op een bord | Schep er wat goudgele aardappelschijfjes omheen en serveer direct