Onze specialisten


Even voorstellen

Dag boekenliefhebber, mijn naam is Heleen en ik sta elk weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) voor je klaar in onze winkel in Haarlem. Ik werk al meer dan twintig jaar in het boekenvak en het laatste decennium heb ik me vooral beziggehouden met de non-fictie. Mijn interesse gaat vooral uit naar (ontwikkelings)psychologie, filosofie, religie, wetenschap en geschiedenis, met soms een roman tussendoor. Andere culturen zijn een terugkerend thema in de boeken die ik lees. Daarnaast kan ik erg genieten van het voorlezen van kinderboeken aan mijn jongste zoon. Ik hou van de natuur en maak graag foto’s van bloemen. Ecuador en Suriname, met het Amazonewoud en de Galapagoseilanden, hebben mijn speciale voorliefde. Maar Haarlem is mijn thuisstad. Vraag mij gerust alles over boeken die over de stad en regio gaan. Mijn email-adres is h.vanleeuwen@devriesvanstockum.nl. Het telefoonnummer van de winkel is 023-5319458.

Recent gelezen

De Verloren Bloem van de Sjamaan

In de verhalen van Morosinotto keren een aantal thema's steeds terug: De hoofdrolspelers hebben te maken met uitdagingen in hun leven, gaan een grote reis ondernemen en tijdens die reis groeien vriendschappen en inzichten over het leven.

Dit verhaal speelt in een grote stad, de bergen en de jungle van Zuid-Amerika. Laila en El Rato gaan op reis om een bijzondere bloem te vinden die in een oud boek beschreven wordt, en die de laatste hoop vormt om de voortschrijdende ziekte van Laila te genezen. Hun reis vormt een aaneenschakeling van avonturen en nieuwe vriendschappen. Als ze uiteindelijk hun doel bereikt lijken te hebben, blijkt dat de bloem iets anders te bieden heeft dan waar de kinderen zich aanvankelijk op hadden gericht.

In dit verhaal maak je kennis met de kleurrijke wereld van Zuid-Amerika en ook met de spirituele dimensie van het continent. Wat Laila en El Rato gaandeweg steeds meer gaan begrijpen is dat er een lichtje voor hen uit gaat die hun de weg wijst. Hun zoektocht wordt begeleid door de (dier)geesten uit de andere wereld, waarvan het bestaan hen duidelijk wordt uit hun ontmoeting met de sjamaan in het oerwoud.

De Ontdekking van de Natuur

Alleen al om de prachtige natuurhistorische afbeeldingen zou je dit boek willen hebben. Hans Mulder, historicus en conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, heeft de lockdown periode gebruikt om een mooi boek te schrijven over het onderzoek naar en het weergeven van de natuur door nieuwsgierige, onderzoekende en artistieke mensen in de periode 1500-1900. Denk aan bijvoorbeeld Antoni van Leeuwenhoek, Carolus Linnaeus, Maria Sibylla Merian, Alexander von Humbolt en Charles Darwin. Het boek biedt een overzicht van de ontwikkeling van het menselijke beeld en de kennis over de natuur. Nog niet eens zo heel lang geleden werd er bijvoorbeeld aan het bestaan van draken niet getwijfeld, en werden ontdekkers van kleine levensvormen als bacteriën niet direct serieus genomen. 

Winterdieren
Voorlezen voor het naar bed gaan is een moment dat mijn jongste zoon en ik koesteren, en dat we minimaal de hele lagereschooltijd gaan volhouden. Onlangs hebben we weer eens Winterdieren van Bibi Dumon Tak gelezen. Bibi heeft een bijzondere, associatieve stijl die het extra leuk maakt om (voor) te lezen over de dieren die leven op de Noord- en Zuidpool. Met smaak vertelt ze over de trucs die Moeder Natuur bedacht heeft om deze dieren te laten overleven in de ijzige kou. Zo lees je over een grondeekhoorn, die zijn lichaamstemperatuur tot onder het vriespunt kan laten zakken, behalve zijn vitale lichaamsdelen. Andere dieren roepen bewondering op, zoals de Noordse Stern die zo van het licht houdt dat hij de zon achternavliegt en daarom elk jaar tussen de polen op en neer pendelt. Sommige dieren wekken ook medelijden op, zoals de Zuidelijk Zeeolifant die het lijstje van zieligste dieren ter wereld aan zou kunnen voeren. En weet je waaraan de veelvraat zijn naam te danken heeft? Nee…? Ga dan snel dit superinteressante, chille dierenweetjesboek lezen!
De lier van Trossingen
Wie houdt van de vroegmiddeleeuwse geschiedenis kan niet om Luit van der Tuuk heen. Hij is conservator bij museum Dorestad en de Nederlandse specialist over de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Noordwest Europa. Hij schreef onder andere over de Franken, de Friezen en de Vikingen, waarbij hij naast de schaarse geschreven bronnen ook gebruik maak van de archeologie. Met zeer veel plezier heb ik zijn boek gelezen dat gaat over de lier van Trossingen. Een zesde-eeuws muziekinstrument dat in goede staat werd gevonden in de plaats Trossingen in Duitsland. Luit schakelde een instrumentenmaker in, die een getrouwe replica maakte van de gevonden lier, en deed onderzoek naar de rol en ontwikkeling van de muziek in de betreffende periode. Hij schetst de brede, historische context, zodat we niet alleen een idee krijgen van hoe men speelde op de lier maar ook welke rol skjalden en barden speelden in de tribale samenlevingen van de Friezen en Vikingen. Je zou willen dat je een keertje bij het haardvuur in een ruime, vroegmiddeleeuwse boerderij zou kunnen luisteren naar de muzikaal ondersteunde heldendaden van de tijdgenoten van Radbod, en samen met hen de bierkroes heffen.

All-time Favourites

Marcus Aurelius
Persoonlijke notities van Marcus Aurelius is een boek dat ik regelmatig opensla om de overdenkingen van deze wijze keizer-filosoof tot mij te nemen. Hij staat in de stoïcijnse traditie en het is fijn hoe hij de beslommeringen en het ploeteren van de mens relativeert. Aan het menselijke gedrag en gepeins is weinig veranderd in tweeduizend jaar. Uit zijn gedachten spreekt ook een transcendente wijsheid waar ik mij graag aan laaf.
Het deel en het geheel
Quantumtheorie vind ik lastig te begrijpen, maar fascinerend. Heisenberg speelde een grote rol in de kwantumfysica in een turbulente periode van de geschiedenis. In Het deel en het geheel beschrijft hij zijn wetenschappelijke ontwikkeling en hoe dat verbonden is met zijn persoonlijke leven. Heisenberg beschrijft ook uitvoerig de boeiende contacten die hij had met andere wetenschappers en laat zien dat grote inzichten nooit in isolement worden verkregen. Een heel mooi, diep persoonlijk boek.
Over engelen, goden en helden
Over engelen, goden en helden. Over engelen, goden en helden is hét boek om kinderen kennis te laten maken met de kernboodschap, de symbolen, rituelen en mooiste verhalen van de vijf wereldreligies. De kleurrijke tekeningen van Els Egeraat maken het een extra feest om de verhalen over Krishna, Boeddha, Mozes, Jezus, Mohammed etc. samen te lezen.

Nobel streven
Door de mist van vele eeuwen weet Frits van Oostrom in Nobel streven een ridder van vlees en bloed tot leven te wekken. In zijn sierlijke stijl schetst hij het veelzijdige en bewogen leven van Jan van Brederode. Het verbaast me dat er zoveel feiten over deze man en zijn leefwereld boven water zijn gekomen, waardoor er een uitvoerig portret en tijdsbeeld geschetst kon worden. Sommige prachtige scènes, zoals de bedevaart naar Lough Dergh, in Ierland, vergeet je niet licht.
Het verborgen leven van bomen
Een heel mooi boek voor wie houdt van bomen of van de natuur in het algemeen. Wohlleben legt op aansprekende manier uit welke processen er plaats vinden in bomen, en tussen bomen onderling en andere organismes. Bomen blijken veel meer te reageren op, en te interacteren met, hun omgeving dan we ooit voor mogelijk hielden. In deze editie van Het verborgen leven van bomen kun je daarbij genieten van prachtige foto’s van verschillende bomen. Ik bestelde het Duitse beeldboek al toen nog niet bekend was dat er ook een geïllustreerde versie in het Nederlands zou komen.
Feitenkennis
Rosling heeft er zijn missie van gemaakt om mensen voor te lichten over veel voorkomende misvattingen over maatschappelijke problemen, die terug te voeren zijn op een soort ‘instincten’ waar we allemaal, van laag- tot hoogopgeleid, vanuit redeneren. Door ons bewust te maken van onze preconcepties leren we op een scherpere, meer wetenschappelijke en statistisch onderbouwde manier, naar processen in onze ‘global village’ te kijken. Feitenkennis kan ons daarbij ook iets hoopvoller maken over de maatschappij.