Onze specialisten

Booklover Heleen


Even voorstellen

Dag boekenliefhebber, mijn naam is Heleen en ik sta elk weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) voor je klaar in onze winkel in Haarlem. Ik werk al meer dan twintig jaar in het boekenvak en het laatste decennium heb ik me vooral beziggehouden met de non-fictie. Mijn interesse gaat vooral uit naar (ontwikkelings)psychologie, filosofie, religie, wetenschap en geschiedenis, met soms een roman tussendoor. Andere culturen zijn een terugkerend thema in de boeken die ik lees. Daarnaast kan ik erg genieten van het voorlezen van kinderboeken aan mijn jongste zoon. Ik hou van de natuur en maak graag foto’s van bloemen. Ecuador en Suriname, met het Amazonewoud en de Galapagoseilanden, hebben mijn speciale voorliefde. Maar Haarlem is mijn thuisstad. Vraag mij gerust alles over boeken die over de stad en regio gaan. Mijn email-adres is h.vanleeuwen@devriesvanstockum.nl. Het telefoonnummer van de winkel is 023-5319458.

All-time Favourites

Marcus Aurelius
Persoonlijke notities van Marcus Aurelius is een boek dat ik regelmatig opensla om de overdenkingen van deze wijze keizer-filosoof tot mij te nemen. Hij staat in de stoïcijnse traditie en het is fijn hoe hij de beslommeringen en het ploeteren van de mens relativeert. Aan het menselijke gedrag en gepeins is weinig veranderd in tweeduizend jaar. Uit zijn gedachten spreekt ook een transcendente wijsheid waar ik mij graag aan laaf.
Het deel en het geheel
Quantumtheorie vind ik lastig te begrijpen, maar fascinerend. Heisenberg speelde een grote rol in de kwantumfysica in een turbulente periode van de geschiedenis. In Het deel en het geheel beschrijft hij zijn wetenschappelijke ontwikkeling en hoe dat verbonden is met zijn persoonlijke leven. Heisenberg beschrijft ook uitvoerig de boeiende contacten die hij had met andere wetenschappers en laat zien dat grote inzichten nooit in isolement worden verkregen. Een heel mooi, diep persoonlijk boek.
Over engelen, goden en helden
Over engelen, goden en helden. Over engelen, goden en helden is hét boek om kinderen kennis te laten maken met de kernboodschap, de symbolen, rituelen en mooiste verhalen van de vijf wereldreligies. De kleurrijke tekeningen van Els Egeraat maken het een extra feest om de verhalen over Krishna, Boeddha, Mozes, Jezus, Mohammed etc. samen te lezen.

Nobel streven
Door de mist van vele eeuwen weet Frits van Oostrom in Nobel streven een ridder van vlees en bloed tot leven te wekken. In zijn sierlijke stijl schetst hij het veelzijdige en bewogen leven van Jan van Brederode. Het verbaast me dat er zoveel feiten over deze man en zijn leefwereld boven water zijn gekomen, waardoor er een uitvoerig portret en tijdsbeeld geschetst kon worden. Sommige prachtige scènes, zoals de bedevaart naar Lough Dergh, in Ierland, vergeet je niet licht.
Het verborgen leven van bomen
Een heel mooi boek voor wie houdt van bomen of van de natuur in het algemeen. Wohlleben legt op aansprekende manier uit welke processen er plaats vinden in bomen, en tussen bomen onderling en andere organismes. Bomen blijken veel meer te reageren op, en te interacteren met, hun omgeving dan we ooit voor mogelijk hielden. In deze editie van Het verborgen leven van bomen kun je daarbij genieten van prachtige foto’s van verschillende bomen. Ik bestelde het Duitse beeldboek al toen nog niet bekend was dat er ook een geïllustreerde versie in het Nederlands zou komen.
Feitenkennis
Rosling heeft er zijn missie van gemaakt om mensen voor te lichten over veel voorkomende misvattingen over maatschappelijke problemen, die terug te voeren zijn op een soort ‘instincten’ waar we allemaal, van laag- tot hoogopgeleid, vanuit redeneren. Door ons bewust te maken van onze preconcepties leren we op een scherpere, meer wetenschappelijke en statistisch onderbouwde manier, naar processen in onze ‘global village’ te kijken. Feitenkennis kan ons daarbij ook iets hoopvoller maken over de maatschappij.