Presentatie China, vriend of vijand?

Presentatie China, vriend of vijand?

Presentatie China, vriend of vijand?

Hoogleraar en China-kenner Meine Pieter van Dijk presenteert op zondag 16 februari bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem zijn onlangs verschenen boek China, vriend of vijand?

Aan de hand van foto’s die hij maakte tijdens zijn verblijven in China vertelt Meine Pieter van Dijk over het economische, politieke en culturele karakter van het hedendaagse China. Na deze inleiding (ongeveer 30 minuten), is er de gelegenheid om vragen te stellen. Daarna brengen we een toost uit op deze publicatie en signeert Meine Pieter van Dijk zijn boek.

China’s succesvolle economie oogstte lange tijd bewondering over de hele wereld, maar die positieve kijk kantelt. China vergroot met ‘soft power’ zijn invloed en macht: het investeert in de Nieuwe Zijderoute en verstrekt leningen vooral in Oost-Europa en Afrika. Maar als er niet wordt afbetaald, verliezen de ontvangende landen hun zeggenschap over de door China aangelegde infrastructuur.

Tegelijk versterkt China haar greep op de direct omliggende  landen. Door het claimen van de soevereiniteit over de Chinese Zuidzee haalt het zich de woede van deze landen op de hals. Binnen China krijgen burgers te maken met een dramatisch verslechterend milieu. Er is verzet, ook vanwege achterstelling en  armoede, maar de staat houdt dit in toom met overal aanwezige camera’s, gezicht herkennings-software en een sociaal kredietsysteem. China wil graag een goede pers op het wereldtoneel en plaatst grote advertenties vol verzoenende woorden in westerse kranten. Het maakt de vraag alleen maar actueler: is China een vriend of vijand?

Meine Pieter van Dijk (1949) is econoom. Sinds 1996 doet hij onderzoek en geeft hij onderwijs in China. Het onderzoek betreft de concurrentiekracht van Chinese steden, milieu-problemen, de rol van innovatie in het Chinese succes en de gevolgen van klimaatsverandering. Hij was werkzaam als hoogleraar Urban Management bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en als hoogleraar Water Services Management bij UNESCO-IHE in Delft. Thans is hij hoogleraar Entrepreneurship aan de Maastricht School of Management en visiting professor bij de Beijng University of Civil Engineering and Architecture.

Datum: Zondag 16 februari 2020
Tijd: 15.00 - 16.00 uur
Locatie: De Vries Van Stockum, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem
Toegang: Gratis

Gerelateerde producten