Lezing Natuuramnesie door Marc Argeloo

Lezing Natuuramnesie door Marc Argeloo

Lezing Natuuramnesie door Marc Argeloo

Op zondag 2 oktober geeft Marc Argeloo een lezing over zijn boek Natuuramnesie in onze winkel in Haarlem. Argeloo, een bekende naam in de Nederlandse natuurbeschermings- en vogelwereld, schrijft in zijn boek over de uit ons bewustzijn verdwenen rijkdom van de natuur in ons land.

Programma

Lezing door Marc Argeloo over zijn boek Natuuramnesie, gevolgd door een signeersessie. 

Wie: Marc Argeloo
Wat: lezing en signeersessie
Waar: Haarlem
Wanneer: zondag 2 oktober, 15.30 - 17.00
Toegang : gratis

Over het boek

In Natuuramnesie schrijft Marc Argeloo over het fenomeen ‘shifting baseline syndrome’: de kennis van de rijkdom van de natuur verdwijnt uit ons collectieve bewustzijn. Elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en vaak rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders of grootouders. Iedereen kent de dodo, maar wie weet er van de uitgestorven dunbekwulp, de Tahitistrandloper en de honderden andere (bijna) verdwenen soorten? Ook natuurbeschermers kijken zelden verder terug dan veertig jaar geleden, omdat er van voor die tijd weinig ‘officiële’ cijfers zijn. Natuurbeleid wordt gebaseerd op nulmetingen uit de jaren zeventig, en soms uit de jaren tachtig of negentig. Marc Argeloo doet al jaren onderzoek naar het shifting baseline syndrome en komt tot belangrijke en confronterende inzichten. Hij pleit bijvoorbeeld voor een grotere rol van historisch en archeologisch onderzoek in de ecologie. Natuuramnesie biedt een onmisbare bijdrage aan de nationale en internationale natuurbescherming.

Meer over de auteur

Marc Argeloo (1959) is een bekende naam in de Nederlandse natuurbeschermings- en vogelwereld. Hij was redactielid van Dutch Birding en werkte bij het WNF en Vogelbescherming Nederland. Met Emilie Brugman en Alexander Reeuwijk schreef hij In het spoor van de grote ontdekkers: O'Hanlon's helden.