Auteur aan de deur: Oog in Oog met Paramaribo door Eric Kastelein

Auteur aan de deur: Oog in Oog met Paramaribo door Eric Kastelein

Auteur aan de deur: Oog in Oog met Paramaribo door Eric Kastelein

Wat is er nou leuker dan een gesigneerd boek? Nou! Een op naam gesigneerd boek dat de auteur persoonlijk bij jou komt afleveren! Dit boek bevat 111 verhalen over het herinneringserfgoed van Paramaribo, verteld vanuit de tijd waarin ze speelden. 

Historische krantenberichten vormden het materiaal voor de verhalen over belangrijke personen en gebeurtenissen en na uitgebreid archiefonderzoek in Suriname en Nederland zijn verloren gewaande verhalen herontdekt. Eric Kastelein komt Oog in oog met Paramaribo persoonlijk op de fiets bij je afleveren in Den Haag als je even belt naar de winkel op nummer 070-3028110.

Liever het boek 'gewoon' gesigneerd in huis - bijvoorbeeld omdat je niet in Den Haag woont? Bekijk hier het boek in onze webshop.

De boekpresentatie bij ons in de winkel kon natuurlijk niet doorgaan. Althans, niet met publiek. Vandaar dat wij het hebben gefilmd. Daarnaast is er ook veel media aandacht geweest voor dit bijzondere boek. Bekijk de filmpjes en radiofragmenten hieronder. Liever lezen? De filmpjes zijn ook in het Nederlands ondertiteld. Onderaan de pagina vind je ook meer tekstuele toelichting.

Bekijk de online boeklancering

Eric Kastelein presenteert zijn boek bij ons in de winkel in Den Haag. Zonder publiek, maar mét camera. 

Bekijk de video

Eric Kastelein vertelt in 60 seconden over zijn boek (Nederlandse ondertiteling beschikbaar).

Beluister het interview

Op donderdag 7 mei werd Eric Kastelein geinterviewd op NPO radio 1. Gemist? Beluister dan hier het interview (opent in nieuw venster).

Op donderdag 7 mei was Eric Kastelein ook te horen bij AmorFM. Gemist? Beluister het fragment dan hier (vanaf 4 minuten):

Bekijk het bericht

Een vonst van Eric Kastelein is opgenomen in de nieuwsbrief voor de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL).

De Schatkamer van Eric Kastelein
“Mijn schat uit de DBNL is Bijzonderheden betrekkelijk den Brand te Paramaribo, in den nacht van den 3den op den 4den september 1832. van Marten Douwes Teenstra. Ik kwam dit boek tegen toen ik onderzoek deed voor mijn eigen werk over het herinneringserfgoed in Paramaribo. In die stad staat namelijk een gedenkplaat uit 2000 met de namen Present, Codjo, en Mentor en de tekst “Deze verzetsstrijders werden hier levend verbrand op 26 januari 1833.” Dit riep veel vragen...

Bekijk ook de artikelen op lallarookh.nl en werkgroepcaraibischeletteren.nl.

Meer informatie

De Wilhelminaboom, het standbeeld van Jopie Pengel, het carillon op het Vaillantsplein: een paar voorbeelden van de meer dan honderd gedenktekens in Paramaribo. Eric Kastelein reconstrueert in Oog in oog met Paramaribo voor het eerst de – vaak vergeten – verhalen achter dit herinneringserfgoed, verteld vanuit de tijd waarin ze speelden.

Vergeten verhalen
Historische krantenberichten vormden het materiaal voor deze verhalen over belangrijke personen en gebeurtenissen. Door uitgebreid archiefonderzoek in Suriname en Nederland herontdekte Kastelein bovendien veel verloren gewaande geschiedenissen. Zo lezen we over het conflict in 1890 tussen de predikant G.C. Steijnis en de antisemiet gouverneur Maurits de Savornin Lohman in de Surinaamse kranten uit die tijd. In het Koninklijk Huisarchief deed de auteur een verrassende vondst van zestig brieven die een onthutsend beeld schetsen van de problemen en ruzies rond het in 1923 onthulde standbeeld van koningin Wilhelmina.

Bijzondere mensen en gebeurtenissen
De grote stadsbrand van 1832 waarbij meer dan zestig huizen en gebouwen in vlammen opgaan eindigt met de gruwelijke executie van de ‘daders’ Cojo, Mentor en Present. De drie tot slaaf gemaakten worden bijna tweehonderd jaar later herdacht als verzetsstrijders tegen de slavernij. Monseigneur Wilhelmus Wulfingh sticht in 1895 ondanks protest van veel inwoners van Paramaribo de leprozerie Majella. Zijn borstbeeld staat jarenlang op het terrein langs de Van Sommelsdijcksekreek waar de honderden melaatsen woonden. Expeditieleider Johan Eilerts de Haan overlijdt in 1910 aan malaria tijdens de maandenlange tocht over de Corantijn en wordt daar begraven. Twee jaar later krijgt hij een marmeren buste. In het Academisch Ziekenhuis hangt een borstbeeld van professor Paul Flu (1884-1945), pionier op het gebied van medisch-hygiënische inzichten.

Eric Kastelein reconstrueert met oog voor detail de historie achter het herinneringserfgoed van Paramaribo. Met een personen-, straatnamen- en kunstenaarsregister vormt het boek een geschiedenis in 111 verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen in Suriname, voor het eerst bijeengebracht.

Q&A

Waar komt je fascinatie voor Suriname vandaan?

Eric Kastelein “Ik kwam in 2010 voor het eerst in Suriname en was ‘verkocht’. Aan het oude centrum met de prachtige houten gebouwen, aan de fonkelende natuur van het tropisch regenwoud met de machtige rivieren, aan de gezamenlijke, soms ongemakkelijke geschiedenis. Maar ook aan de vriendelijkheid van de mensen die je altijd willen helpen en die je altijd welkom heten en aan het heerlijke eten.”

Je boek staat vol met verhalen over bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen. Kun je een tipje van de sluier lichten?

“De grote stadsbrand van 1832 waarbij meer dan zestig huizen en gebouwen in vlammen opgaan eindigt met de gruwelijke executie op de brandstapel van de ‘daders’ Cojo, Mentor en Present. De drie tot slaaf gemaakten worden bijna tweehonderd jaar later met een gedenksteen herdacht als verzetsstrijders tegen de slavernij. Of het verhaal van Monseigneur Wilhelmus Wulfingh die in 1895 ondanks protest van veel inwoners van Paramaribo de leprozerie Majella sticht. Zijn borstbeeld stond jarenlang op het terrein langs de Van Sommelsdijcksekreek waar de honderden melaatsen woonden.

Hoe heb je het onderzoek aangepakt?

“Ik heb in 2017 contact gezocht in Suriname. Met Stephen Fokké van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, met Laddy van Putten van het Surinaams Museum en met Johan Roozer van het ministerie van OWC. Zij waren enthousiast en zegden hun medewerking toe.

Heel belangrijk voor het onderzoek zijn oude kranten en documenten geweest. Die heb ik gevonden  in o.a. De Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek Leiden, het Koninklijk Huisarchief, het Nationaal Archief Suriname, de bibliotheek van het Surinaams Museum. In totaal meer dan 2000 krantenartikelen en honderden boeken. En dat het boek er na drie jaar hard werken nu ligt is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse ambassade in  Suriname, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Dutch Culture, Kattendijke/Drucker Stichting en Universiteit Leiden.

Wat doet de coronacrisis met de publicatie van je boek?

“Belangrijkste is dat de strijd tegen dit verschrikkelijk virus gewonnen wordt. Daarna zien we wel. Een leuk alternatief is de videopresentatie die in jullie winkel is opgenomen en op de website komt. Ook heeft het boek een FB pagina, een LinkedIn pagina, een website en een YouTube kanaal. Met veel volgers. Een ontspanning in spannende tijden.”

Slimme boropasi's nodig voor een nieuw boek tijdens corona
Drie jaar onderzoek doen, en vervolgens loopt de lancering van je boek in het water door de corona crisis. Maar Eric Kastelein is niet voor één gat te vangen. Lees hier meer over hoe hij, samen met de uitgever en met ons, toch alles uit zijn lancering heeft weten te halen.

Eric Kastelein – Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed | LM Publishers | ISBN  978 94 6022 503 1 | gebonden, 328 pagina’s | verkoopprijs € 24,50

Het boek is mede mogelijk gemaakt door de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Dutch Culture, Universiteit Leiden en de Kattendijke/Drucker Stichting. 

Over de auteur
Eric Kastelein (Nootdorp, 1954) is historicus en werkte jarenlang als marketingmanager in het bedrijfsleven. Vanaf 2010 bezoekt hij jaarlijks Suriname. Hij schrijft regelmatig voor de Surinaamse media Parbode en de krant de Ware Tijd. 

Op de hoogte blijven van #auteuraandedeur? Volg ons op social media!

Facebook:

Algemeen:@devriesvanstockum

Filiaal Den Haag: @devriesvanstockumdenhaag

Filiaan Haarlem: @devriesvanstockumhaarlem

Twitter:

Filiaal Den Haag: @vanstockum1833

Filiaan Haarlem: @hdevriesboeken

Instagram: @devriesvanstockum