GEANNULEERD: Maarten van Buuren over Spinoza's politieke filosofie

GEANNULEERD: Maarten van Buuren over Spinoza's politieke filosofie

GEANNULEERD: Maarten van Buuren over Spinoza's politieke filosofie

Dit evenement is in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus geannuleerd. 

Op woensdag 8 april om 19:00 zal Maarten van Buuren ons meenemen langs Spinoza’s politieke filosofie. Met zijn nieuwe vertaling van het Politiek Traktaat geeft Maarten van Buuren een nieuwe kijk op Spinoza’s politieke werk.

Maarten van Buuren is de nieuwe grote Spinoza expert, hij schreef al meerdere boeken over Spinoza, nu komt er eind maart de nieuwe vertaling van Spinoza’s onvoltooide werk het Politiek Traktaat. Maarten van Buuren weet op een toegankelijke en duidelijke manier Spinoza’s werk te ontleden. Zijn lezingen geven dan ook een goede indruk van hoe Spinoza denkt en hoe zijn gedachtegoed ook voor onze tijd relevant blijft.

Informatie over het boek

Het Politiek traktaat is Spinoza’s antwoord op de problemen van zijn tijd. Na het rampjaar 1672 bevond Nederland zich in grote moeilijkheden. In de loop van de zeventiende eeuw was ons land telkens veranderd van staatsvorm: van een republiek onder leiding van raadspensionarissen tot een quasimonarchie met stadhouders die via staatsgrepen aan de macht waren gekomen en vice versa.

In het Politiek traktaat pleit Spinoza voor een duurzame en stabiele staatsvorm berustend op een mengvorm van monarchie, aristocratie en democratie, waarbij de verderfelijke uitersten van monarchie en democratie in evenwicht worden gehouden door een dominante aristocratie. Spinoza beroept zich daarbij op geschriften van hugenoten die in navolging van Calvijn de voorwaarden formuleerden waaronder een volk in opstand mag komen tegen zijn vorst, waarna het land zich kan ontwikkelen tot republiek.

Informatie over de auteur

Maarten van Buuren (1948) is hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is een productief essayist, een veelzijdig vertaler en een veel beluisterd docent. Zijn nieuwe vertaling van de Ethica werd lovend ontvangen.

Foto: Chris van Houts

Datum: Woensdag 8 april 2020
Tijd: 19.00 - 20:30 uur 
Toegang: gratis
Locatie: De Vries Van Stockum, Spui 40 in Den Haag
Aanmelden: spui@devriesvanstockum.nl of gebruik onderstaand formulier en vermeld in de toelichting om welk evenement het gaat

Gerelateerde producten
  1. € 24,99
  2. € 20,99
  3. € 36,99