Boekenweek: Lezing Joke Hermsen

Boekenweek: Lezing Joke Hermsen

Boekenweek: Lezing Joke Hermsen

Tijdens de Boekenweek op woensdag 11 maart om 19.30 uur neemt Joke Hermsen ons bij De Vries Van Stockum in Den Haag mee langs de gedachtegang van de rebelse dwarsdenkers Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. Welke lessen kunnen we uit hun gedachtegoed meenemen voor onze tijd? 

Rosa Luxemburg en Hannah Arendt staan bekend om hun revolutionaire ideeën. Joke Hermsen oppert in haar essay Het Tij Keren voor een herleving van hun denken. Ze vraagt zich af in hoeverre de inzichten van Luxemburg en Arendt ons kunnen helpen bij de transitie naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving. Achter deze dwarsdenkers zit ook een zachte kant. In de nieuwe vertaling van de briefwisselingen van Rosa Luxemburg Ik voel me in de hele wereld thuis wordt een hele zachtaardige en mens- en natuurliefhebbende kant van Rosa geopenbaard. Met deze brieven als naslagwerk voor Rosa’s ideeën krijgt haar denkwijze een veel diepere en menslievende betekenis.

Joke Hermsen heeft voor deze uitgave van uitgeverij Van Oorschot het nawoord verzorgd. Ze zal ons met deze lezing meenemen langs de ideeën van Luxemburg en Arendt en deze meten aan onze tijd, komt allen!

Joke J. Hermsen (1961) is schrijver en filosoof. Tot haar essayistische werk behoort onder meer Stil de tijd (Jan Hanlo Essayprijs 2011), Kairos, Een nieuwe bevlogenheid (shortlist beste filosofieboek van 2014) en Melancholie van de onrust (essay van de Maand van de Filosofie 2017). Zij publiceerde daarnaast diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur in onder andere De Gids en De Groene Amsterdammer.

Datum: Woensdag 11 maart 2020
Tijd: 19.30 - 21.00 uur (met pauze en vragenronde)
Toegang: € 10,-
Locatie: De Vries Van Stockum, Spui 40 in Den Haag
Aanmelden: spui@devriesvanstockum.nl of gebruik onderstaand formulier

 

Foto: Marijn Smulders