Onze specialisten

Terug naar de Bookloversgallerij


Even voorstellen

Goedendag, mijn naam is Ellen Nieuwenkamp boekverkoopster te Den Haag. Mijn specialisaties zijn Nederlandse literatuur, spanning/thrillers, Indië/Indonesie, sport, hobby en flora/fauna. Ik werk sinds 1993 bij de firma en heb op verschillende afdelingen binnen het bedrijf gewerkt. Sinds een jaar of 15 werk ik in de winkel. Naast lezen heb ik nog twee grote hobby’s namelijk reizen en koken (+ het verzamelen van kookboeken). Op het gebied van lezen verslind ik voornamelijk boeken over de Tweede Wereldoorlog, zowel fictie als non-fictie. Wilt u advies over één van mijn specialisaties? Stuur een mailtje naar e.nieuwenkamp@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel: 070-3028110.

Recent gelezen

Gemmetje Victoria

Wat een heerlijk boek en wat kan ze toch fantastisch schrijven die Yvonne.

Boek is zowel een aanklacht tegen de wantoestanden in de Jeugdzorg als een monument voor de hoofdpersoon.

Wat het mede tot zo heerlijk boek maakt is dat het zich afspeelt in Den Haag, dat maakt het zeer herkenbaar voor mij als Haagse.

Boek met een lach en een traan gelezen.

Zakgids Stoepplanten
Corona. Lockdown. Nieuwe hobby. Net als zoveel andere mensen in Nederland, ben ook ik veel meer gaan wandelen. En om dan toch wat extra’s te zien onderweg ben ik me gaan verdiepen in stoepplantjes aan de hand van de Minigids Stoepplantjes. De minigids bleek een succes, en daarom nu de zakgids stoepplanten. 104 planten die je in de stad kunt vinden, gewoon op de stoep. Dat wordt weer wandelen!
Paramaribo
Als liefhebber van alles wat met Suriname te maken heeft kan dit boek natuurlijk niet ontbreken in mijn boekenkast. Culinair ontdekker Judith Cyrus toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken. Een boek dat zowel leuk is voor de beginnende als de gevorderde kok. Aan niet alle ingrediënten is even makkelijk te komen, maar in de grote steden met alle Surinaamse en Aziatische winkels en toko’s moet het geen probleem zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de hete kip op brood op bladzijde 139 en de pruimentaart op bladzijde 247.
De tuinen van Buitenzorg
Weer een prachtig mooi verhaal van Jan Brokken, over geschiedenis, cultuur, literatuur en muziek. Het boek vertelt het verhaal van de ouders van Jan Brokken, die als zendeling naar Nederlands-Indië vertrokken. Het vertelt vooral het verhaal van Olga, de jonge vrouw die in Indië zich ontwikkelde tot een welbespraakte dame die zich verdiepte in cultuur, kunst, muziek en vooral de taal Maleis. Olga leefde haar leven intens en met plezier, tot de Tweede wereldoorlog daar een eind aan maakte. Eenmaal terug in Nederland blijkt het lastig de draai te vinden. De moeder die ze was heeft de auteur nooit gekend. De tuinen van Buitenzorg is een echte aanrader!
De avond is ongemak
Wat een debuut! De avond is ongemak pakt je en neemt je mee in een wereld vol verdriet, onverwerkte emoties en een hoop ongemak. Door de ogen van de tienjarige Jas lees je het verhaal over hoe een jonggestorven broertje zijn stempel drukt op een diepgelovig gezin. De achterblijvers ontwikkelen hun eigen manier om met zijn overlijden om te gaan en hun ouders zijn niet bij machte om hun kinderen te begeleiden. Moeder vervalt in een diepe depressie en Jas verdwijnt steeds meer in haar eigen wereld vol fantasieën. En dan heb ik het niet eens over de adembenemende climax.
7x anders
Als echte Jamie fan kan 7x anders natuurlijk niet ontbreken in mijn kookboekenverzameling. Met achttien verschillende hoofdingrediënten kun je elke keer zeven recepten maken. De recepten zijn simpel te maken, ook omdat er bij elk recept duidelijk staat aangeven wat je nodig hebt. Mijn favoriet? De Easy Kip Piri Piri op pagina 246. Smullen!
Viktor
Viktor is een geweldig debuut van Judith Fanto, dat is opgedeeld in twee verhaallijnen. De eerste over de welgestelde Weens-Joodse familie Rosenbaum in 1914 en de tweede over Geertje Rosenbaum die in 1994 in Nijmegen op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis en daarmee rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven.

All-time Favourites

Sonny Boy
Sonny Boy van Annejet van der Zijl is mijn all-time favoriet! De jonge Surinaamse student Waldemar gaat in Den Haag op kamers wonen bij Rilka, een gescheiden vrouw met 4 kinderen. Waldemar en Rilka krijgen samen een kind met als bijnaam “Sonny Boy”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stellen Rilka en Waldemar hun huis open voor onderduikers maar worden in januari 1944 opgepakt en overleven de oorlog niet. De kleine “Sonny Boy” overleeft de oorlog. Prachtig boek over discriminatie, liefde en oorlog.
Jeruzalem
Dit is niet alleen een heerlijk kookboek, maar ook een prachtige ode aan de stad Jeruzalem. De stad waar beide auteurs vandaan komen. Naast recepten staan er ook leuke stukjes in over de geschiedenis van de stad. De recepten kosten wel wat tijd, maar dan heb je ook wat. Je krijgt gelijk zin om er uit te gaan koken.
Mijn duistere Vanessa
De vijftienjarige Vanessa krijgt een relatie met haar leraar Engels; Jacob van 42. Deze relatie verandert Vanessa’s leven voorgoed. Zeventien jaar later wordt Jacob door een oud-leerling beschuldigd van seksueel misbruik. Vanessa ziet haar relatie met Jacob als ware liefde. Of heeft ze dat zichzelf al die tijd maar voorgehouden? Na het lezen van dit boek blijf je nog wel een tijdje nadenken. Mijn duistere Vanessa is rauw, duister, beklemmend en enorm aangrijpend.

Het meisje in het ijs
Op een winterse dag wordt er een lijk gevonden in het ijs. Rechercheur Erika Foster wordt op de zaak gezet. Ze pakt de zaak op geheel eigen manier aan en dit levert haar dan ook een schorsing op. Toch gaat ze door. Krijgt ze de moordenaar te pakken? Vanaf de eerste bladzijde word je in het boek getrokken. Gedurende het verhaal zet Robert Bryndza je verschillende keren op het verkeerde been betreffende de dader. Op het eind word je alsnog verrast. Het meisje in het ijs is een heerlijk spannend boek!
Lichter dan ik
Lichter dan ik van Dido Michielsen is een boeiend verhaal over een sterke vrouw ten tijde van de koloniale overheersing van Indonesië. Het gaat over haar hoop en haar gevecht om te overleven. Dit boek geeft je een inkijkje in de vele onderbelichte delen van onze Nederlandse koloniale geschiedenis.
Hoe fel de zon ook scheen
In twintig verhalen vertelt Arend van Dam over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hoe fel de zon ook scheen is extra mooi door de fantastische illustraties van Alex de Wolf. Een prachtig boek voor kinderen, maar zeker ook geschikt voor volwassenen, met verhalen over onder anderen George Maduro (naamgever van Madurodam), Ouwehands dierenpark en Miep Gies .