Onze specialisten

Booklover Daan


Even voorstellen

Mijn naam is Daan van der Valk en ik ben boekverkoper in Haarlem. Ik werk sinds 10 jaar in Haarlem. Naast lezen zijn koken en tuinieren mijn passie. Op deze twee gebieden ben ik inmiddels specialist. In 2012 werd ik de beste boekverkoper van Nederland en sinds drie jaar zit ik in de jury van Het Gouden Kookboek, de prijs voor het beste Nederlandse kookboek. In het centrum van Haarlem heb ik een bijzondere stadstuin ontworpen waar het zomers goed toeven is met een boek. Heb je vragen over kook- en/of tuinboeken? Schroom niet mij te benaderen. Dat kan via email: d.vandervalk@devriesvanstockum.nl of bel de winkel op nummer 023-5319458.

Recent gelezen

De coronakronieken
De coronakronieken is een uniek document. Daan Heerma van Voss verzamelde voor deze bundel dagboeken, verhalen, wetenschappelijke artikelen en persoonlijke aantekeningen over de eerste zeven weken van de coronacrisis. Het is bij verschijning al een historisch document te noemen over de periode waar we middenin zitten. Heel bijzonder aan deze uitgave is dat de opbrengst geheel naar de boekhandel gaat. Zoveel mensen hebben belangeloos aan dit boek meegewerkt. In de overvloed van coronaboeken die nu verschijnen is dit een juweel dat je in één adem uitleest!
Do you read me?
Het boek Do You Read me? Bookstores Around The World is een aanwinst voor mijn collectie boeken over boekhandels. Deze mooie gebonden uitgave van uitgeverij Gestalten neemt je mee naar meer dan zestig boekhandels over de hele wereld. Helaas staat er slechts één Nederlandse boekhandel in, maar wel een hele goede: Dominicanen in Maastricht. Naast de vele klassiekers staan er ook veel onbekendere, bijzondere boekhandels in. Het boek bevat verder vier bijzonder essays die het belang van de boekhandel aangeven. Do you read me is een feest voor alle boekhandelsliefhebbers!
Vis voor beginners
Martien Holzappel heeft misschien wel de meest aantrekkelijke kookboekenomslag van het jaar ontworpen. Vis voor beginners kon ik niet laten liggen. De liefde voor vis spat van het boek af. Naast de verleidelijke recepten en gave fotografie van Harold Pereira vind je ook leuke extra informatie over schipperstruien, zeemanstattoos en gouden oorringen. Met dit kookboek durf ik eindelijk eens aan de slag te gaan met vis. Mijn handen jeuken om te beginnen!
De Verhuisdieren
Ik ben al meer dan vijf jaar zorgvader van Jesse; een lieve stoere jongen, die gek is op boeken. Omdat Jesse deze zomer gaat verhuizen kreeg hij De verhuisdieren. Het is een meer dan bijzondere, uitvouwbare verhuisstoet van wel vier meter. Je ziet heel veel dieren die gaan verhuizen, zoals een muis met kaas en een spin met een vaas. Het verhaal eindigt niet zo leuk, want de dino komt in zicht en die gaat met zijn lompe poot op het nieuwe huis staan. Voor Jesse is dit boek van Pieter van den Heuvel vier meter kijkplezier!
Het groene kippenboek
Alma Huisken woonde een tijd geleden in Haarlem en kwam regelmatig bij ons in de boekhandel. Samen met haar partner Doortje Stellwagen vertrok ze naar een kleine dorpsboerderij met een grote tuin op het platteland van Groningen. Het groene kippenboek is een no-nonsense boek met werkelijk alles wat je moet weten als je hoenders wilt gaan houden. Praktische uitleg, enthousiaste verhalen maar ook de valkuilen. Ik ben al beetje aan het dromen; tevreden getok in de tuin, elke ochtend verse eieren. Pas maar op, want het groene kippenboek kan je verleiden!
Reis door mijn kamer
Biesheuvel is de eerste auteur die mij aan het lezen heeft gekregen en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. De eerste druk van Reis door mijn kamer was in 1984. Nu is de zesde druk verschenen en terecht, want dit is juist nu een heel actueel verhaal. In dit verhaal van zestig pagina’s neemt Biesheuvel je mee op reis aan de hand van allerlei voorwerpen in zijn studeerkamer. Zonder een stap buiten te zetten ga je op reis door de hele wereld. Best handing in tijden van corona.

All-time Favourites

Oudolf Gardens
Tuinarchitect Piet Oudolf is wereldberoemd, en veel beroemder in het buitenland dan in Nederland. Dat is natuurlijk vreemd. Wordt tuinarchitectuur in Nederland niet genoeg serieus genomen? Wie het weet mag het zeggen. Plantenliefhebber en tuinarchitect Rory Dusoir beschrijft in Oudolf Gardens de beplantingstechnieken en ontstaansgeschiedenis van de Oudolf tuin van kunstgalerie Hauser & Wirth in Somerset. Piet Oudolf maakte een tuin natuurlijker dan de natuur zelf. Het boek staat vol inspirerende foto’s van Jason Ingram en ook de originele beplantingschema’s ontbreken niet.
Home Made Basics
In 2010 verscheen, van de toen nog onbekende Yvette van Boven, Home Made. Inmiddels is Yvette een wereldster en Home Made een doorslaand succes wereldwijd! Nu is er eindelijk het ultieme vervolg: Home Made Basics. Nog dikker, nog zwaarder, nog mooier en nog uitgebreider! Wederom recepten met een duidelijke, stap voor stap uitleg. Yvette trekt mij over de drempel en geeft me het gevoel dat ik een top-kok ben. De waanzinnige foto's van Oof Verschuren doen me vooral verlangen naar Ierland. En wie weet ga ik mijn poes Loes verassen met Harrie’s Muizenkoekjes, want ook de kat en hond worden niet vergeten in dit kookboek.
Designing your world
Designing your world is een koffietafelboek in de goede zin van het woord. Marcel Wolterinck en zijn team kunnen echt een meer dan mooie wereld creëren. Een huis, een tuin, een jacht of gewoon een gave buitenlamp. Niks is te gek of Marcel weet er raad mee. In dit kloeke boek neemt hij je mee in diverse projecten die Wolterinck over de hele wereld heeft gerealiseerd. Elke keer weer anders, maar met een duidelijke signatuur. Mooi materiaalgebruik, strakke lijnen en plek voor eigentijdse kunst. Marcel heeft een grote liefde voor mooie boeken. Ben je fan van zijn stijl dan is dit boek een absolute aanrader. Marcel maakt de wereld echt een stuk mooier!
Confettiregen
Splinter heeft mijn hart gebroken met Confettiregen. Wat een aangrijpend boek over zijn coming out. Het is hartverscheurend om te lezen hoe hij het persoonlijke gevecht aangaat. Zelfs met de allerbeste familie om zich heen, die hem altijd door dik en dun zullen steunen, is er die innerlijke strijd. Je weet gelukkig dat het uiteindelijk goed is gekomen met Splinter, maar niks is zoals het lijkt… Ook met een liefdevolle familie om je heen kan je het knap last krijgen. Een boek dat ik zeker kan aanraden aan iedereen die te maken heeft met coming out.
Winterwater
Dit is nu typisch een boek voor de lezers van Birk van Jaap Robben. De Haarlemse debutant Lex Paleaux beschrijft zijn jeugd in Friesland. In 21 hoofstukken volgen we kleine Lex. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen. Winterwater staat nu in de top 5 van mijn meest favoriete boeken. Het komt niet vaak voor dat ik een boek meerder keren lees, maar telkens weer werd ik verrast. Kleine Lex is mijn held geworden, hoewel hij het allesbehalve gemakkelijk heeft. Winterwater zou zo verfilmd kunnen worden, maar ga eerst het boek lezen, daar krijg je geen spijt van!
Het grote moestuinierboek
Tuinboeken zijn weer in en dan zeker de moesttuinboeken. Nu is er Het grote moestuinerboek, een tuinboek zonder plaatjes maar met meer dan leesbare tekst. We kennen de auteur Elbrich Fennema als klant in onze boekhandel en ook als vertaalster van de Japanse auteur Murakami. Een dubbeltalent dus. De kern van het boek is “de Matrix”; Een goed bedacht schema waarmee je snel aan de slag kunt gaan in de moestuin. Eerst maar eens bedenken wat voor soort tuinman ik ben; de culi-tuiner, de siertuiner de wereldverbeteraar of de theeleut.