Onze specialisten


Even voorstellen

Mijn naam is Daan van der Valk en ik ben boekverkoper in Haarlem. Ik werk sinds 10 jaar in Haarlem. Naast lezen zijn koken en tuinieren mijn passie. Op deze twee gebieden ben ik inmiddels specialist. In 2012 werd ik de beste boekverkoper van Nederland en sinds drie jaar zit ik in de jury van Het Gouden Kookboek, de prijs voor het beste Nederlandse kookboek. In het centrum van Haarlem heb ik een bijzondere stadstuin ontworpen waar het zomers goed toeven is met een boek. Heb je vragen over kook- en/of tuinboeken? Schroom niet mij te benaderen. Dat kan via email: d.vandervalk@devriesvanstockum.nl of bel de winkel op nummer 023-5319458.

De Volkskrant Top 10

Recent gelezen

7 keer anders
7 keer anders, de nieuwe Jamie Oliver, heeft weer een slim concept. Aan de hand van achttien ingrediënten waaronder avocado, worstjes en kipfilet geeft hij zeven recepten per ingrediënt. Samen goed voor meer dan 120 inspirerende gerechten. Een minpuntje: de nieuwe fotograaf maakt geen goede foto's. Hoewel Levon Bis haarscherpe foto’s van insecten kan maken zijn de foto’s in dit kookboek vaak onscherp. Echt een gemiste kans. Fotografie van eten is toch een vak apart!
Beet
Wat een leuk compleet boek over vissen is Beet! Vissen is echt niet alleen voor oude mannetjes die op gammele tuinstoelen langs het water zitten. In dit boek staan niet alleen overheerlijke recepten maar Jacques Hermus vertelt ook een stuk over de geschiedenis, techniek en tips voor de mooiste visstekken. Complimenten voor Lode Greve, zijn foto's maken van Beet! een geweldig kijkboek voor de echte visliefhebber.
Restaurant de kas
Midden in het drukke Amsterdam bevindt zich een groenterestaurant in een kas, met een zelfvoorzienende moestuin op het hoogste niveau. In de ochtend geoogst, in de middag op je bord. Hoe gaaf is dat?! Alles klopt aan dit boek. Vormgeving, fotografie, receptuur en mooie verhalen. Zelden zo'n mooi kookboek in handen gehad. Een ultiem kijkje achter de schermen van De Kas.
De wijnboer
Wijnimporteur Olle Swets en fotografe Charlotte Marres uit Haarlem zijn gepassioneerde wijnliefhebbers. Het boek De wijnboer is meer dan alleen een boek over wijn. Deze mooie gebonden uitgave bevat reisverhalen naar wijnboeren, recepten en prachtige foto’s van Charlotte. Een wijnboek dat met kop en schouder uitstijgt boven alle andere wijnboeken!
De onderwereld van de tuin
Kweker Romke van de Kaa leerde mij jaren geleden dat onkruid niet bestaat en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Romke is een wijze en vooral eigenzinnige tuinman die echt wat toevoegd. Nu is er dan De onderwereld van de tuin; een boeiend relaas over de ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.
Hypernatuur
Hypernatuur is een compleet boek met een geweldig overzicht van plantenkeuzes en de beste tips om zelf een tuin te ontwerpen. Dit alles uit de hand van Cor van Gelderen, een echte plantenliefhebber en kweker. Deze expert van de gerenommeerde kwekerij Esveld is wars van trends, het gaat in dit boek om puur vakmanschap en om duurzaam tuinieren.

All-time Favourites

Oudolf Gardens
Tuinarchitect Piet Oudolf is wereldberoemd, en veel beroemder in het buitenland dan in Nederland. Dat is natuurlijk vreemd. Wordt tuinarchitectuur in Nederland niet genoeg serieus genomen? Wie het weet mag het zeggen. Plantenliefhebber en tuinarchitect Rory Dusoir beschrijft in Oudolf Gardens de beplantingstechnieken en ontstaansgeschiedenis van de Oudolf tuin van kunstgalerie Hauser & Wirth in Somerset. Piet Oudolf maakte een tuin natuurlijker dan de natuur zelf. Het boek staat vol inspirerende foto’s van Jason Ingram en ook de originele beplantingschema’s ontbreken niet.
Home Made Basics
In 2010 verscheen, van de toen nog onbekende Yvette van Boven, Home Made. Inmiddels is Yvette een wereldster en Home Made een doorslaand succes wereldwijd! Nu is er eindelijk het ultieme vervolg: Home Made Basics. Nog dikker, nog zwaarder, nog mooier en nog uitgebreider! Wederom recepten met een duidelijke, stap voor stap uitleg. Yvette trekt mij over de drempel en geeft me het gevoel dat ik een top-kok ben. De waanzinnige foto's van Oof Verschuren doen me vooral verlangen naar Ierland. En wie weet ga ik mijn poes Loes verassen met Harrie’s Muizenkoekjes, want ook de kat en hond worden niet vergeten in dit kookboek.
Designing your world
Designing your world is een koffietafelboek in de goede zin van het woord. Marcel Wolterinck en zijn team kunnen echt een meer dan mooie wereld creëren. Een huis, een tuin, een jacht of gewoon een gave buitenlamp. Niks is te gek of Marcel weet er raad mee. In dit kloeke boek neemt hij je mee in diverse projecten die Wolterinck over de hele wereld heeft gerealiseerd. Elke keer weer anders, maar met een duidelijke signatuur. Mooi materiaalgebruik, strakke lijnen en plek voor eigentijdse kunst. Marcel heeft een grote liefde voor mooie boeken. Ben je fan van zijn stijl dan is dit boek een absolute aanrader. Marcel maakt de wereld echt een stuk mooier!
Confettiregen
Splinter heeft mijn hart gebroken met Confettiregen. Wat een aangrijpend boek over zijn coming out. Het is hartverscheurend om te lezen hoe hij het persoonlijke gevecht aangaat. Zelfs met de allerbeste familie om zich heen, die hem altijd door dik en dun zullen steunen, is er die innerlijke strijd. Je weet gelukkig dat het uiteindelijk goed is gekomen met Splinter, maar niks is zoals het lijkt… Ook met een liefdevolle familie om je heen kan je het knap last krijgen. Een boek dat ik zeker kan aanraden aan iedereen die te maken heeft met coming out.
Winterwater
Dit is nu typisch een boek voor de lezers van Birk van Jaap Robben. De Haarlemse debutant Lex Paleaux beschrijft zijn jeugd in Friesland. In 21 hoofstukken volgen we kleine Lex. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen. Winterwater staat nu in de top 5 van mijn meest favoriete boeken. Het komt niet vaak voor dat ik een boek meerder keren lees, maar telkens weer werd ik verrast. Kleine Lex is mijn held geworden, hoewel hij het allesbehalve gemakkelijk heeft. Winterwater zou zo verfilmd kunnen worden, maar ga eerst het boek lezen, daar krijg je geen spijt van!
Het grote moestuinierboek
Tuinboeken zijn weer in en dan zeker de moesttuinboeken. Nu is er Het grote moestuinerboek, een tuinboek zonder plaatjes maar met meer dan leesbare tekst. We kennen de auteur Elbrich Fennema als klant in onze boekhandel en ook als vertaalster van de Japanse auteur Murakami. Een dubbeltalent dus. De kern van het boek is “de Matrix”; Een goed bedacht schema waarmee je snel aan de slag kunt gaan in de moestuin. Eerst maar eens bedenken wat voor soort tuinman ik ben; de culi-tuiner, de siertuiner de wereldverbeteraar of de theeleut.