Top 5

Spraakmakende Boekenweek geschenken

Spraakmakende Boekenweekgeschenken

Dit jaar staat de Boekenweek in het teken van Rebellen en Dwarsdenkers. Wij zijn de archieven ingedoken en kwamen vijf spraakmakende Boekenweekgeschenken tegen.

1941: Novellen en gedichten, Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland (redactie) Nog voor het begin van de Boekenweek publiceerde de NSB-krant Het Nationale Dagblad kritiek op de bloemlezing Novellen en Gedichten. Er werd onder anderen aanstoot genomen aan de gedichten van “den Jood Maurits Mok”. Slechts uren na verschijnen werd het geschenk door de Sicherheitsdienst uit de winkels gehaald en vernietigd.

Oeroeg
1948: Oeroeg, Hella Haasse Lange tijd verschijnen Boekenweekgeschenken zonder de naam van de auteur. In een prijsvraag kunnen lezers raden naar de schrijver. Zo ook Oeroeg, dat in 1948 verschijnt zonder de naam van Hella Haasse op de omslag. Het boekje is echter meteen een succes en wordt vele malen herdrukt. Het zet Hella Haasse op de kaart als auteur en wordt tegenwoordig tot klassieker van de Nederlandse literatuur gerekend.

1981: De vierde man, Gerard Reve Vanwege de “controversiële inhoud” en (homo)erotische passages wordt De vierde man van Gerard Reve geweigerd door het CPNB. Uiteindelijk schreef Henri Knapp het Boekenweekgeschenk van 1981, dat kritisch zeer slecht ontvangen werd. De vierde man van Reve kende wél verkoopsucces, wellicht mede door de kleine rel die ontstaan was in het kader van de afwijzing.

1983: Soms denk ik weleens bij mijzelf, Wim Kan In 1983 verscheen het Boekenweekgeschenk van Wim Kan. Het werd uitgegeven in een kleiner formaat dan normaal en bestond uit honderd losse gedachten. Met teksten als: “Een legerpredikant vind ik net zo iets als een vegetarische slager,” lijkt hij bijna in de toekomst te kunnen kijken, maar het boekje zelf flopt. Boekverkopers bleven met grote stapels zitten.

Woede
2001: Woede, Salman Rushdie Het eerste geschenk van een buitenlandse auteur werd in 2001 geschreven door Salman Rushdie. Het besloeg 256 pagina’s in plaats van de gebruikelijke 90, maar voor deze auteur werd graag een uitzondering gemaakt. Nederlandse recensenten reageren helaas niet bijzonder enthousiast op Woede. Pas later dat jaar verschijnt Fury in het Engels.